Yeniden kiralama yasağı ne zaman uygulanır?
Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşme bildirim yolu ile dava yolu ile sona erebiliyor. Peki, kiracı tahliyelerinden sonra konulan yeniden kiralama yasağı nedir? Yeniden kiralama yasağı ne zaman uygulanır?
Yeniden kiralama yasağı ne zaman uygulanır?
Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşme bildirim yolu ile dava yolu ile sona erebiliyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor.
Kanunda belirlenen fesih nedenlerinin varolması durumunda, kiracının tahliye edilmesi için dava açılabiliyor. Haklı tahliye nedenleri arasında, mal sahininin "gereksinimi" de yer alıyor.
Gereksinim sebebiyle kiracının tahliye edilmesinin ardından yine haklı bir neden olmaksızın mal sahibi, taşınmazı kiraya veremiyor. Bu yasağa yeniden kiralama yasağı deniyor.
Yeniden kiralama yasağı..
Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz.
Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır.
Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.
Kiracı istediği zaman evi boşaltabilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com