04 / 05 / 2024

Yeni konut projesinde devletten destek! İndirimli taksit için nakit kaynak aktarılacak

Yeni konut projesinde devletten destek! İndirimli taksit için nakit kaynak aktarılacak

Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na verildi. Yeni finansman programı çerçevesinde konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla, sisteme katılan bankalara, sonradan belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla nakit kaynak verilecek.



GAYRİMENKUL GELİŞTİRİCİLERİ YÜKLENİCİ SAYILACAK

Henüz başlamamış veya yapımı devam eden konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenici firmalara geçecek konutlara ilişkin sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Bu madde kapsamında, gayrimenkul geliştiricileri de yüklenici kabul edilecek.

YETERLİ ÖDEME GÜCÜNE SAHİP OLDUĞU BANKALARLA BELİRLENECEK

Katkı kullanılacak finansmana yönelik bankacılık mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat kapsamında yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca değerlendirilen ve katkı talebinde bulunan gerçek kişilere sağlanacak konut finansmanı için verilecek.

YÜZDE 30'UNU AŞMAMA SINIRI YÜZDE 50 OLABİLECEK
Gerçek kişiler için ilk üç yıldaki finansman taksit tutarının, hane gelirinin yüzde 30’u kadar olan sınırlama, Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 50’ye kadar çıkarılabilecek.

YÜKLENİCİ FİRMADAN YÜZDE 5 KATKI PAYI

Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici firma hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalarda geçici hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar bir yıla kadar finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde; bu tutarın bir kısmı ya da tamamı finansman anapara tutarından peşin olarak indirilebilecek bir yıllık süre ise üç yıla kadar uzatılabilecek. Tahsil edilen tutar, hiçbir şekilde yükleniciler tarafından geri istenemeyecek.

GERİ ÖDEME TUTARI BASİT FAİZLE HESAPLANACAK

Sağlanan katkıların geri ödeme tutarları, geri ödemelerin başlayacağı tarihe kadar, finansmanın faiz oranı üzerinden basit faiz yöntemiyle hesaplanacak. Bankaların, geri ödeme tutarlarını katkıdan yararlananlara bankacılık mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat kapsamında rücu etme hakkım kullanması durumunda uygulayacakları faiz oranı dışında geri ödemelerin başlamasından sonra ek bir faiz oranı uygulanmayacak.

GERİ ÖDEMELERDEN BANKALAR SORUMLU
Geri ödemeler en geç konut finansmanı vadesi bitimine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmak üzere belirlenecek bankaya finansmanı sağlayan bankalarca aktarılacak. Geri ödemelerin katkıdan yararlananlarca yapıldığına bakılmaksızın tam ve zamanında Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılmasından finansmanı sağlayan bankalar sorumlu.


Geri Dön