Ekonomi

Yıllık izne çıkacaklar dikkat! Milyonlarca çalışana büyük müjde geldi! Bunu yapana 4 bin 173 lira...

Yıllık izne çıkacak olan milyonlarca kişi yıllık izin haklarını merak ediyor ve araştırıyor. Çalışma süresi uzadıkça yıllık izin süresi uzuyor. Peki kimin ne kadar yıllık izin hakkı var? İşte merak edilen o soruların yanıtları...Çalışma süresi uzadıkça yıllık izin süresi uzuyor

Yıllık izne çıkacak olan milyonlarca kişi yıllık izin haklarını merak ediyor ve araştırıyor. Çalışma süresi uzadıkça yıllık izin süresi uzuyor. 

Peki kimin ne kadar yıllık izin hakkı var? Türkiye gazetesi yazarlarından İsa Karakaş çalışanların izin hakları ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren o yazı...

İş hukukunda çalışanların herhangi bir ücret almadan izin kullanmalarına yönelik sınırlı sayıda düzenleme yer alıyor. Söz konusu bu mevcut düzenlemelerde yıllık izin kullanan işçilere belirli durumlarda ücretsiz yol izni verilmesi ile doğum yapan kadınlara doğumdan sonrası için ücretsiz izin kullandırılmasına ilişkin bazı hükümler bulunuyor.

Türkiye gazetesi yazarlarından İsa Karakaş çalışanların izin hakları ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren o yazı...

Ücretsiz yol izni

İşçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki kıdemine göre değişiklik gösteriyor. Buna göre işçilere verilecek yıllık ücretle izin süresi, hizmet süresi;
1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara 14 günden,

5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olmaması gerekiyor.

Belirtilen yıllık ücretli izinleri, iş yerinin kurulu bulunduğu şehirden başka bir şehirde geçirecek olan işçilere talepte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri şartıyla gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak için 4 güne kadar ücretsiz yol izni verilmesi de mecburidir.
 

6 ay ücretsiz izin şartı

Yine iş kanununa göre kadın işçinin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmaması gerekiyor. Çoğul gebelik durumunda doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre ilave ediliyor. 

Kullandırmayana ceza var

Ücretsiz izin talebe bağlı bulunuyor. İşçinin belirtilen ücretsiz izinleri kullanmak istemesi durumunda işverenin takdir yetkisi bulunmuyor. Söz konusu yasa gereği verilmesi mecburidir. Aksi takdirde idari para cezası uygulanıyor. 

Doğum öncesi-sonrası sürelerde kadın işçiyi çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen işverenlere bu yıl itibarıyla 4 bin 173 TL idari para cezası kesiliyor.  

Tatile çıkacaklara müjde! Bütçeyi dörtte bire indiriyor! Günlük karavan kiralama! İşte 14 Mayıs 2022 fiyat listesi!

Karavan tatili yapmak isteyenler dikkat! Karavan kredisi nasıl alınır? Karavan kredisi faizleri ne kadar?

Emekli olursam ne kadar maaş alırım? Emekli maaşı hesaplama robotu 2022! Bugün emekli olursam maaşım kaç lira olur?