Sektörel

Yöntem Yapı Denetim başta Eskişehir olmak üzere yapıları denetliyor!

Yurt geneline hizmet vermek üzere faaliyetlerine Eskişehir'de başlayan Yöntem Yapı Denetim, alanında deneyimli mimar ve mühendisler ile 14 yıldır konuttan fabrika binalarına ve AVM'lere kadar bitmiş tüm yapıların denetimini yapıyor.

Firmalarının yapı denetim yasası gereği sadece yapı denetim hizmeti verdiğinin altını çizen Yöntem yapı Denetim Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kafalıer, "Bu hizmeti yaparken, proje ve uygulamada teknik kurallara uyulmasını sağlamak için tavizsiz fakat uygulamada çıkan sorunlara yerinde çözümler getiriyoruz" dedi. Çok iş yapmaktan ziyade, gerçek anlamda ve kaliteli denetim yapabilecekleri işleri tercih ettiklerinin altını çizen Kafalıer, 2000 yılından beri bölgede kendi alanlarında bir marka olduklarını dile getirdi. Firmanın kuruluşu hakkında da bilgiler veren İbrahim Kafalıer, "Eskişehir'de kendi alanlarında 20 yılın üzerinde deneyim sahibi 17 mimar ve mühendisin bir araya gelmesi sonucunda, 2000 yılında kurulduk. Halen şirket bünyesinde beş kurucu üye bulunuyor ve 33 mühendis, üç yardımcı personel görev yapıyor" dedi. 



Bugüne kadar Kar inşaat, Natura Evleri, Aytur, Haser, Yapımak, Başak Konut gibi kaliteli konut üretimi yapan firmaların konut inşaatlarının denetlediklerini anlatan Kafalıer, "Ayrıca Espark ve Kanatlı gibi alışveriş merkezleri yanında ETİ Gıda, Paşabahçe, Pınar Süt, Alp Havacılık gibi birçok firmanın fabrika yapılarını denetledi. Bugüne kadar yaklaşık 2 müyon 35 bin metrekarelik tamamlanmış yapının denetimini gerçekleştirdik" dedi.



"İnşaat işi eğitimli işgücüyle yapılmalı" İnşaat sektöründe bazı sorunların artık çözüme ulaştırılması gerektiğini, bu işin eğitimli ve kalifiye işgücüyle yapılmasının zorunluluk haline geldiğini anlatan İbrahim Kafalıer, müteahhitlik sektörünün düzenlenmesi, müteahhitlik firmalarının mali, teknik, donanım yeterliliklerine ve yaptıkları işin kalite ve sorunsuz olarak teslimine göre yetkilendirilmesi önerisinde bulundu. 



Geçmiş yıllarda yürürlüğe giren fakat hiçbir eğitim vermeden bir bedel karşılığı hemen hemen herkese verilen kalfa ve usta yeterlilik belgelerini de eleştiren Kafalıer, "Bu belgeleri alan kişiler gerçek bir eğitimden geçirilmeli. Sektörün sağlıklı büyümesi için bu bir gereklilik. Ayrıca, proje kalitesinin artması için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi proje dalında çalışmak isteyen mühendisin önce bir proje bürosunda belirli bir süre çalışması, sonra da bir sınavdan geçerek başarüı olanlara kademeli olarak imza yetkisi verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Yapı denetim sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kafalıer, bu alanın bürokrasiden sıyrılarak daha etkin şekilde görev yapacak şekilde, ağırlıklı olarak istihdam amaçlı çok adamdan ziyade daha az fakat yetişmiş elemanla iş yapılacak şekilde yeniden düzenlenmesi önerisinde bulundu. 



Dünya Sektörel Ek