Otomobil

Yerli elektrikli traktör sessizliğini bozdu İşte özellikleri ve çıkacağı tarih

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deneyerek tanıttığı ve 2022’de seri üretime geçeceği duyurulan yerli elektrikli traktörden sonunda ses geldi. Traktörün özelliklerinin geliştirildiği belirtilirken seri üretim için ise 2023 işaret edildi. Bugün itibariyle de prototipin özellikleri de güncellendi

Ziraat Girişim Sermayesi ve Önder Yol ortaklığında kurulan ZY Elektrikli Traktör tarafından üretilen yerli üretim traktörün prototipleri 39 farklı alanda yapılan testlerin ardından başarılı bir sonuç elde edilince seri üretime geçilmesinin kararı alındı. 

Bugün itibariyle de prototipin özellikleri de güncellendi. 

PERFORMANS VERİLERİ 3 KAT ARTTI

ZY Elektrikli Traktör, yerli ve yabancı olmak üzere pek çok hibrit traktör projesinden farklı olarak yüzde 100 elektrikli motora sahip olarak üretilecek. Geçtiğimiz dönemde tarktörün 105 beygir gücüne, 494 Nm torka ve 53 kWh bataryaya sahip olacağı açıklanmıştı.

Fakat yeni yapılan güncelleme sonrasında tamamen yerli elektrikli traktör verileri de değiştirildi. Üretime geçmesi beklenen son prototipin ise 318 beygir güce ve 777 Nm torka ve 155 kWh bataryaya sahip olacağı duyuruldu. Fakat bunun dışındaki özellikler ise genelde benzer kaldı.

Örneğin traktörün içten yanmalı rakiplerine kıyasla yüzde 90’a varan enerji tasarrufu sağladığı söyleniyor. Hatta ZY’nin verilerine göre 100 kilometrelik mesafeyi 3 TL civarında bir giderle katedebiliyor. Ayrıca elektrik motorunun tüm imkanlarından da faydalanan araç en yüksek iş yükü altındayken bile gayet sessiz bir şekilde çalışmasıyla öne çıkıyor.

Buna ek olarak yine doğası gereği, bakım masrafları diğer traktörlere göre çok daha düşük olacak. Ayrıca ZY tarafından açıklanan verilere göre ise traktör 45 dakikanın altında bir hızlı şarj süresine sahip olacak. Burada kullanılacak şarj ünitesiyse traktörün içerisine dahil edilecek.

Buna ek olarak, geçtiğimiz yıllarda yapılan açıklamalarda ortalama bir çiftçinin yıllık 133 bin liralık yakıt giderini cebinde tutabileceği belirtilmişti. Tabii zaman içerisinde elektrik ve mazot fiyatları da 2-3 katına kadar çıktı. Dolayısıyla şu anda bu miktarın 200 bin lira seviyesini aştığını tahmin edebiliriz.

Bu traktörlerin üretileceği fabrikanın 2023 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. 2023 yılı içerisinde ise bin 200 adet üretim yapılacak. Fakat devlet firmadan bu sayıyı 10 bin civarına çıkarmasını istiyor. Ancak 2024 ila 2025 yıllarında bu hedefe de ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

Yerli Elektrikli Traktörün Özellikleri Şöyle:

Güç (Bg): 318
Tork (Nm): 777+
Batarya kapasitesi (kWh): 155+
Manevra (Wd): 4+
Hızlı şarj: 45 dakikada tam dolum