Kentsel Dönüşüm

Yeşil Bursa'yı yaşatacak projeler hazırlanmalı!

Bursa Beton'un Genel Müdürü Fatih Vardar, Kentsel dönüşüm kapsamında projeler hazırlanırken Bursa'nın "Yeşil" simgesinin yaşatılmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Vardar, projelerde dikkatli adımlar atılmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Kentsel dönüşümle birlikte büyük bir hareket kazanacak olan inşaat sektörünün Bursa'daki önemli mihenk taşlarından Bursa Beton'un Genel Müdürü Fatih Vardar ile, yasanın kentimize katkılarını konuştuk. Kentsel dönüşümün deprem riski karşısında atılmış önemli bir adım olduğunun altını çizen Fatih Vardar, burada esas kriterin doğru planlamadan geçtiğini söyledi. Projeler hazırlanırken Bursa'nın "Yeşil" simgesinin yaşatılmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Fatih Vardar, şöyle devam etti: 


KAÇINILMAZ GEREKLİLİK 



"Aslında kentsel dönüşümü her zaman doğru bir şey olarak görmüşüzdür. Burada esas olarak Kentsel dönüşüm, gerekli olduğu yerde kullanılacak önemli bir mekanizmadır. Deprem riski karşısında bir şeyler yapılması gerekiyordu ve gerçekten kentsel dönüşüm kavramı buna çözüm olacak adımların başındadır. Bursa ilimiz Türkiye'deki hızla gelişen en önemli 3 şehrinden ve 16 büyükşehir belediyesinden biridir. 

Büyükşehir olmak beraberinde önemli sorunları getirmektedir. Sürekli göç alan ve bu nedenle konut ihtiyacı hızlı artan bir şehirdir. Ancak özellikle şehrin doğu kısımlarında maalesef kaçak yapılaşmanın önüne geçilemediğinden çarpık ve sağlıksız bir kentleşme süreci devam etmektedir. Bu noktadan hareketle ulaşım, altyapı vb. sorunların giderek arttığı şehrimizin "Kentsel dönüşüm" içine alınması kaçınılmaz bir gerekliliktir. 


DOĞAL GÜZELLİKLER KORUNMALI



Bunu yaparken de Bursa'nın dağı, denizi ve ovası ile marka bir şehir olabilmesi adına bir bütün olarak planlama hazırlanmalıdır. Yoksa sadece eski ve çürük binaları yıkıp yenisini yapmak yeterli bir çözüm değildir. Toplumun ihtiyaçlarını eğitim, sağlık gibi sosyal donatıları, ulaşımı, altyapıyı beraberinde düşünerek projeler hazırlanmalı, bunlar yapılırken "YEŞİL BURSA" ismiyle bilinen şehrimizin doğal güzellikleri korunmalıdır. Bu arada sorunuza cevap olarak depremin risk olarak en yoğun yıkıma neden olacağı bölgelerden başlamak lazım, mesela şehrin doğusu olarak tarif edeceğimiz Ankara yolunun eski fakülte kavşağının alt kısımları ile Gürsu Ilçesi'ne kadar olan kısımda öncelik verilebilir. 


Kentsel Dönüşümü tabiki en sonuna kadar destekliyoruz. Ancak önümüzdeki yirmi yıla yayılması planlanan bu projede dikkatli adımlar atılması gerekmektedir. Atılacak birkaç yanlış adım telafisi çok güç ve çok masraflı olacaktır ki bu da kaynak israfı anlamına gelmektedir. Daha önceki uygulamalarda, meslek odaları ve sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa yapılmayan planlamaların olumsuz örneklerinden dersler çıkarılmalı ve bu hatalar tekrarlanmamalıdır. Dileriz şehirciliğin ana prensiplerinden sapmadan sağlam ve güvenli yapılar ortaya çıkarılır." 


Zaman