05 / 05 / 2024

Yöneticiyi kat malikleri mi seçer?

Yöneticiyi kat malikleri mi seçer?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kocaeli’nde 40 daireli sitenin yönetimini inşaat şirketi yönetim planında almış. İnşaat firması bir danışman bulmuş, ben bugüne kadar yapılan her şey için karar defterine şerh mi koyayım? Hangi mahkemeye bireysel olarak başvurabilirim.' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kocaeli’nde 40 daireli müstakil sitenin yönetimini 10 yıllığına inşaat şirketi yönetim planında almış. Biz okumadan imzalamış sayılıyormuşuz maalesef! İnşaat firması bir danışman bulmuş aylık maaşını 3 bin TL olarak belirlemiş. 3 güvenlik, 1 bahçıvan işe almışlar. SGK ve vergi numarası almışlar. İnşaat şirketinin bıraktığı su ve elektrik borçlarını ödemişler. Hepsini tabii ki bizim aidatlarımızla. Ben bugüne kadar yapılan her şey için karar defterine şerh mi koyayım? Hangi mahkemeye bireysel olarak başvurabilirim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kocaeli’nde 40 daireli müstakil sitenin yönetimini 10 yıllığına inşaat şirketi yönetim planında almış. Biz okumadan imzalamış sayılıyormuşuz maalesef! İnşaat firması bir danışman bulmuş aylık maaşını 3 bin TL olarak belirlemiş. 3 güvenlik, 1 bahçıvan işe almışlar. SGK ve vergi numarası almışlar. İnşaat şirketinin bıraktığı su ve elektrik borçlarını ödemişler. Hepsini tabii ki bizim aidatlarımızla. Ben bugüne kadar yapılan her şey için karar defterine şerh mi koyayım? Hangi mahkemeye bireysel olarak başvurabilirim?

● C.U.

 

Yöneticiyi kat malikleri mi seçer?

★ ★ ★

Okuyucumun karşılaştığı olay gerçekten problem. Ancak yeni inşa edilen kooperatif sitelerinde büyük çoğunlukla yönetim planında buna benzer hükümler yer alıyor. “Sitede yöneticilik 10 yıl (veya bir başka uzun süre) müddetle kooperatif tarafından yürütülecektir.” Ancak böyle bir hüküm geçersizdir. Zira Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre; yönetici kat malikleri tarafından bir yıllığına seçilir.

Okuyucumun anlattığı olayda yönetici kat malikleri tarafından seçilmemiş, üstelik bir yıllığına değil 10 yıllığına seçilmiş. Yani geçersiz bir tayin (dikkat ederseniz buna seçim demiyorum, bu bir tayin). Müteahhidin harcamaları ise site aidatlarından ödenmiş, bu da yanlış. Bu durumda müteahhit halen siteye borçlu.

★ ★ ★

Peki okuyucum buna karşı muhalefet şerhi koyabilir mi? Muhalefet şerhi toplantılarda alınan kararlar için, kararların altı imzalanırken imza hanesine koyulur. Bunun için kat malikleri kurulu kararları mutlaka toplantıya katılanlar tarafından imzalanmalıdır, pana imza yetkisi verilmez. Peki geçmişe yönelik muhalefet şerhi konulamayacak ise ne yapılabilir?

Bu durumda gerek yöneticilik kararının yoklukla malul olduğunun tespitine dair bir dava ve yine müteahhidin haksız harcamalarına karşı bir dava söz konusu olabilir. Bunu kat malikleri kurulunun kararı ve yetki vermesi ile seçilecek yönetici de açabilir, bağımsız bölüm maliklerinden herhangi biri de açabilir. Bu dava sulh hukuk mahkemesinde açılmalıdır.


Geri Dön