26 / 11 / 2024

Yeşil Rapido 2. Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı 8 Haziran'da!

 Yeşil Rapido 2. Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı 8 Haziran'da!

“Yeşil Rapido 2.Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı” Dünya Çevre Haftası kapsamında 8 Haziran 2016 Çarşamba günü İstanbul Beyoğlu Lazzoni Otel’de düzenlenecek. Konferansta “Yeşil Yapılaşmada Kentsel Dönüşüm Fırsatı”masaya yatırılacak.




“Yeşil Rapido 2.Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı” Dünya Çevre Haftası kapsamında 8 Haziran 2016 Çarşamba günü İstanbul Beyoğlu Lazzoni Otel’de düzenlenecek Konferansta kentsel dönüşümün aktörleri “Yeşil Yapılaşmada Kentsel Dönüşüm Fırsatı”nı masaya yatıracaklar. 


SÜRDÜRÜLEBİLİR KONUTLAR ve KENTSEL ÇEVRE İÇİN YENİ BİR MODEL; 
DİKEY ORMANLAR            

Stefano Boeri  Architetti’nin kurucu ortağı dünyaca ünlü İtalyan Mimar ve Şehir Plancısı Stefano Boeri Konferansa konuk konuşmacı olarak katılacak. Richard Burdett, Jacques Herzog ve William MacDonough ile birlikte Milano Expo 2015 konsept master planı kılavuzunun geliştirmesinde de yer alan Stefano Boeri günümüzde ağırlıklı olarak sosyal ve sürdürülebilir konut projeleri için yeni prototip tasarım projelerini yürütüyor.  Dünyanın ilk dikey ormanı olma özelliğini taşıyan ve Milano'da inşa edilen Bosca Verticale projesinin de mimarı olan Stefano Boeri,  sürdürülebilir yaşam alanları ve kentsel çevre için yeni bir model olarak görülen projede, binaların her cephesindeki balkonlara farklı ölçeklerde birçok bitki yerleştirerek, bina yüzeyinde yeşil alan oluşturuyor.  Konferansta Stefano Boeri’nin Aralık 2015’te yayınlanan “THE VERTICAL FOREST” isimli kitabı da katılımcılara hediye edilecek. AGT sponsorluğunda  Ekoyapı Dergisi tarafından Türkçeleştirilen kitabı isteyenler  Stefano Boeri'ye imzalatabilecek.


“AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDAKİ KANUN”                                                                          

31 Mayıs 2012 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” ile ülkemizde hız kazanan kentsel dönüşüm süreci, birçok mecrada defalarca, konuşuldu, yazıldı ve tartışıldı. Ortak akılla farklı kesimler tarafından kentsel dönüşümün parsel bazında yıkıp – yapmak olmadığı, master plan dahilinde stratejik planlamalar ile hayata geçirilmesi gerekliliği vurgulandı. Ancak ne yazık ki zaman zaman rant kavgalarına dönen bu süreç bir türlü kentlerin ve kentlinin hak ettiği uygulamalara sahne olamadı. Halbuki Kentsel Dönüşüm sürecinde bir fırsat olarak 'Yeşil' dönüşüm olarak yola çıkılsa hem insan odaklı kentler tasarlanması hem de elde edilecek enerji tasarrufu ile ekonomik kazanım sağlanması mümkün. Konferansta uzmanlar tarafından bu konu da detaylı olarak ele alınacak.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ DOĞRU ve YANLIŞLAR 

“Yeşil Yapılaşmada Kentsel Dönüşüm Fırsatı” temalı “Yeşil Rapido 2.Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı” tam gün sürecek sunumlar ve iki oturum şeklinde yapılacak. Saat 09.00’da İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanı Prof.Dr.Kerem Alkin’in açılış konuşması ile başlayacak konferansın ilk sunumunu Ekobina Kurucu Ortağı Mimar Zümrüt Çağlayan Arslan ise “Lokasyon seçiminin önemi ve kentle ilişkileri, yeşil binalarda arazi kullanımında öncelikler, su ve enerji kullanımı, malzeme seçimi, Türkiye’de öncelik verilmesi gereken alanları” anlatacak.  


Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı  Hakan Kodal’ın yapacağı konuşmadan sonra birinci oturuma geçilecek. Hakan Kodal; “ Kentsel Dönüşümde Bütünsel Yaklaşıma Dönük Yeni Bakışı“ anlatacak.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ DOĞRU ve YANLIŞLAR başlıklı birinci oturumun moderatörlüğünü Doç Dr. Ece Ceylan Baba yapacak. İlk oturuma; Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, İkidesign Kurucu Ortağı Murat Kader, ProjeYönetimi, Yatırım Planlama ve Uygulama Uzmanı  Prof.Dr. M.Rıfat Sağlam ve  Erke Tasarım Kurucu Ortağı Cemil Yaman konuşmacı olarak yer alacak.



Konferans öğleden sonra 13.45’de İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü Kazım Gökhan Elgin’in “Kentsel Dönüşüm kapsamında İstanbul’da gerçekleşen eğitim ve hastane yapılarının yeşil bina kriterleri doğrultusunda yenilenmesi” başlıklı sunumu ile başlayacak. NKY Mimarlık’tan Çağla Ömür “Eğitim ve hastane yapılarında yeşil enerji ve gri su çözüm ve uygulamaları”nı anlatacak. Daha sonra dünyaca ünlü mimar Stefano Boeri deneyimlerini paylaşacak. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN KENTLERDEKİ YANSIMALARI başlıklı ikinci oturum Cem Haydar Bektaş moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. 2.Oturuma; Evrenol Mimarlık’tan Mehpare Evrenol , Mental Design Work’den Salih Çıkman, TeamFores Mimarlık'tan Serter Karataban, Altensis'den Emre Ilıcalı konuşmacı olarak katılacak. 


Yeşil Rapido 2.Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı’nın bu yıl ki Stratejik Ortağı; DÖRKEN SİSTEM, Mimari Sponsoru AGT, Platin Sponsorları; KİLSAN, SILVERLINE ANKASTRE, Altın Sponsorları; ŞİŞECAM DÜZCAM, LAFARGE DALSAN, BÜROTIME, TAYF, NKY, Gümüş Sponsorları; EAE, SAPA Group, NATURA, GARDENSA, İletişim Sponsoru BEZE GROUP ve Basın Sponsoru EKOYAPI oldu. 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Emlak sitesi Zingat.com, ziyaretçilerinin yaşam kalite endeksini ölçerek gayrimenkul yatırımlarını yönlendirmelerini sağlayan "yaşamSkor" uygulamasını tanıttı.


Zingat.com açıklamasına göre, bilimsel altyapısı ve milyonlarca veri setinden beslenen hesaplama araçlarıyla ev almak, satmak ya da kiralamak isteyen gayrimenkul yatırımcılarının en doğru kararı almasına yardımcı olma hedefiyle yolan çıkan Zingat.com, yaşam kalite endeksini ölçtüğü uygulaması yaşamSkor'un tanıtımını gerçekleştirdi.


yaşamSkor'un hesaplama algoritmasında, seçilen yerler ve bu yerlerin birbirleriyle olan ilişkileri ile sosyo-ekonomik dereceleri de dahil birçok parametre kullanılıyor.


-"Bu uygulama Türkiye'de ve dünyada bir ilk"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zingat.com Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Kayhan, uygulamanın mevcut yaşam kalitesinin iyilik baremi olarak belirlenen 0-100 değer aralığında ölçeklendiğine ve bazı mekan değişiklikleriyle bu kalitenin artırılabilmesi için farkındalık yarattığına dikkati çekti. Kayhan, şu ifadeleri kullandı:


"yaşamSkor, insanların gayrimenkul yatırımı, satın alması, kiralaması gibi çok önemli kararları alırken kendi yaşam alanlarına özel akıllı kararlar almalarını sağlayacak. Zingat.com, sağladığı kapsamlı bilgilerle kullanıcıyı yönlendirerek mevcut gayrimenkul sitelerinden ayrışıyor. Uygulamada, nüfus yoğunluğu, bina yoğunluğu, hava kirliliği, yeşillik, yürüme alanı, park yeri kolaylığı, restoran, alışveriş, park, çocuk parkı gibi sosyal imkanlar, metro, otobüs durağına yakınlık, kira, satış maliyetleri gibi pek çok parametre baz alınıyor.


Bu parametrelere göre önce konut, sonra iş yeri için çeşitli hesaplamalar yapılıyor. Ardından kişinin sosyalleştiği bölge ekleniyor ve en çok vakit geçirilen bu 3 nokta arasında ne kadar kolay ve hızlı hareket ettiğiniz ölçülüyor. Oldukça detaylı ve kapsamlı bir analizin sonucunda da kişinin yaşamSkor'u ortaya çıkıyor. Bu uygulama Türkiye'de ve dünyada bir ilk."


-"yaşamSkor, birkaç yıl içerisinde 62 şehirde ölçülebilecek"

Türkiye'de yıllık yaklaşık 2 milyon gayrimenkul alım-satım işleminin gerçekleştiğini belirten Kayhan, şunları kaydetti:


"Milyonlarca yatırım, satın alma, kiralama ve geliştirme işlemi kayda geçiyor. Ortalama 14 milyon vatandaşımız her sene bir şekilde gayrimenkul ile ilgili bir karar alıyor ve çoğu zaman hayatlarında verdikleri belki de en önemli finansal karar oluyor. yaşamSkor sayesinde ev-iş yeri-sosyal yaşam alanı üçgenine göre gerçekleştirdiğimiz değerlendirmeyle gayrimenkul ile ilgili verilen bu kararların sağlıklı bir şekilde verilmesini sağlamak istiyoruz.


yaşamSkor, şu an için sadece İstanbul'da uygulanıyor. Diğer şehirler ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Öncelikle Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Antalya, Aydın ve Muğla başta olmak üzere birkaç yıl içerisinde 62 şehir için yaşamSkor uygulamasını hayata geçireceğiz."


AA


Geri Dön