04 / 07 / 2024

Yeni kira artış düzenlemesiyle kira bedelleri yükselir mi, düşer mi?

Yeni kira artış düzenlemesiyle kira bedelleri yükselir mi, düşer mi?

Kira artışlarına uygulanan yüzde 25 zam sınırı 2 Temmuz’da sona ererken; yeni kira zam oranı yüzde 65,07 olarak açıklandı. Peki yeni kira artış düzenlemesiyle kira bedelleri ne olur; yükselir mi, düşer mi?



Gayrimenkul sektöründeki yüzde 25’lik zam sınırının hem mal sahibi hem de kiracı açıcısından artı ve eksileri olan bir konu olduğunu söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yeni kira düzenlemesi sonrası kiralardaki beklentisini açıkladı. 

KİRALIK STOKLARINDA BÜYÜK ARTIŞA NEDEN OLMAYACAJK

Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde kiralık stokunun son altı ay içerisinde ortalamada yüzde 11 azaldığını, yeni kararın stokta büyük bir artışa neden olmayacağını açıkladı.

YENİ KİRA ARTIŞ KARARI SONRASI KİRALAR NE OLUR?

Yeni kira zam oranının yüzde 65,07 olarak açıklandığını sözlerine ekleyen Yazıcı, “01 Temmuz tarihinden itibaren yenilenen konut sözleşmelerinde artık TEFE-TÜFE rakamlarını kullanarak yeni kira bedeli hesaplamamız gerekecek. yüzde 25 sınırının kalkmasının fahiş kira artışlarına yol açacağını beklemiyoruz.'' dedi. 

Yeni kira artış düzenlemesiyle kira bedelleri yükselir mi, düşer mi?

KİRALIK ADETLERİNDE YÜZDE 11 DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

Barınma konusunda farklı yöntemlere gidilmeli, özellikle büyük şehirlerde ev fiyatlarını kontrol altına alınmadan kira fiyatları kontrol altına alınamayacağını söyleyen Yzıcı Anadolu’da köylerde evler boş dururken büyük şehirlerde fahiş kira fiyatları boşulduğunun altını çizdi.

Büyük şehirlerdeki yığılmaların azaltılması gerektiğinin altını çizen Yazıcı sadece ev fiyatlarında değil gıdadan her konuya büyük şehirlerde yaşam maliyetlerinin yüksek olduğuna değindi. Öte yandan birden fazla konuttan kira geliri elde edenler için ileride belki farklı düzenlemelerin olabileceğini de söyledi.

Yazıcı kiralık stokunun son altı ay içerisinde Türkiye genelinde azaldığını açıklayarak şu ifadeleri kullandı:'' 2023 başından bu yana kiralık adetlerinde yılın başına göre genelde yüzde 11 azalma var. En büyük stok erimesi yüzde 23 ile Ankara’da ve onu yüzde 20 ile İstanbul takip ediyor.  İzmir  ise başka bir hikaye. İzmir’de kiralığa çıkan konut miktarı yılın başına göre takribi yüzde 15 daha fazla” dedi.
 

Türkiye'nin konut sorunu nasıl çözülür Kimlerin, neler yapması gerekiyor?

Gayrimenkul sektöründe ikinci el konutlar S.O.S veriyor!

Geri Dön