Yoksulluk sınırı 20 bin TL’yi aştı! Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ 8 bin TL’den daha fazla!
Türk-İş'in Haziran 2022 araştırmasıyla açlık ve yoksulluk sınırındaki artış ortaya çıktı. İşte araştırmanın sonuçları...Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşların alım gücünü de etkiledi
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) 2022 Haziran ayı araştırmasıyla açlık ve yoksulluk sınırındaki artış ortaya çıktı. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşların alım gücünü de etkiledi. Marketlerde zam yapılmayan birçok ürünün gramajının düşürülmesi dikkat çekerken, çok sayıda üründe gramaj değişikliği yerine zamma gidildiği gözlendi.
Araştırmanın sonucuna göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 6 bin 391,17 TL’ye, gıda harcaması ile konut (kira, elektrik, su, yakıt), giyim, ulaşım, sağlık, eğitim ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 20 bin 818,14 TL’ye yükseldi. Bir önceki ay açlık sınırı 6 bin 017,85, yoksulluk sınırı 19 bin 602,14 TL seviyesindeydi. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313,12 TL’ye yükseldi.
MUTFAK ENFLASYONU YÜKSELDİ
Türk-İş verileri temel alındığında Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarında meydana gelen artış, bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında gerçekleşti. Son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 117,29 olarak hesaplandı. Altı aylık değişim oranı ise yüzde 55,96 oranında oldu.
Haziran 2022 araştırma sonucundan öne çıkan bilgiler şu şekilde
- Sütte 1 aylık zam yüzde 13 olarak tespit edildi.
- Bir ayda nohut yüzde 18, kuru fasulye ve yağlı tohumlar (kuruyemişler) yüzde 13 zamlandı.
- Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının tamamı yükseldi. Bu gruptaki en yüksek zam yüzde 14 ile pirinçte oldu.
- Çok tüketilen patates hâlâ 10 TL’nin üzerinde satılmaya devam ediyor.
- TÜİK’e göre kavun-karpuz üretici enflasyonu yıllık yüzde 230 olarak gerçekleşti.
- Ortalama sebze kg fiyatı 11,7 TL, ortalama meyve kg fiyatı 16,68 oldu.
- Ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin ürünlerinin hepsi zamlandı.
- Türk Şeker’in bazı zincir marketlere sattığı şekere yüzde 67 oranında yaptığı 27 Haziran zammı önümüzdeki haftadan itibaren raflara yansıyacak.
- Siyah ve yeşil zeytin, salça, reçel, bal fiyatları yükseldi.
- Baharatlar ortalama yüzde 16, tuz yüzde 18 zamlandı.
80 milyondan fazla vatandaş aç ve yoksul
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Resmen açıklandı! Gelir eşitsizliği...