30 / 04 / 2024

Yıkım yerine güçlendirme yapılmalı!

Yıkım yerine güçlendirme yapılmalı!

Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper, TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonunda yaptığı konuşmada mevcut binalarda depreme karşı güçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini dile getirdi. 



Önceki gün gerçekleşen TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonunda konuşan Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, depreme karşı mevcut binalarda deprem güçlendirilmesi yapılmasına yönelik öneride bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Alper İlki, 2000'den önceki ve sonraki yapılar arasında ciddi fark bulunduğunu belirtti. İlki, 2000 yılı öncesindeki binaların "inşasında mühendislik hizmeti almamış olması, yönetmeliklerde uyumsuzluk, uygulamada yapılan hatalar, sonradan yapılan hesapsız müdahaleler, zamana ve çevresel şartlara bağlı bozulmalar" gibi tipik özelliklere sahip olduğunu dile getirdi. 

Mevcut yapılar için kampanyalar düzenleyerek acil önlemler almak gerektiğinin altını çizen İlki, depreme karşı mevcut binalarda "güçlendirme" yapılması önerisini aktardı. İlki, "Bize göre artık İstanbul gibi şehirlerde, pek çok şehir için geçerli olduğunu düşünüyorum, yıkıp yeniden inşa etmenin sınırına geldik. Sihirli bir çözüm yok. Yıkıp yeniden yapacaksınız ama para yok. O zaman güçlendirme yapılacak. Bütün dünya, deprem ülkeleri güçlendirmeyi yapıyor." dedi. 

Yıkım yerine güçlendirme yapılmalı!

"Yapı denetim sistemindeki binalarda hasar oluşmadı" 

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, Marmara depremi sonrasında 19kentte pilot olarak başlayan yapı denetim sistemi uygulamasının 2010'dan sonra ülke geneline yayıldığını anlatarak "Bu sistemin uygulanmaya başlamasından bugüne kadar hiçbir depremde yapı denetimli binalarda hasar oluşmamıştır" bilgisini aktardı. 

Ülkede 2 bin 157 yapı denetim firması, 30 bin 923 denetçi mimar ve mühendis, 70 bin 82 yardımcı kontrol mühendisi, 356 laboratuvar kuruluşunun bulunduğunu aktaran Şahin, bugüne kadar 1 milyar 967 milyon 302 bin 220 metrekare inşaat alanı olan binanın yapı denetim hizmeti aldığını, aktif olarak 403 bin 657 inşaatın denetlendiğini ifade etti. 

 Yıkım yerine güçlendirme yapılmalı!

Türkiye'nin deprem haritasına ve fay hatlarına dikkati çeken Şahin, "20 ilimizde fay hattının geçtiği alanlar üzerindeki yapıların kentsel dönüşüm kapsamına alınarak tasfiye edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. 

Mevcut durumda gerek yapı denetimli binalarda gerekse yapı denetimi kapsamı dışında kalan binalarda, yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra yapılan aykırılıklarının kontrol edilmediğine vurgu yapan Şahin, "Yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra 3 ila 5 yılda bir yapının projesine göre tekrar incelenmesi yönünde mevzuatta düzenleme yapılması, 1990 yılından önce yapılan bütün binaların incelemeye tabi tutulması gerekir." önerisini aktardı. Yapı denetim kuruluşlarının görev alanında olmayan yapıların da yer aldığını söyleyen Şahin, "Tüm binaların yapı denetim kapsamına alınması gerekir. Örneğin camilerimiz denetlenmiyor. Kamu binalarının daha çok denetlenmesi lazım." dedi. 

Yıkım yerine güçlendirme yapılmalı!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, riskli yapıların envanteri çıkarılarak bu yapıların risk derecelerine göre acil olarak iskana kapatılması gerektiğinin altını çizdi. Tellioğlu, deprem riski taşıyan riskli yapıların risk derecelerine göre sınıflandırılıp boşaltılması ve çevresel önlemlerin hayata geçmesi gerektiğini belirtti. Deprem fay hattında risk taşıyan illerde planlanan yerinde dönüşüm projelerinde tüm ruhsatlar, izinler, denetim ve onaylar için yerel yönetimlerin dışında veya içinde ihdas edilecek yetkili ve sorumlu "deprem birimi" kurulması gerektiğini aktaran  Tellioğlu, böylece yaşanacak olası depremler sonunda sorumlu kurum ve birimin net olarak bilineceğini aktardı.


Hasan Yalçın: Kentsel dönüşüm kamuoyuna iyi anlatılmalı!


Geri Dön