Genel

Yıllık izin sezonu açıldı. Yıllık izinden hangi günler düşüyor. Hangi günler yıllık izine dahil değil?

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil sezonu da açılırken, çalışanlar yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Peki, yıllık izinlerde dikkat edilmesi gereken konular neler? İş yerinizden yıllık izin alırken hangi günleri yıllık izninize dahil etmemelisiniz? Tüm detaylar bu haberde.Yargıtay’ın verdiği son karar ise çalışanların kafasını kurcalıyor

Yaz sezonun açılmasıyla birlikte yıllık izin tartışmaları yeniden gündeme geldi. Yargıtay’ın verdiği son karar ise çalışanların kafasını kurcalıyor.

1 Temmuz 2021'de işe giren bir çalışan yıllık izin hakkına 1 Temmuz 2022'de kavuşuyor. Yıllık izin hakkı işçinin kıdemine göre de değişikli gösterebiliyor. Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışan işçi 14 gün yıllık izin hakkı kazanır. 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) kıdemi olan işçi her yıl 14 gün yıllık izin hakkına sahip olur. 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az kıdemi olan çalışanlar 20 gün, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçiler ise 26 gün yıllık izin hakkına sahiptir. Yer altında çalışan işçiler için ise bu durum 4 gün artırılarak uygulanır.

İşveren aynı bölümde yer alan iki kişiyi aynı anda yıllık izne göndermeme hakkına sahiptir. Benzeri şekilde aynı veya benzer görevleri yürüten çalışanlara da aynı anda yıllık izin vermeyebilir. 
 

CUMARTESİ GÜNÜ YILLIK İZNE DAHİL Mİ?

Ayrıca cumartesi günlerinin yıllık izin süresinden düşülüp düşülmeyeceği, cumartesi gününün niteliğine göre de değerlendirilmektedir. Cumartesi günü aslında hafta tatili olmadığı gibi genel tatil günü de değildir. Dolayısıyla cumartesi günleri yıllık izin süresinden düşülür. Cumartesi günü mevcut işyerinde çalışılıyor olsa da, olmasa da yıllık izin süresinden düşülür.

Haftalık 45 saatlik çalışmayı işveren haftanın çalışılan altı gününe günde 7.5 saat şeklide bölebileceği gibi, beş gününe 9’ar saat olarak da bölebilir. Haftanın 6 günü 7.5 saat çalışılan bir işletmede cumartesi günü de fiilen çalışma yapılır. Ancak haftanın 5 günü 9 saat çalışılan bir işyerinde cumartesi günü fiilen çalışılmasa da cumartesi gününün çalışma süresi haftanın diğer günlerine dağıtıldığı için aslında cumartesi günü de çalışma günü sayılır.

Yıllık iznin kaç gün kullanılacağı hesaplanırken hafta tatili ve resmi tatiller de izin süresinden düşülür. 
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin yıllık izinle ilgili aldığı karar ise çalışanları da işletmeleri de düşündürdü.
Söz konusu kararda cumartesi gününün fiilen çalışma günü olmadığı ve işyerlerinde eğer işçinin iş sözleşmesinde cumartesi gününün yıllık izinden düşülmeyeceği yönünde düzenleme varsa da cumartesi gününün yıllık izin süresinden düşülmeyeceği ifade edilmiş.

Aynı şekilde toplu iş sözleşmesinde de bu yönde bir düzenleme varsa cumartesi gününün yıllık izin süresinden düşülmeyeceği ifade edilmiş. Cumartesi günü fiilen çalışılmayan işçilerin sözleşmelerine ya da toplu iş sözleşmesine bu yönde hüküm eklenirse işçilerin bir gün daha fazla yıllık izin kullanması söz konusu olabilir.