27 / 04 / 2024

O ilde kiralık konut fiyatları düştü! Ev sahipleri fiyatları düşürerek kiraya vermek istiyor!

O ilde kiralık konut fiyatları düştü! Ev sahipleri fiyatları düşürerek kiraya vermek istiyor!

Konya’da kiralık konut fiyatları düşüyor. Boş duran kiralık dairelerine kış sezonunda aidat ve yakıt masrafları ödemek istemeyen konut sahipleri, fiyatlarda indirim yaparak bir an önce kiraya vermek istiyor.



Konya'da kış sezonunun başlaması ile beraber kiralık konut fiyatlarında görece bir rahatlama yaşandığını ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "Aidat ve yakıt giderleri nedeniyle, kiraya verilemeyen konutlar mal sahiplerince indirime gidilerek insanların kullanımına sunuldu" diye konuştu. Altınay, konut satışlarının ise 2022’nin aynı dönemine kıyasla bu ay 8,7 düştüğünü söyledi.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "Kentte kiralık konut fiyatlarında kış sezonunun başlamasıyla bir rahatlama yaşandı. Aidat ve yakıt giderleri nedeniyle, kiraya verilemeyen konutlar mal sahiplerince indirime gidilerek insanların kullanımına sunuldu. Konya Emlakçılar Odası üyeleri olarak biz de insanların taşınmazlarını kiraya uygun şartlarda istedikleri bölgelerde işlemlerini sürdürüyoruz. Tayin ve atamaların da sona ermesi, okul sezonunun başlamasıyla birlikte kiralıklarda şu anda bir sorunumuz yok. Arz talep dengesi kapsamında kiralık konut bulmak isteyenler, zorlanmadan bulabilir" şeklinde konuştu.

 O ilde kiralık konut fiyatları düştü! Ev sahipleri fiyatları düşürerek kiraya vermek istiyor!

“ÇOK FAZLA MAĞDURİYET YAŞANIYOR"

Hakimiyet gazetesinin haberine göre, kiralama yapmak isteyenlerin mağdur olmaması konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara vurgu yapan Sedat Altınay, "Kiralık ve satılık konutlarda insanlar, alım satım veya kiralama yapacaklarında mutlaka Konya Emlakçılar Odası üyeleri ve bunun yanı sıra, Ticaret Odası üyelerini tercih etmeleri gerekmektedir. Gayrimenkul ticareti yetki belgesi olmayan, oda kayıt belgesini ibraz etmeyen hiçbir kurum ve/veya kuruluştan kiralama ve alım satım asla yapmasınlar. Bu hususta çok fazla mağduriyet yaşanıyor. Oda üyelerimizi tercih edenlerin hiçbir sorun yaşamadan en uygun koşullarda, günün gerçek değeri üzerinden mağdur olmadan kiralama ve alım satım yapabilirler" dedi.

 O ilde kiralık konut fiyatları düştü! Ev sahipleri fiyatları düşürerek kiraya vermek istiyor!

"KİRACI VE KONUT SAHİPLERİNİN ORTAK NOKTADA BULUŞMALARI GEREKİYOR"

Kiracı ve konut sahibini mağdur etmeyecek biçimde anlaşmaları için iki yönlü çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Başkan Altınay, "Şehir merkezinde Selçuklu, Karatay ve Meram ilçeleri var. Meram’dan örnek verirsek o bölgede ağırlıklı olarak bahçeli villalar var. Karatay ve Selçuklu’da da villa olarak da bulunuyor. Fakat daha çok daire ağırlıklı kiralama yapılıyor. Mevcut ikamet eden kiracılar daha önceden ikamet ettikleri için uygun fiyatlara kiralarını ödemektedirler. Fakat yeni kiralama yapanlar piyasa koşullarına uygun olarak yüksek fiyatlarda kiralama yapıyor. Burada bir çelişki var. Hükümetimizin aldığı karar kapsamında 5 yılı doldurmamış kiracıların yüzde 25'den fazla artış yapmamaları kararlaştırıldı. Ancak orada bir açık madde de bıraktılar. ‘Kiracı ve konut sahipleri helalleşerek ortak paydada anlaşmaları gerekiyor’ diye bir ibare de yer alıyor. Konya Emlakçılar Odası olarak kiracı ve konut maliklerinin haklarını muhafaza etmek kaydıyla günün koşullarına uygun şekilde hem kiracıyı mağdur etmeyecek hem de konut sahibini mağdur etmeyecek biçimde iki tarafın da anlaşarak helalleşerek kira ödemelerini gerçekleştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Beş seneyi doldurmuş kiracılarımız günün gerçek fiyatı konut sahibi ile anlaşamadıkları zaman ilk etapta arabulucuya gidiyorlar. Arabulucu vasıtasıyla anlaşabiliyorlarsa yeni sözleşmelerini yapıyorlar. Fakat anlaşamazlarsa dava yolu açık olmak şartıyla mahkeme yoluna gidiyorlar" değerlendirmelerinde bulundu.

Adıyaman’da 41 binden fazla deprem konutu yükseliyor!

Hatay’da son depremzede konutunu teslim alana kadar çalışmaya devam!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce: ‘Konut sorunu, büyük bir krize dönüşmek üzere’


Geri Dön