08 / 09 / 2024

Yeni yılda ilk 3 ay elektriğe zam yok

Yeni yılda ilk 3 ay elektriğe zam yok

Elektrik ve doğalgaza zam tartışmalarının yaşandığı bir dönemde elektrikte tüketiciyi sevindirecek bir haber geldi.



Kamunun toptan elektrik satan şirketi TETAŞ (Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ), yeni yılın ilk üç ayında zam yapmama kararı aldı. TETAŞ'ın 1 Ocak 2010'da tarife değişikliğine gidilmeyeceği hususunu içeren yazısı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) ulaştı. Şirketin, yılbaşından itibaren yüzde 3 zam yapacağı öne sürülmüştü. Kurul, TETAŞ'ın yeni tarifesini Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) bildirecek. TEDAŞ ve bağlı dağıtım şirketleri de TETAŞ'ın yanı sıra, elektrik aldığı EÜAŞ ve özel şirketlerden gelecek tarifeye göre nihai satış fiyatını belirleyecek.

Elektrik toptan satış fiyatlarının zamlanacağı na yönelik haberlerini Enerji Bakanlığı da doğrulamış, tarifelerin düzenlenmesiyle yüzde 5,6 civarı bir zam söz konusu olabileceği belirtilmişti. Ancak bakanlık, bunun nihai tüketiciye zam olarak algılanmamasını istemişti. Toptan elektrik fiyatları son olarak 1 Ekim 2009'dan geçerli olmak üzere yüzde 21,08 zamlanarak kilovatsaati 12,62 kuruştan 15,28 kuruşa çıkmıştı. Fiyatlar maliyetlerdeki değişime göre yılda 4 kere belirleniyor. Hazine öngörüleri doğrultusunda birim fiyat çalışmalarını yürüten enerji KİT'leri çalışmalarını sonlandırmaya başladı. Şirket EPDK'ya yazdığı yazıda, yeni yılda tarife değişikliğine gitmeyeceğini bildirdi. Adını açıklamayan bir kaynak, başta doğalgaz olmak üzere enerji girdi maliyetlerindeki değişime paralel TETAŞ'ın zamdan ziyade indirime gitmesi gerektiğini söyledi. Kaynağa göre, dağıtım şirketlerinin nihai tüketiciye sattığı 1 kilovatsaat elektriğin maliyetinde; yüzde 45 TETAŞ; yüzde 40 EÜAŞ ve yüzde 15 PMUM (Piyasa Mali Uzlaştırma) etkili oluyor.
İsmail Altunsoy/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tetaş elektrikte zam veya indirim istemedi

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş'nin (TETAŞ), 2010 yılı ocak ayı itibariyle toptan elektrik satış tarifelerinde herhangi bir zam ya da indirim talep etmediği öğrenildi

TETAŞ 2010 yılı ocak ayı toptan elektrik satış tarifesini Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) bildirdi. Buna göre TETAŞ, tarifelerde herhangi bir zam ya da indirim talep etmedi. EPDK, önümüzdeki hafta konuyu karara bağlayarak fiyat tarifesini dağıtım şirketlerine bildirecek. 20 dağıtım şirketi de Aralık'ta yeni tekliflerini EPDK'ya sunacak.
Sabah


Geri Dön