26 / 11 / 2024

Yıldız Holding, pladis adıyla tek bir şirket çatısı altında birleşti!

Yıldız Holding, pladis adıyla tek bir şirket çatısı altında birleşti!

Kasım 2014 yılında United Biscuits'i satın alarak tamamıyla global bir oyuncu olan Yıldız Holding, ana odağı olan bisküvi ve çikolata işlerini , pladis adıyla tek bir global şirket altında birleştirdi.




YENİ ŞİRKET PLADİS'İN ADI TAKIM YILDIZI PLEİADES'TEN TÜRETİLDİ

Yıldız Holding'in Gopa'nın perakende operasyonu hariç, bisküvi ve çikolata işlerini kapsayan yeni pladis şirketinin ismi Latincede yedi yıldızdan oluşan Pleiades takım yıldızından ilham alınarak türetildi. Bu takım yıldızını Aztekler Maya, Japonlar Subaru olarak adlandırıyor. Pleiades'e İran'da Pervin, Arapça'da Süreyya deniyor. Türkiye'de ise Ülker olarak geçiyor.

“HER LOKMADA TÜM DÜNYAYA MUTLULUK VAAT EDİYORUZ“

Yeni şirket pladis'in ana amacı, farklı coğrafyalarda, faklı tüketici beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak zenginlikte ürün yelpazesi ile tüm tüketicilerine mutluluk götürmek yani her lokmada tüm dünyaya mutluluk vaat etmek.

Yolculuğuna Ülker ile bir aile şirketi olarak başlayan Yıldız Holding, yeni şirket pladis'te de dürüstlük ve haysiyet ilkesi ile iş yapma, koyulan hedefe ulaşma yolunda sıkı çalışma ve emek verme de dahil olmak üzere bir değerler zincirini temsil eden aile şirketi kültürünü muhafaza ederek yoluna devam edecek ve ana işindeki tüm şirket ve markalarını bu aile şirketi özünde birleştirecek. Aile şirketi olmanın, bu manevi değerlerin yanı sıra işe sağladığı maddi değerler arasında; uzun süreli planlar ile şirket değerini yükseltme stratejisi de yer alıyor.

Yeni şirket pladis, bölgesel bir yönetim anlayışı ile idare edilecek

operasyonun dünya çapında bölgelere ayrıldığı yeni yapılanmanın üst yönetim rollerini Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker üstlenirken, bölge liderlikleri ise üç CEO tarafından yapılacak. Mehmet Tütüncü Türkiye, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya'dan, Mohamed Elsarky Amerika kıtası, Japonya ve Kore'den, Jeff van der Eems ise Birleşik Krallık, Avrupa, Sahraaltı Afrika ve Güney Asya'dan sorumlu olacak.

Global bir şirket olmanın her zaman hedefleri olduğunu ifade eden Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “Gerçek anlamda global olmak için, fark teşkil eden buluşlar yani inovasyon, çeviklik ve esneklik, tüketici odaklılık, işi ilk seferde doğru yapmak ve bunu her seferinde tekrarlamak ve yeni fikirlere açık olmak çok önemli. Biz de kendi işimize öncülük etmek için tüm ana işimizi tek bir çatı altında birleştirdik. İşimize yüreğimizi koyduk. Şirketin takım yıldızından esinlenen adı gibi parlamasını temenni ediyorum“ dedi.

Farklı kültürler, farklı coğrafyalar da dahil olmak üzere büyük bir çeşitlilik barındıran yeni şirket pladis'in tek bir şirket kültürü altında toplanmasının önemine vurgu yapan Ali Ülker, “Bunu şirketimizde yeni lansmanını yaptığımız GOAL21 adındaki değerler bütünü ile gerçekleştireceğiz. GOAL21 bizim müşterine, sahaya yakın ol anlamına gelen GOYA yaklaşımımızı, 0 hata yani işimizde hedeflediğimiz mükemmel standartları, tüm şirket olarak tek bir hedefe odaklamayı ve tüm bunların bir sonucu olarak gelen liderliği ifade ediyor“ şeklinde konuştu.

Yıldız Holding'in 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada, 50 bin çalışanı ile farklı sektörlerde faaliyet gösteren büyük bir şirket olduğunu ifade eden Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş, “Ana odağımız olan bisküvi ve çikolata işlerimizi altında birleştirdiğimiz yeni şirketimiz pladis'in güncel olarak 26,0000 çalışanı, 5,2 milyar dolar değerinde satış gelirleri bulunuyor. Hedefimiz, 2018 yılında EBITDA oranımızda yüzde 17, EBITDA marjımızda ise yüzde 26 büyüme elde etmek. Bu da şirket değerimizi tam üç katına çıkarmak demek oluyor“ şeklinde şirketin gelecek planlarını açıkladı.

2050 yılında dünyada, nüfusunun yoğunlaşacağı ve tüketiminin çoğunluğunun gerçekleşmesi beklenen ülkeler arasında Hindistan, Çin, Nijerya, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Pakistan, Brezilya, Bangladeş, Etiyopya, Filipinler yer alıyor. Mevcut üretim ve satış faaliyetleri ağırlıklı olarak Kuzey yarımkürede yer alan Yıldız Holding için bu coğrafyalar önemli bir potansiyel teşkil ediyor.


Yeni Şafak



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yıldız Holding Ülker, De Met’s, Godiva ve United Biscuits’i tek çatı altında topladı. Holding 5.2 milyar dolar değerindeki yeni gıda devi Pladis ile tüm dünyaya yayılmaya hazırlanıyor


Yıldız Holding, satın aldığı bisküvi ve çikolata sektörlerinde faaliyet gösteren küresel şirketleri "Pladis" adı altında birleştirdi. De Met's, Godiva, United Biscuits ve Ülker markalarını bir araya getiren birleşme ile 26 bin kişinin çalıştığı 5.2 milyar dolarlık yeni bir gıda devi doğdu. Birleştirilmeye ilişkin gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, "Global bir şirket olmak bizim ilk başından beri hedefimizdi" dedi. Şirket yapısını yeniden organize ederek dünyayı bölgelere ayırdıklarını ve CEO’lara bu bölgeleri paylaştırdıklarını ifade eden Murat Ülker, “Mehmet, Mohamed ve Jeff bölge CEO’larımız olacak. Mehmet Tütüncü, Türkiye Ortadoğu, K.Afrika ve Türki Cumhuriyetlerden sorumlu. Mohamed Elsarky, global Godiva işimizin yanı sıra Amerika kıtası ve Japonya’dan mesul. Jeff van der Eems ise İngiltere, Kıta Avrupası ve Afrika’dan sorumlu olacak. Kalite ve inovasyon gurusu diyebileceğim Ali Ülker kendi sahasında global mesuliyet üstlenirken, Cem Karakaş da işin idaresinde bana yardımcı olacak. Çin, Rusya kısmen Güney Doğu Asya yeni kuracağımız ve geliştireceğimiz bölgeler olacak." Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de, farklı ülkelerdeki laboratuvarlar ile işbirliği yaparak inovasyonda sinerji oluşturmaya başladıklarını vurguladı ve ekledi: “Pladis’in altında 27 adet Ar-Ge merkezimiz var. Burada 300’ü aşkın Ar-Ge uzmanımız çalışıyor.” 


Hedef büyük Her yere ulaşacak


2050 yılında dünyada, nüfusunun yoğunlaşacağı ve tüketiminin çoğunluğunun gerçekleşmesi beklenen ülkeler arasında Hindistan, Çin, Nijerya, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Pakistan, Brezilya, Bangladeş, Etiyopya, Filipinler yer alıyor. Mevcut üretim ve satış faaliyetleri ağırlıklı olarak Kuzey yarımkürede yer alan Yıldız Holding için bu coğrafyalar önemli bir potansiyel teşkil ediyor. 


Pleiades’ten ilham aldık


Murat Ülker şirketin ismi için, "Aztekler buna Maya, Japonlar Subaru, İran’da Pervin, Arapça’da Süreyya, bizde Ülker manasına gelen, Latince yedi yıldızdan oluşan, Pleiades takım yıldızı isminden ilham aldık.”


Bugün Gazetesi



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yıldız Holding, çikolata ve bisküvi markalarını tek şirket altında topladı. Murat Ülker, “Godiva, DeMet’s, United Biscuits ve Ülker’i Pladis çatısı altında topluyoruz. Nasipse Ülker’i globale tercüme ediyoruz” dedi. Pladis ismi, Ülker anlamına gelen Pleiades takım yıldızından ilham alıyor


Yıldız Holding ana odağı olan bisküvi ve çikolata şirketlerini Godiva’nın perakende operasyonu hariç, Pladis adıyla tek bir şirket çatısı altında birleştirdi. Godiva, DeMet’s, United Biscuits ve Ülker markalarını tek şirkette buluşturan yeni yapılanma hakkında bilgi veren Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker; “72 yıl önce kurulan bu şirket Yıldız Holding adı altında bisküvi, çikolata, şekerleme işinde dünyada global marka, global şirket olmak için ilerliyor. Bu süre zarfında perakendeden gayrimenkule çeşitli sanayi dallarında geliştik. 14 ülkede faaliyet gösteren 77 fabrika, 300 marka ile binlerce satış noktasındayız. 50 bin kişiyi aşkın bir aile olduk. Ama artık bisküvi, çikolata, şekerlemeye yani ana işimize odaklanmak ve bu sahada global olmak istiyoruz. Bunun için yeniden organize oluyoruz. Amacımız atıştırmalık işinde lider olmak” dedi.

 

Dünyayı bölgelere ayırdı

 

Dünyayı bölgelere ayırdıklarını ve bu alanları CEO’lar arasında paylaştırdıklarını anlatan Ülker, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Şirket yapımızı yeniden değerlendiriyoruz, yeniden organize oluyoruz. Dünyayı bölgelere ayırdık. Ve CEO’larımıza bu bölgeleri paylaştırdık. Mehmet Tütüncü, Türkiye Ortadoğu, K.Afrika ve Türki Cumhuriyetlerden sorumlu. Mohamed Elsarky, global Godiva işimizin yanı sıra Amerika kıtası ve Japonya’dan mesul. Jeff van der Eems ise İngiltere, Kıta Avrupası ve Afrika’dan sorumlu olacak. Kalite ve inovasyon gurusu diyebileceğim Ali Ülker kendi sahasında global mesuliyet üstlenirken, Cem Karakaş da işin idaresinde bana yardımcı olacak. Çin, Rusya kısmen Güney Doğu Asya yeni kuracağımız ve geliştireceğimiz bölgeler olacak. Ana fikir ne derseniz, basitçe her ısırıkta tüm dünyaya mutluluk vaat ediyoruz. ” 

 

Pladis’in kelime anlamına da değinen Murat Ülker, sözlerini şöyle tamamladı: “Aslında özel bir manası yok. Aztekler Maya diyor, Japonlar Subaru. İran’da Pervin, Arapça’da Süreyya denir. Biz ise Ülker manasına gelen, Latince 7 yıldızdan oluşan Pleiades takım yıldızından ilham aldık. Nasipse Ülker’i globale tercüme ediyoruz.”             

 

BİZ ŞİRKET SİMSARI DEĞİLİZ

 

MURAT Ülker, grubun yeni şirket alımı olup olmayacağı sorusuna, şöyle yanıt verdi: “Biz şirket almaya da, satmaya da çok alışkınız. Yalnız biz şirket simsarı değiliz. Uygun ortam ve değeri bulduğumuzda elimizdeki şirketlerden sattığımız da olur. Godiva’da, United Biscuits’te olduğu gibi aldığımız da olur.”

 

Yeni şirket ya New York ya Londra’da halka açılır

 

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş, 2015’te grubun toplam cirosunun 12 milyar dolar olduğunu, bunun 5.2 milyar dolarının Pladis altındaki markalardan geldiğini söyledi. Karakaş,Yıldız Gıda’nın geçen yıl 8.2 milyar dolar gelire ulaştığını belirterek, DeMet’s, Godiva, United Biscuits ve Ülker şirketlerinin toplam çalışan sayısının 26 bin olduğunu kaydetti. Pladis’in operasyonel para biriminin sterlin olacağını bildiren Karakaş, “Geçen yıl 3.5 milyar sterlin olan ciroyu 2018’de 5.5 milyar sterline çıkarmayı, 343 milyon sterlin olan EBİDTA’yı ise yüzde 26 artırarak 900 milyon sterline taşımayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Karakaş, yeni şirketin halka arzına ilişkin soru üzerine, “Bu şirket halka açılmalı. Açılırsa ya Londra’da ya New York’ta açılır” dedi. Karakaş, grup şirketlerinden Şok’u satmayacaklarını, 2019’da halka arz etmeyi planladıklarını ifade etti.

 

Hedefler ‘GOAL21’le kodlandı    

 

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, şirketin nasıl yürütüleceği hakkında bilgi verdi. Akrostiş yaparak şirketin hedeflerini GOAL21 (Hedef 21) olarak kodladıklarını anlatan Ülker, koddaki G’nin “Gez oturma yerinde artık”ın kısaltması olan GOYA’dan, O’nun sıfır hatadan (zero defect), A’nın ortak bir hedefe koşmadan (alignment), L’nin liderlikten (leadership), 2’nin ikinciden (second), 1’in ise birinciden (first) geldiğini aktardı. Ülker, 2021’e kadar birinci oldukları kategorilerde daha iyi, yeni coğrafyalarda ise önce ikinci, ardından birinci olmayı hedeflediklerini vurguladı.


Vatan


Geri Dön