Genel

YTÜ kampüsündeki çeşmeler restore ediliyor!

 Yıldız Teknik Üniversitesi kampusu içinde kalan 18 hamidiye çeşmesi, üniversite bünyesinde yapılan projeyle restore ediliyor. Hedef çeşmelerden tekrar hamidiye suyu akıtmak

Kuruluşunun 100'ncü yılını kutlamaya hazırlanan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) kampüsünde yıllardır atıl vaziyette duran tarihi hamidiye çeşmeleri yeniden canlandırıldı. Onarım çalışmasıyla suya kavuşan çeşmelerden eskisi gibi Hamidiye sularının akması için çalışma başlatıldı. Bundan bir asır önce 1911'de Yıldız Sarayı'nın bir bölümünde konuşlanan Yıldız Teknik Üniversitesi Kampusu içinde yer alan 18 adet Osmanlı çeşmesinden yıllar sonra yeniden su akmaya başladı. İkinci Abdülhamit tarafından 1902'de Yıldız Sarayı'na kaliteli içme suyu sağlamak amacıyla yapılan Hamidiye suları hattına bağlı olan çeşmelerden 1993'e kadar su aktı. Üniversite kampusuna gelen Hamidiye su hattının patlaması üzerine çeşmeler susuz kaldı. Rektör Prof . Dr. İsmail Yüksek, yıllar içerisinde orijinal muslukları kaybolan ve bakımsızlık nedeniyle atıl vaziyette duran çeşmelerin yok olmasını önlemek için bir proje başlattı.

TERKOS HATTI
YTÜ Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulu tarafından çeşmelerin koruma ve onarım projesi hazırlandı. Üniversitenin 100'ncü yılı dolayısıyla başlatılan proje kapsamında çeşmelerin onarım işi okulun öğrencileri tarafından yapıldı. Onarım çalışmasıyla birçoğu aynataşı, kurna ve ayak olmak üzere üç parçadan oluşan çeşmeler yeniden eski görünümüne kavuştu. Orijinaline benzer musluklar takılan çeşmelerden yeniden su akmaya başladı. Bu arada üniversite yönetimi, Terkos hattına bağlanan tarihi çeşmelerden eskiden olduğu gibi Hamidiye sularının akması için çalışma başlattı. Ancak çeşmelerin Hamidiye su hattına bağlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ'nin yeniden bir onarım çalışması yapması gerekiyor. Çeşmelerin onarım işini yürüten öğretim görevlisi Drahşan Uğuryol şunları söyledi: "Çeşmelerden 12'sinin koruma ve onarım çalışması tamamlandı. Geriye kalan 6 çeşme ise kısa sürede tamamlanacak. Bunlar arasında iç mekan çeşmeleri de var. Tarihi binalarda yapılan tadilat çalışmaları sırasında çıkarılan çeşmeler çevrede atıl vaziyette duruyordu. Koruma amaçlı yapılan bu çalışma ile Hamidiye çeşmelerinin yıllardır çektiği susuzluğa da son verdik."
sabah/Mesut Altun