Eğitim

Yeşil ofis konsepti çalışanlara huzurlu bir ortam sunuyor!

Unilever Türkiye çalışanları geçen mayıs ayında yeşil ofis konseptiyle Ümraniye'deki yeni binalarına taşındı

Sekiz katlı binanın en büyük özelliği Türkiye'deki ilk 'Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik-LEED' sertifikasına sahip olması. Yeşil ofislerde enerji ve su verimliliği dışında çalışanlarına huzurlu bir ortam yaratılmak istenmiş. Çalışanların birbiriyle devamlı iletişim halinde olabilmesi için de üst düzey yöneticilerin ofisleri şeffaf olarak tasarlanmış. Ofislerle ilgili teknik bilgiyi Unilever'den Ebru Şenel Evrim ve Ahmet Kağan Uydan anlattı.

Unilever bir yıl önce planladığı 'Yeşil Ofis" projesini hayata geçirdi. Ayrıca, bugüne kadar dünyada sadece 2 bin binaya verilen LEED Sertifikası'nın da sahibi oldu. Amerika'da yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Sertifikası'na sahip olmak için pek çok incelemeden geçmek gerek. Binanın çevre dostu olması için tasarımından inşaatına kadar seçilen tüm malzemeler, boya dahil çevreci ürünler olmalı. Hatta binada bulunan 500 masa için sadece 7 ağaç tüketimi yapılmış. Unilever Türkiye'de LEED Sertifıkası'nı alan ilk bina. Binada çalışanlar eskiden stres üzerine kurulu iş hayatlarının yerini daha verimli bir çalışma ortamına bıraktığım söylüyor, öyle ki banka, seyahat acenta-sı ve kuaförleri binanın içine kadar gelmiş. Spor salonu ve işe ara vermek için dinlenme alanları ile bina, çalışanlarına huzurlu bir alan yaratıyor.

RENKLER ÖZEL OLARAK SEÇİLMİŞ

Şeffaf odalarda markanın canlılık ilkesine bağlı olarak cam geçişlere göz temasını kesmek için renkli figürler koyulmuş. Mobilya seçimi de yapılan anketler sonucu çalışanların, tercih ettiği renkler. Ağırlıklı olarak, rahatlık veren krem tonları ön planda. Her katın koltuk rengi farklı. Çöp kutuları geri dönüşümü kolaylaştırıyor. Sensörlü lambalar ile enerji tasarrufu yapılmış.

SES GEÇİRMEZ CAMLAR

Açık ofis uygulandığı için özel telefon görüşmeleri, telefon odalarında gerçekleştiriliyor. Buradaki camlar ses geçirmez olarak tasarlanmış. Açık ofislerde sesin çok olacağını düşünen çalışanlar, telefon alanlarının onlara çok büyük kolaylık sağladığını söylüyor.
Eda SOLMAZ/Pazar Vatan