Kent Haberleri

Yeşil pasaport verilmesi istenen meslek grupları hangileri? Kimlere yeşil pasaport verilecek?

Yeşil pasaport, resmi adı ile "hususi damgalı pasaport" genel olarak bazı kamu görevlilerine (memurlar ve kamu görevlileri) ve eski bürokratlara verilmektedir.

Yaşanan vize sıkıntıları nedeni ile birlikte Meclis’te yeşil pasaport için kanun teklifi sayısı 19’a yükseldiği kaydedildi. Yeşil pasaport verilmesi istenen meslek grupları arasında TIR şoförleri, muhasebeciler, bekçiler ve gazeteciler de yer alıyor.

Sözcü'den Zekeriya Albayrak'ın haberine göre, Yeşil pasaport, sahibine birçok ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunarak, seyahat kolaylığı sağlaması nedeniyle son yıllarda Türk vatandaşları tarafından talep arttı. T.B.M.M'de yeşil pasaport için verilen kanun teklifi sayısı 19’a çıktığı belirtildi. 

YEŞİL PASAPORT VERİLMESİ İSTENEN MESLEKLER HANGİLERİ?

Yeşil pasaport için kanun teklifi sayısı 19 oldu. CHP-MHP-DP-DEVA-YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri ile yeşil pasaport verilmesi istenen meslek grupları şunlar oldu; Eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine de yeşil pasaport verilmesi istendi.

YEŞİL PASAPORT KAÇ KİŞİDE VAR?

Tekliflerin kabulü halinde eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacak. Buna göre, halen 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport var. Türkiye’de 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru (gardiyan), 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ile 16 bin hakim-savcı bulunuyor. 

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Türkiye’de bilindiği gibi umuma mahsus (Bordo), hususi (Yeşil), hizmet (Gri), diplomatik (Siyah) ve geçici pasaport olmak üzere toplam 5 çeşit pasaport türü bulunmaktadır. Herbiri farklı statüdeki kişilere verilmektedir. Bu pasaportlar arasında yeşil (Hususi) pasaport, genel olarak bazı kamu görevlilerine (memurlar ve kamu görevlileri) ve eski bürokratlara verilen bir pasaport türüdür. Ancak bunun için bazı prosedürler uygulanmaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Başkanlara yeşil pasaport müjdesi...

Türk pasaportu ile girilebilen ülke sayısı 118’e yükseldi...

10 yıllık pasaport ücreti ne kadar oldu? Yeniden değerleme oranı belirlendi...

Ehliyet, pasaport, egzoz muayenesi... Hepsi zamlandı! Yeni yıla işte bunlarla giriyoruz!