Kira

Yeni zammı karşılayamayacak kiracılar ev aramaya başladı! 

Ev sahipleri kiralara yüzde 65,07 oranında zam yapabilecek. Zamları karşılayamayacak kiracılar, tedirgin oldu ve ev aramaya başladı bile. İşte ayrıntılar...

Yeni dönemle birlikte kiralara yapılacak zam oranı dün resmen belirlendi. Ev sahipleri kiralara yüzde 65,07 oranında zam yapabilecek. Bundan sonra kira bedelleri Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) göre belirlendi. 

Haber Global'de yer alan habere göre; Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, geçtiğimiz seneye göre kiraların yüzde 5-10 arasında gerilediğinin altını çizdi. 

Taylan, konuya ilişkin açıklamasında "Vatandaşlar oturduğu semti değiştirmek istemiyor. Fakat uyguna da konut bulamıyor" ifadelerine yer verdi. 

KİRALAR DEVLET ELİYLE KONUT ARZ EDİLİRSE DÜŞER

Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremleri sebebiyle Antalya, Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde 2023 senesinde konut bulunamadığını anımsatan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, "Buralardan gelen kişilerin birçoğu kendi şehrine geri döndü. Bu nedenle arz talep dengesinde bir problem yok, konut bulunuyor fakat fiyatlar yüksek" şeklinde konuştu. 

Hacı Ali Taylan, kiracıların konut sahipleri ile anlaşamaması durumunda uygun fiyata ev bulamadığının altını çizdi ve "Kira bedellerinin düşmesi isteniyorsa devlet eliyle satılık ya da kiralık konutların piyasaya arz edilmesi gerekli" ifadelerini kullandı. 

KİRACILAR EV ARAMAYA BAŞLADI BİLE

Emlakçı Şaban Özdemir de kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasına değindi ve uygulamanın bitmesiyle birlikte konut değişimlerinin artacağına dikkat çekti. 

Şaban Özdemir, söz konusu açıklamasında "Kiracıların birçoğu tedirgin. Zamları karşılayamayacak kiracılar konut arayışına başladı" ifadelerini kullandı ve daha kira artışı yapılmadan konut soranların olduğunu dile getirdi. 

TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 15 bin Türk Lirası

Kira Artışı Yapılacak Ay: Temmuz 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %65,07

Kira Artış Tutarı: 9 bin 760 Türk Lirası

Aylık Yeni Kira Tutarı: 24 bin 760 Türk Lirası

YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASINA GÖRE KİRA ZAMMI HESAPLANSAYDI

Mevcut Kira Bedeli: 15 bin Türk Lirası

Kira Artışı Yapılacak Ay: Temmuz 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Artış Tutarı: 3 bin 750 Türk Lirası

Aylık Yeni Kira Tutarı: 18 bin 750 Türk Lirası

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürecek!

Türkiye'nin konut sorunu nasıl çözülür Kimlerin, neler yapması gerekiyor?

Emeklilerin 6 aylık farkı kesinleşti! 4A-4B-4C ne kadar emekli maaşı alacak? Hemen bakın!