Emlak Terimleri

Yönetim planı nedir?

Yönetim planı nedir? sorusu kısaca "binaların anayasası" olarak cevap buluyor. Yönetim planı, oluşturulan Kat Mülkiyeti Kanunu ile çerçevelenerek binaların kanuna uygun şekilde yönetilmesini sağlıyor. Yönetim planı tüm kat maliklerini bağlıyor...


Yönetim Planı Nedir?


Günümüzde toplu yaşam alanları olan site yaşamı artarak devam ediyor. Yüzlerce insanın beraber yaşadığı site yaşam alanlarının Kat Mülkiyeti Kanununa göre Yönetim Planı ile yönetilmesi sağlanıyor.


Kat Mülkiyeti Kanununun 28. Maddesi, Yönetim Planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini, yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim Planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim Planı'nın değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyunun alınması gerekiyor. 


Yönetim Planı, Tapu Müdürlüğü'nde her bina/site için mevcuttur. Binanın nasıl yönetileceği, ortak kullanım kuralları, yönetimi, aidatların nasıl belirleneceği gibi bilgiler içerir ve kat maliklerini bağlayan özel sözleşme hükmünde tapuda tescil edilmiş bir belge olduğundan fazlasıyla önem taşıyor. 


Yönetim planı nasıl uygulanmaya başladı?


İlk olarak 1964 yılında bir vatandaş işleri kolaylaştırmak adına kendi apartmanı için Yönetim Planı hazırlar. Sonra bu hazırladığı Yönetim Planı'nı büfelerde satmak üzere, büfelere matbu olarak verir. 1964'ten bu yana köprünün altından çok sular geçmiş, kanunlar değişmiş olsa da, hala o büfelerde 1 TL'ye Yönetim Planı o gün yazıldığı gibi satılıyor.


İşte bu Yönetim Planları bugünün birçok müteahhidi, bina yöneticisi tarafından kullanılıyor. Birçok kurumsal inşaat firması kendi Konut projeleri için özel yönetim planı hazırlatıyor. Ancak çoğu da halen büfe yönetim planını uyguluyor.


Yönetim planı ilk olarak kat irtifakı kurulduğunda hazırlanıp Tapu Müdürlüğü'ne verilir. Daha sonra kat mülkiyetine geçildiğinde yeni bir yönetim planı daha hazırlanır. Anlaşıldığı gibi yönetim planını inşaatı yapan Müteahhit hazırlar, hazırlatır. Ayrıca kurucu bir belgedir. Kat irtifakı yeni kurulmuş ve satışlara yeni başlamış bir konut projesinin aslında yönetim planı da yapılmış ve tapuya tescil edilmiştir. 


Home-Ofis diye satılan birçok gayrimenkul konut ruhsatlıdır ancak yönetim planına düşülmüş bir notla işyeri olarak kullanılabiliyor. Yönetim Planı ancak ve ancak kat maliklerinin 4/5 çoğunluğu ile değişebiliyor.


Yüzlerce insanın beraber yaşadığı site yaşam alanları, apartmanlar, kat mülkiyeti kanununa göre yönetim planı ile yönetiliyor. Oturulan bina yada siteler de bütün yaşam kurallarını yönetim planı belirliyor.


Aidatların nasıl hesaplanacağı, ortak alanların nasıl kullanılacağı, yapılan masrafların Kat Malikleri arasında nasıl pay edileceği, hayvan beslenip, beslenmeyeceği gibi akla gelen tüm kurallar bu yönetim planında yazılıdır. 



Apartman yönetim planı nedir?
Örnek site yönetim planı!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com