Ekonomi

Yılbaşı için Uludağ’ı seçen tatilci de, hazırlıklarını tamamlayan turizm işletmecisi de şokta!

Uludağ, hem karların üzerinde bir yılbaşı tatili hayali kuranlar hem de işletmeciler için bu sene büyük bür hayal kırıklığı yaşattı.

Türkiye'nin en önemli kış merkezlerinden Uludağ'daki otel rezervasyonları, yeterli kar yağışı olmaması nedeniyle yılbaşında yüzde 50 civarında düştü.

Yaklaşık 5 bin kadar yatak kapasitesi bulunan ve kış turizmi için çok önemli bir yeri olan Uludağ'da, otel ve tesisler yılbaşı hazırlıklarını tamamlerken, beklenen kar bir türlü yağmadı.

Alışıldığı üzere her sene beyaz örtüyle kaplanarak, tatilcilerin yeni yıla coşkuyla girdiği Uludağ ne yazık ki, bu yıl yeterli miktarda kar yağışı alamadı.

Yetersiz yağan kar, tatilcileri hüsrana uğratırken, yılbaşı öncesinde rezervasyonların önemli bölümü de iptal edildi.

Geçtiğimiz yıllarda yılbaşında yer bulmanın neredeyse imkansız olduğu Uludağ’da, bu sene rezervasyon iptallerinin oldukça arttığı ve dolulukların yüzde 50’ye geriledi bildirildi.

Üstelik, tatilciler ve işletmecilerin umutla beklediği haber de gelmedi. Meteroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde ve yılbaşında hava sıcaklığı düşse de kar yağışının beklenmediğini duyurdu.

Konuyla ilgili konuşan otel müdürü Erdem Başarır, Uludağ'da yıllardır yılbaşı gecesi de olsa kar yağdığını hatırlatarak, ancak bu sene kar yağışının yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Beklenen kar yağmayınca, otellerin içinde misafirlerin dopdolu yılbaşını geçirebilecekleri programlar yaptıklarını söyleyen Başarır,  “İlk rezervasyonlar açıldığında yüksek talep vardı. Ancak beklenen kar gelmeyince, misafirlerimiz farklı alternatifleri seçti ve bu nedenle doluluklar yüzde 30-50 arasında kaldı” diye konuştu.

“BÖYLE BİR YILBAŞINI İLK KEZ GEÇİRECEĞİZ”

Başka bir otelin müdürü Tekin Demir ise ilk kez böyle bir yılbaşı geçireceklerini söyledi. Tesislerde çeşitli etkinlikler yapacacaklarını vurgulayan Demir, Kar yağmasa da yılbaşında programlarımızı yapacağız. Misafir sayıları istediğimiz oranda değil ama her otelde bir konser, dışarıda ise havai fişek gösterileri olacak ve meydanlarda yılbaşı heyecanı yaşanacak” ifadelerini kullandı.

GÜNÜBİRLİK VE KONAKLAMASIZ MÜŞTERİ BEKLENTİSİ

Uludağ’da durumla ilgili konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu da, yetersiz yağışların işletmeleri çok kötü etkilediğini, bu yüzden otellerin günübirlik ya da konaklamasız misafirleri de ağırlayacağını söyledi.

Saraçoğlu, yetersiz yağışların işletmeleri çok kötü etkilediğini, rezervasyonların iptal olduğunu veya bir kısmının da ertelendiğini anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Yapay kar makinesi olan tesisler tercih edildi. Kartalkaya'ya dönüşler oldu. En son 2020 yılına girerken buna benzer karsız bir yılbaşı olmuştu. Yine benzerini yaşıyoruz. Otellerde doluluk oraları yüzde 50 civarında. Kar yağışlarının 11 Ocak'tan itibaren yoğun bir şekilde başlaması bekleniyor. 19 Ocak haftası belirgin net yoğun kar yağışı var. Yılbaşına doğru ise küçük bir kar beklentisi var. Bu bile bir anda rezervasyonları hareketlendirebilir."