30 / 04 / 2024

Yıldırım hızıyla dönüşüm için düğmeye basıldı!

Yıldırım hızıyla dönüşüm için düğmeye basıldı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kaçak yapıları kamulaştırıp yıkacağız" açıklamasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı. Kentsel Dönüşüm Yasası hazırlanacak, deprem riski taşıyan yerlerde 'acele kamulaştırma' uygulamasına imkân sağlanaca



Başbakan Erdoğan'ın "Kaçak yapıları yıkacağız" sözlerinin üzerine yıldırım hızıyla dönüşüm düğmesine basıldı

Kentsel Dönüşüm Yasası'na paralel Kat Mülkiyeti, İmar Affı ve Yapı Denetim Yasası da değişecek. Yasadaki, "kat maliklerinin tamamının izni" hükmü kaldırılarak, "çoğunluğun kararı" yeterli sayılacak. Kentsel dönüşüm uygulamaları sadece fay hatları üzerindeki yapılarla sınırlı kalmayacak; sel ve heyelan riski altındaki yerleşim alanlarını da kapsayacak.

Yapı Denetimi de çıkarılacak kanunla teknik müşavirliğe dönüştürülecek. Müşavirlerin yetkileri genişletilecek. Teknik müşavirler müellifi oldukları projelerin ve kendilerine, ortaklarına, denetçi mimarlar ile mühendislerine ait yapıların denetimini üstlenemeyecek. Cezalar ağırlaştırılacak. Sadece şirkete değil çalışanlara da ağır para cezası uygulanacak. Yeni kanunla teknik müşavirliklere izin belgesi iptali ve yeni iş almaktan men cezaları daha kolay verilecek. Ruhsata aykırı uygulamayıp, yapı güvenliğini etkileyen ve gereğini yapmayana 3 aydan bir yıla kadar yeni iş almaktan men cezası verilecek.

Mehmet Ali Berber / SABAH


Geri Dön