19 / 05 / 2024

Yılbaşından itibaren binaların enerji kimliği olacak!

Yılbaşından itibaren binaların enerji kimliği olacak!

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek olan 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' ile Türkiye'deki her bina için 'Enerji Kimlik Belgesi' zorunlu hale gelecek



1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek olan 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' ile Türkiye'deki her bina için 'Enerji Kimlik Belgesi' zorunlu hale gelecek. Mesleki toplum örgütleri, bu düzenlemeye hazırlıksız yakalanmamak için halkın şimdiden önlem alması gerektiğini açıklıyor.
Bu örgütlerden biri olan Makina Mühendisleri Odası  İzmir  şžubesi Başkanı Mehmet Özsakarya, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek uygulamayla 'Enerji Kimlik Belgesi' düzenlemesinin zorunlu hale geleceğine dikkat çekerek, mevcut binaların da 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorunda kalacağını vurguladı.
Binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi gibi özelliklerinin bu sayede kayıt altına alınabileceğini ifade eden Özsakarya, enerji verimliliği konusunda halkın da biliçlenmesinin de önem taşıdığının altını çizdi.
Verimlilik için önerilerde bulunan Özsakarya, öncelikle binaların yalıtılması gerektiğini bu sayede yüzde 50 tasarruf yapılabildiğini anlattı. çatı, dış duvarlar, kapı ve pencerelere kolaylıkla yalıtım yapılabildiğini aktaran Özsakarya, ısıtıcı ve soğutucuların da kullanılacak mekanın büyüklüğüne göre seçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Geri Dön