Kentsel Dönüşüm

Yeni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? Kentsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar!

Kentsel dönüşüm yasası ile ilgili sosyal medyada “Bu bir mülksüzleştirme planı” yorumunu yapan da bulunuyor, “Bu yasayla sorun çözülür” diyenlerde. Peki ueni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? İşte kntsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar...

Afetlere karşı dayanıklı olmayan binaların yenilenmesi ve kentsel dönüşüm yapılması şart.  Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni kanun teklifi ile bu süreçlerin hızlanacağı belirtiliyor. 

9 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan yasa birçok soruyu gündeme getirirken, tartışmalara da neden oldu. Söz konusu düzenleme ile vatandaşlar evlerinden olacaklarını, hak kaybına uğrayacaklarını düşünüyor.

Hürriyet'ten Hazan Aköz Işık'ın haberine göre; Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

İNŞAAT TAMAMLANDIĞINDA DAİRENİZE DÖNEBİLİRSİNİZ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, konuya ilişkin açıklamasında "Rezerv yapı alanı meselesiyle ilgili son günlerde çok tartışma oldu ancak konunun sosyal medyada anlatılanla hiç ilgisi bulunmuyor. İki ayrı kavram birbiriyle karışıyor. Rezerv yapı alanı iki şekilde ilan edilebilir" ifadelerine yer verdi. 

Açıklamasında bir bölgenin kentsel dönüşüm alanına tabi tutulabileceğini, burada yaşayan insanların başka bir yere gitmek zorunda olmayacağını, mülkiyetlerini kaybetmeyeceklerini ve inşaat tamamladıktan sonra evlerine döneceklerini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, "İkincisi de bir alanın afet bölgesi ilan edilerek tümüyle yapılaşmaya kapatılması durumu. Bir dere yatağı, heyelan bölgesi ya da deprem fay hattı gibi düşünebilirsiniz. Geçmişte alınan yanlış kararlar sonucunda buralara imar hakkı verilmiş" dedi ve bu şartlarda insanların zarar gördüklerine dikkat çekti.

Bu şartlarda kamunun “Ben burayı yapılaşmaya kapatıyorum” dediğini vurgulayan Kiraz, "Buralar yalnızca park ya da dere yatağını koruma alanı olabiliyor. Sonra devlet buradaki mülkleri kamulaştırıyor ve konut sahiplerine iki hak veriyor. İsterseniz konutunuzun ve arsanızın güncel değerinden kamulaştırma bedelini alıp gidebiliyorsunuz. İsterseniz devlet size “Ben buraya yeni bir site yaptım. Seni buraya taşıyabilirim” diyerek takas teklif ediliyor" açıklamasında bulundu.  

Ayrıca, yeni inşa edilen yerin değeri mülkünüzden fazlaysa kamulaştırma bedelinin düşüldüğünü de aktaran Kiraz, "Fark üzerinden borçlanıyorsunuz. Sosyal medyada konuşulduğu gibi bir ‘mülksüzleştirme’ durumu bulunmuyor" şeklinde konuştu.

DEVLETİN EV HAKKINI TEMİN EDECEK ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR

Pelin Pınar Giritlioğlu da konuya ilişkin açıklamasında, yeni yasa ile devletin artık gerçek kişilerin de rezerv alanı talebini almaya başladığını dile getirdi ve "Genelde müteahhitler bir bölgeden çok sayıda mülk toplayarak çoğunluğu sağlayabiliyor. Şimdi bu yasayla bakanlığa gidip bu alanların rezerv alanı ilan edilmesini isteyecekler. Devlet de bu alanın yüzde 30’unu alabilecek" ifadelerini kullandı.

"Diyelim ki sizin bir konutunuz var, deprem konusunda riskli, hatta çöktü çökecek... “Sıfır ev alamam ama biraz daha iyi bir evde yaşayayım, 10 senelik bir konut alayım” diyorsunuz. Ama bunun için kredi çekemiyorsunuz" diye konuşan Pelin Pınar Giritlioğlu, bu insanların buradan çıktıkalrın anda eski yaşam alanlarına dönemeyeceklerinin altını çizdi ve ya başka bir bölgeden bir konuta yollanacaklarını ve borçlandırılacaklarını ya  da kamulaştırma bedeli alabileceklerini belirtti. 

Pelin Pınar Giritlioğlu, söz konusu açıklamasında " Planlı yapılaşma sağlanmalı. Bizim plana sadık bir gelişime ihtiyacımız var. Herkes merkezde konut sahibi olamayabilir. Devletin barınma sorununu çözmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi. 

Askeri alanların rezerv alan ilan edildiğine dikkat çeken Giritlioğlu, "Konut alanlarının yüzde 90’ı lüks evler şeklinde yapıldı" dedi.

1. Dairemin bedelini düşük bulduysam ne olacak?

Açık arttırmada konutunuz 1 milyon TL'ye satıldıysa ama siz evinizin değerinin 2 milyon TL olduğunu düşünüyorsanız dava açabilirsiniz. Eskiden bu bedel için dava açıldığında ihale iptal oluyordu. 3-4 yıl sonra tekrar ediliyordu. Şu an ihale tekrarlanmıyor ya da iptal edilmiyor. Fark satın alan kişi tarafından karşılanıyor.

2. Devlet mülke el mi koyuyor? 

Eskiden bakanlık kendi hayata geçirdiği projelerde ‘Yarısı Bizden’ kampanyası gibi tekliflerle kredi sağlıyordu. Yeni yasaya göre dar gelirli ve yoksul kişiler için farklı bir düzenlemye gidildi. Eğer kişi dönüşüm bedelini karşılayamıyorsa devlet ondan bu parayı hemen almıyor. Hatta bu kişiye ölene kadar oturma hakkı tanıyor ve kira da almıyor. Otururken ekonomisi düzelirse kişiye devletin aldığı payı geri satın alma hakkı tanınabiliyor. Eğer ölürse hakkını mirasçılarına devredebiliyor. Onlar da isterlerse hayatlarının sonuna kadar bu konutta oturabiliyor ya da evi satıp kendilerine düşen payı alabiliyorlar.

3. Kiracıların durumu ne olacak? 

Eski uygulama aynen sürüyor, yeni bir düzenleme yapılmadı. Kiracı tahliye etmesi gerektiğinde daireden ayrılıyor. Tahliyenin ardından da devlet tarafından iki aylık bir taşınma parası yardımı yapılıyor.

Çeyrek altın bugün kaç TL? Altın fiyatları yükseldi mi, düştü mü? 19 Kasım Pazar altın fiyatları

O ilde kiralık konut fiyatları düştü! Ev sahipleri fiyatları düşürerek kiraya vermek istiyor!

Konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 103 oldu! Ortalama bir konut fiyatı 3 milyon TL’yi solladı!