28 / 04 / 2024

Yeniköy ve Kemerköy Santrallerinin satışına onay verildi!

Yeniköy ve Kemerköy Santrallerinin satışına onay verildi!

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tebliğine göre, santral ve liman sahası 2 milyar 671 milyon dolar bedelle İçtaş Enerji Üretim A.Ş'ye satışına ve işletme hakkının devrine onay verildi.



Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan özelleştirme Yüksek Kurulu Yeniköy ve Kemerköy Termik santralleri ile Kemerköy Liman Sahasının IC İçtaş'a devrine onay verdi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tebliğine göre, santral ve liman sahası 2 milyar 671 milyon dolar bedelle IC İçtaş Enerji Üretim A.Ş'ye satışına ve işletme hakkının devrine onay verildi. Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri, Yeniköy Linyitleri İşletmesi, ilgili maden ruhsatları ve Kemerköy Liman Sahasının 18 Nisan'da yapılan özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi IC İçtaş vermişti. ÖİB tebliğine göre, İçtaş'ın sözleşme imzalamaktan imtina etmesi halinde işletmeler bütünü 2 milyar 670 milyon dolar bedelle en yüksek ikinci teklif sahibi Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu'na satılacak ve işletme hakkı devredilecek. Bu firmaların da sözleşmeyi imzalamaktan imtina etmesi veya diğer yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde, ihale iptal edilecek. 


6 Ağustos'ta Muğla ziyareti öncesinde Erdoğan'la görüşmek isteyen enerji ve maden işçileri yanıt beklerken yaka paça gözaltına alınmışlardı. Erdoğan ziyaretten birgün sonra ise santrallerin satışını onaylamış ancak Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde işçi eylemlerinden korktuğu için bunu açıklamamıştı. 16 Ağustos 2014 günü Yatağan Termik Santralı ve bağlı kömür ocaklarının satış onayı Resmi Gazete'de yayımlanırken dün de Yeniköy ve Kemerköy santrallarının satışı Resmi Gazete'de yayımlandı. 


Alıcı firma ihalenin ardından 45 gün içerisinde fiyatın yüzde 25'ini teminat olarak yatırmak durumunda, yatıramaz ise ek süre talep etme hakkı bulunuyor. 


İhaleyi alan IC İçtaş firmasının sahibi Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen IC İçtaş'ın sahibi İbrahim Çeçen. Çeçen'in ismi 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda da geçmişti


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön