26 / 07 / 2024

Yeni ÖTV düzenlemesi hangi araçları kapsıyor ve fiyatlar ne kadar düşecek?

Yeni ÖTV düzenlemesi hangi araçları kapsıyor ve fiyatlar ne kadar düşecek?

Resmi Gazete'de yayımlanan ÖTV düzenlemesinden sonra Türkiye'de satışa sunulan hibrit modeller içinde fiyatı en çok düşecek modeller araştırılmaya başlandığı kaydedildi. Hibrit modeller içinde fiyatı en çok düşecek modeller hangileri? Düzenlemeden sonra fiyatı en çok düşecek modeller hangileri?


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Hibrit otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi oranlarında değişikliğe gidildiği belirtildi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yürürlüğe göre karbondioksit emisyonu ve menzili gerekli kriterleri (en az 70 km menzil, en fazla 25 gr CO2 emisyonu) karşılayan fişli hibritlerde (plug-in hibrit) kaydedildi.

ÖTV düzenlemesi

- Motor hacmi 1,600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.35 milyon TL'yi aşmayanlar yüzde 30 ÖTV

- Motor hacmi 1,600 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.35 milyon TL'yi aşanlar yüzde 60 ÖTV

- Motor hacmi 1,600 cm3'ü geçen ancak 1,800 cm3'ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.35 milyon TL'yi aşmayan araçlardan ise yüzde 70 ÖTV alınacak.

Bir süredir döviz kurlarının etkisi ve güncellenmeyen matrah miktarları ile Türkiye'de satılan hibrit otomobillerden en az yüzde 80 ÖTV alınırken artık yeni düzenleme ile bazı araçlarda bu oranında düşeceği ifade edildi.

ÖTV oranı yüzde 80'den yeni düzenleme ile yüzde 70'e düşecek bir araç şu an için bulunmuyor. Yine şimdilik 4 modelin fiyatı düşeceği ifade edildi.

Ayrıca, ÖTV oranı yüzde 80'den yeni düzenleme ile yüzde 60'a düşecek araçlarda listelendi;

- BMW X1 xDrive30e

- Skoda Kodiaq 1.5 TSI PHEV

- DS Automobiles DS-9 E-Tense

 Yeni ÖTV düzenlemesi hangi araçları kapsıyor ve fiyatlar ne kadar düşecek?

FİYATLARI DÜŞECEK MODELLLER

ekonomim.com'da yer alan habere göre; ÖTV oranı yüzde 80'den yeni düzenleme ile yüzde 30'a düşecek sadece 1 araç bulunuyor. O da Türkiye'de fabrika kuracağını açıklayan ve bu nedenle Çin'den ithal edeceği araçlardan Gümrük Vergisi alınmayacak olan BYD'ye ait Seal U DM-i modeli yer alıyor.

BYD Seal U DM-i fiyatı sitesinde güncelleniyor olarak gözüküyor. Son düzenlemede ise fiyatı 2 milyon 160 bin TL olarak belinlenmişti. Yeni düzenleme ile ÖTV oranı yüzde 80'de yüzde 30'a düşen BYD Seal U DM-i'nin bu sayede fiyatı 1 milyon 559 bin 995 TL'ye kadar düşebilecek. Fakat markanın talebe yetişebilmek için 1 milyon 700 bin TL ile 1 milyon 750 bin TL arasında bir fiyat etiketi belirlemesi beklenmektedir.

DÜŞÜK ÖTV'YE UYGUN ARAÇ GELECEK Mİ?

Son yapılan düzenlemenin ardından şu anda 20'den fazla model üreten BYD'nin Türkiye pazarında yüzde 30'luk ÖTV dilimine girebilecek pek çok modeli bulunuyor. Kısa süre içinde bu modellerden en az birinin daha Türkiye'de satışa sunulması beklenirken, düzenleme kapsamına girmesi mümkün olan BYD modelleri Çin'de uygun fiyatları ile de dikkat çekiyor. Bu hibrit modellerin bazıları BYD'nin şu anda Türkiye'de satışa sunduğu Seal U DM-i'den de çok daha uygun fiyatlara satılıyor. 

Yüzde 30'a kadar ÖTV indiriminden faydalanacak modeller belli oldu! Otomobil alacaklar dikkat! 

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarında son dakika Temmuz depremi! Akaryakıt fiyatları bugün kaç TL? Sürücüler hemen bakın!

O tarihte akaryakıt fiyatlarına litrede yüzde 17 zam gelecek! Benzin ve motorin fiyatlarına ÖTV şoku! 

ÖTV indirimli araç alımına kısıtlama geliyor!


 


Geri Dön