25 / 12 / 2024

Yeni yasayla ormana, kıyıya talan yolu mu açıldı?

Yeni yasayla ormana, kıyıya talan yolu mu açıldı?

Kamu arazisini işgal edene hapis cezası verilmesine ilişkin düzenlemede `kamu' tanımı çıkarıldı.



Başbakan'ın isteğiyle TCK'ya giren, kamu arazisini işgal edene 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin düzenlemede `kamu' tanımı çıkarıldı, arazi işgali de şikâyete bağlı suç oldu. AKP, CHP ve MHP'nin Antalya milletvekillerinin `sahile şezlong koyan otelcileri hapis cezasından kurtarmak için' verdiği yasa teklifiyle, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın farklı yasalarda değişiklik öngören teklifi Adalet Komisyonu'nda birleştirilerek görüşüldü. TCK'nın 184. maddesinde yer alan, iskân ruhsatı alınmamış binalara elektrik ve su bağlatan belediye başkanlarına 5 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin hükmün kaldırılması teklifi, `kaçak yapılaşmayı artırır' uyarıları üzerine geri çekildi.

Komisyonda, TCK'nın 154. maddesinde yer alan kamu arazilerini işgal edenlerin cezalandırılmasına ilişkin hükmün değiştirilmesi ve Kadastro Yasası'nın 12. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan, `10 yıllık hak düşürücü sürenin' kamu için de geçerli olmasına ilişkin maddeler tartışma yarattı.

Turizmci bırakır gider

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, otelciler hakkında sahile şezlong koydukları gerekçesiyle yüzlerce dava açıldığını belirterek, "Otelciler işi bırakır gider, turizm bundan olumsuz etkilenir" dedi. Şahin, Kadastro Yasası'ndaki değişikliği savunurken de, babasından dedesinden tapu kalan vatandaşa devletin 80 yıl sonra dava açıp araziyi geri istediğini, kamu için de zaman aşımı süresinin 10 yıl olması gerektiğini bildirdi.

Bedelsiz 2B

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ise, teklifin `bedelsiz 2B anlamına' geldiğini belirterek, meralar, ormanlık alanlar ve kıyıların heba edilmesine göz yumulmamasını, ayaküstü bir teklifle bir yağmaya izin verilmemesi istedi. Yalçın, TCK'yı hazırlayanlardan Prof. Dr. Adem Sözüer'in kendisini arayarak, "Gece uyuyamadım. Bu yasaya izin vermeyin" dediğini söyledi. CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan da, hem turizmcinin, hem de Kepez'de 50 yıl sonra arazileri geri istenen vatandaşların sorunlarının çözülmesi için teklife imza attığını, ancak tüm Türkiye'de farklı sonuçlar yaratacak bir düzenlemeye de karşı olduğunu söyledi.

MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, milletvekillerinin teklifteki imzalarının partileri bağlamayacağını belirterek tekliflerin kamu arazilerinin peşkeş ve talanına yol açacağını vurguladı. Teklif sahibi AKP'li Kaynak ise 154. maddeden 2006`da 5 bin 500, 2007'de 10 bin, 2008'in üç ayında 4 bin 500 dava açıldığını, bunun kamu malının zarar görmesiyle açıklanamayacağını söyledi. Kaynak, devletin, her zaman, malına karşı haksız tecavüzü defetme gücü olduğunu savundu.

Buna uyacaksın arkadaş!

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Özçelik, 2004'te 154. maddeye kamu arazilerinin dahil edilmesinden sonra, Bodrum'da iskelelerin sökülebildiğini söylerken, Kadastro Yasası'nda yapılan değişikliğe karşı çıktı. Özçelik, kıyılar ve ormanların devletin koruması altında olduğunu, tapusu da olsa özel mülkiyet konusu olamayacağını, alınıp satılamayacağını, zaman aşımı yoluyla elde edilemeyeceğini vurguladı. Teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu anlatan Özçelik, teklifin ormanları daraltacağını söyledi. Bakan Şahin ise, "Yanlış yapan Yargıtay'dı. 10 yıllık süreye devlet de uyacak. Biz yasayı değiştiriyoruz. Buna uyacaksın arkadaş! Devlet vatandaş için vardır" dedi.

`Öneri Kepez için geldi ama bu Boğaz'ı satış yasasıdır'

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, teklifin İstanbul'daki Beykoz Konakları, Acarkent gibi yerler için getirildiğini söylerken, "Mersin'de denize 20 metre giren tapular var. Bunları kabul ederseniz kıyılar değişir. Öneri Kepez için geldi ama bu 4.5 milyar dolarlık bir yasa, Boğaz'ı satış yasasıdır. 3 bin villaya tapu verilecek. CHP bu töhmet altına giremez" diye konuştu. CHP ve MHP'liler komisyonu terk ederken, teklif AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Erdoğan istemişti

Yeni TCK'nın mimarlarından Prof. Dr. Adem Sözüer de Milliyet'e yaptığı açıklamada TCK değişirken kamu arazilerini işgal edenlere de ceza getirilmesini Başbakan Erdoğan'ın istediğini belirterek, şöyle dedi: "Demek şimdi kamu arazilerinin yağmalandığı günlere geri dönmek istiyorlar. Sadece kıyılar değil tüm kamu arazilerinin işgalinin yolu açıldı. Sonuçları kestirilemeyecek kadar geniş olacak. Bunun turizmcilerin isteğiyle yapılması utanç vericidir."

Madde ne getiriyor?

TCK'nın 154. maddesindeki, "Bir hakka dayanmaksızın kamuya veya özel kişilere ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir" hükmünden `kamu' ifadesi çıkarıldı, suç şikâyete bağlandı.

Kadastro Kanunu'nda 12. maddenin 3. fıkrasında yer alan, özel kişilerin 10 yıl sonra kadastroya itiraz etmesini engelleyen zaman aşımı süreci, kamu için de geçerli sayıldı. Bu kural, süren davalarda da uygulanacak. Böylece orman ve kıyı da olsa 10 yıldan eski tapusu olanlar hakkındaki davalar düşecek.

Milliyet


Geri Dön