Kent Haberleri

Yeni yılda en düşük işsizlik maaşı ne kadar olacak? İşsizlik maaşı başvuru şartları neler?

Asgari ücret zammından sonra işsizlik ödeneği de arttı. Peki 2023'te işsizlik maaşı ne kadar olacak? Yeni yılda en düşük işsizlik maaşı kaç TL olacak? İşsizlik maaşı başvuru şartları neler? İşte detaylar...İşten ayrılan veya işten çıkarılan vatandaşların, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması için verilen işsizlik maaşı 2023 yılından itibaren hesaplara zamlı olarak yatırılacak

Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte işsizlik ödeneği de arttı. İşten ayrılan veya işten çıkarılan vatandaşların, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması için verilen işsizlik maaşı 2023 yılından itibaren hesaplara zamlı olarak yatırılacak.

İşsizlik ödeneği en geç bir ay içinde hesaplara yatarken, malullük, dul aylığı alanların işsizlik maaşı kesintiye uğramıyor. Hastalık halinde başvuruda 30 günü aranmazken, ödenek için işten çıkış kodu önemli rol oynuyor.

İşçi ve işvereni korumak için devreye alınan kısa çalışma ödeneğinde temmuz-aralık döneminde 9706 TL olan tavan da 15 bin TL'ye çıktı. Peki kimler işsizlik maaşından faydalanacak? İşte detaylar...

İŞ İMKÂNI SAĞLANIYOR!

Ahaber'de yer alan detaylara göre, işsizlik ödeneği almaya hak kazananlara İŞKUR, GSS primini ödeme dışında yeni bir iş bulma, aktif işgücü hizmetleri doğrultusunda kurs, programlar ayarlıyor. İşsizlik ödeneği, en az dört ay (120 gün) çalışan bir işçi için işsiz kalması ve gerekli koşulları taşıması halinde alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplanıyor.

Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 TL, en yükseği ise 8 bin 6 TL şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi uygulanacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DE YÜKSELDİ!

İşçi ve işvereni korumak amacıyla olağanüstü olaylarda devreye alınan, sıkıntıda olan işletmelerin de başvurduğu kısa çalışma ödeneği tavanı da yeni asgari ücretle birlikte yükseltildi.

Temmuz-aralık döneminde 9 bin 706 TL olan bu tavan yeni asgari ücretle birlikte 2023 senesinde 15 bin TL'ye çıkacak. Salgınla mücadele döneminde 3 milyonun üzerinde çalışan kısa çalışma ödeneği almıştı. Aralık itibariyle bu sayı binlere düşmüş durumda.

MAAŞ ALMA KOŞULLARI

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için, son 3 senede en az 600 gün prim ödenmesi, son 120 gün hizmet akdiyle çalışılması zorunluluğu var.

İş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün ( 1 ay) içinde başvuranlar hak ettikleri işsizlik maaşını tam olarak alıyor. Ödenekten faydalanabilmek için ayrıca, hizmet akdinin ya işverence sona erdirilmesi ya da işçi tarafından "haklı" bir gerekçeye dayalı olarak feshedilmesi şartı aranıyor.

İşyerinin el değiştirmesi ya da başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin ya da işyerinin niteliğinin değişmesi sebepleriyle işten çıkarılmış olanlar da işsizlik ödeneği alabiliyorlar.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanıyor. Böylece hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

İŞSİZLİK MAAŞ BAŞVURUSU NASIL, NEREDEN YAPILIYOR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki otuz gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmekiyor. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek ya da elektronik ortamda "www.iskur.gov.tr" adresinden gerçekleştirilebilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması durumunda, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

Müjde 1250 TL hesaplara yatıyor! Başvurusu onaylanan herkes PTT'den hemen peş peşe çekecek! Aile Destek Paketi...

SSK, BağKur, Emekli Sandığı Ocak zammı şaşkına çevirdi! Maaşlar kaç TL olacak? Peş peşe hesaplanan maaşlara bakın!

Dolar 3 gün içinde tam bu kadar olacak! Öyle bir rakam açıklandı ki! Elinde dolar olanlar nefes nefese kaldı! Acil bakın