Yeni Torba Yasa ne diyor?
Konkordatoda frene basıldı. Ticari uyuşmazlıklara da arabuluculuk müessesesi geliyor. Sıfır atık yönetim sistemini kuranlara teşvik verilecek. Katı atıkların toplanması için geri kazanım katılım payı devreye sokuluyor. Yeni gelişmenin detayları.
Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; Kanun teklifi ile Türkiye’de yaklaşık sekiz aydır uygulanan konkordato mevzuatında değişikliğe gidiliyor. Konkordatoda finansal analiz raporundan vazgeçilerek, “makul güvence veren denetim raporuna” geçiliyor. Raporu verecek denetim kuruluşları daraltılırken, bu raporların kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarından alınması öngörülüyor. Teklif ile halen işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda davanın ön şartı olarak uygulanan “arabuluculuk müessesesi”, ticari uyuşmazlıklara da getiriliyor. Abonelik sözleşmelerinden ve bu sözleşmelerin ifası amacıyla tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan mal veya hizmetten kaynaklanan para alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız icra takiplerinin, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde oluşturulacak Merkezi Takip Sistemi (MTS) üzerinden yapılması öngörülüyor. Meclis'te görüşülen diğer bir kanun teklifi ise atıkların kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla sıfır atık yönetim sistemini kuran ve uygulayan belediyelere, il özel idarelerine, kurum, kuruluş ve işletmelere teşvik getiriyor.
ŞİKAYETLER DİKKATE ALINDI
Genel Kurul’da sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifini yasalaştıran, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise 2019 bütçesini görüşen TBMM, geçen hafta ticari hayata ve çevreye yönelik önemli düzenlemeler getiren iki kanun teklifi için de süreci başlattı. Geçen hafta AK Parti milletvekilleri tarafından TBMM’ye sevk edilen “Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Teklifi”, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif, konkordato uygulamasının takibi neticesinde ortaya çıkan bazı sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler getiriyor. Bilindiği üzere borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak
Gürsel BARAN / ATO Yönetim Kurulu Başkanı
“Daha fazla açık hükme ihtiyaç var''
Konkordato müessesesinin konkordato fırsatçıları tarafından bu hale getirilmesi çok üzücü. TBMM'ye sunulan kanun teklifi içinde konkordato sorununa el atılması prensip olarak yerinde bir karar. Teklifin, samimiyetle ve iyi niyetle hazırlandığı belli olmakla birlikte bazı noktalarda daha fazla açık hükme ihtiyaç olduğu ortada. Kanunda yapılacak değişikliklerle borçlu ve alacaklının menfaat dengesini daha iyi korumasına katkı sağlayacağı belirtiliyor ancak bunun nasıl sağlanacağına dair açık bir hüküm yok. Örneğin, şu an konkordato onay tarihinden sonra mahkemeye verdiği projede yer alan kalemlerden oluşan borçlarını bile ödemeyen kötü niyetli konkordato fırsatçıları ve bunlara göz yuman konkordato komiserleri var. Bunlara ilişkin bir düzenleme ihtiyacı söz konusu. Teklif konkordato başvurusu sırasında ibraz edilmesi gereken bağımsız denetim kuruluşlarınca hazırlanacak rapora ilişkin esasları yeniden belirliyor ve bunların kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları olmasını hükme bağlıyor. Bu yeni düzenlemenin ve denetim standartlarında gerçekleştirilecek değişikliğin zaten iflas noktasında olan şirketlere ek maliyet getireceği belirtilirken, alacaklıyı nasıl koruyacağı konusunda açık bir hüküm yer almıyor. Tabi bu bir teklif ve TBMM'de görüşülmesi sırasında da değişiklikler yapılabilir.
GERİ KAZANIM KATILIM PAYI
TBMM’ye sevk edilmesinin ardından geçen hafta hızla TBMM Çevre Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen “Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne” göre, çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik pöşet-ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması gibi mekanizmalar kullanılacak. Katı atıkların toplanması için geri kazanım katılım payı getiren teklife göre plastik poşet, lastik, akü, taşınabilir pil ve bataryalar, otomotiv pilleri, madeni yağ, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya; plastik, metal, kompozit ve cam ambalaj ürünlerini yurt içinde piyasaya arz eden üreticilerden, ithalatçılardan geri kazanım katılım payı tahsil edilecek. Bu ürünlerden herhangi birinin piyasaya arzının, farklı bir ürünün, malzemenin, eşyanın ithalatı ile birlikte gerçekleşmesi halinde geri kazanım katılım payını ithalatçı ödeyecek.
Teklife göre geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası uygulanacak. Teklif ile depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için, piyasaya sürenlere ton başına 100 TL; plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası öngörülüyor.
SIFIR ATIK SİSTEMİ KURANA TEŞVİK
Atıkların kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla sıfır atık yönetim sistemini kuran ve uygulayan belediyelere, il özel idarelerine, kurum, kuruluş ve işletmelere teşvik uygulanacak. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile belirlenecek. Teklife göre çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, belirlenecek ambalajlar için depozito uygulanması zorunlu tutacak. Bu kapsamda, depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satışını gerçekleştiren satış noktaları depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlamakla yükümlü olacak. Depozito sisteminin uygulanmasına yönelik usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığı ile belirlenecek ve her yıl için güncellenecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, temel hedefin plastik poşet kullanımım azaltmak olduğunu belirterek, “Türkiye’de bir kişi, yılda ortalama 440 plastik poşet kullanıyor. Poşetleri ücretli hale getirerek kişi başı kullanımı 2019’da 440 adetten 90’a, 2025 yılında ise 40’a düşürmeyi hedefliyoruz. Böylelikle yüzde 90 tasarruf sağlamış olacağız” dedi. Bakan Kurum’un açıklamalarına göre poşetlerden 25 kuruş ücret uygulamasına 2019’dan itibaren geçilecek.
Torba Yasa Tasarısı neler getiriyor?
Hükümet konkordato suiistimalleri için harekete geçti!
Konkordato sürecinde alacaklılar dikkat! Kritik 15 gün!