Ekonomi

Yüksek enflasyon kurbanlık satışlarını da vurdu! Peki besicilerin elinde kalan kurbanlıklar ne olacak?

Yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetlerine rağmen beslemeye devam ettikleri kurbanlıkları satamayan besiciler, kurban satışından zararla döndüklerini söyledi. Peki besicilerin elinde kalan kurbanlıklar ne olacak? İşte detaylar...Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi’ne birçok il ve ilçeden kurbanlık getiren besiciler, umduklarını bulamadığını söyledi

Yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetlerine rağmen beslemeye devam ettikleri kurbanlıkları satamayan besiciler, kurban satışından zararla döndüklerini söyledi. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi’ne birçok il ve ilçeden kurbanlık getiren besiciler, umduklarını bulamadığını söyledi. Besiciler, kurban almak isteyenlerin verdiği fiyatın kendilerini kurtarmadığını, kendi verdikleri fiyatın ise alıcıyı kurtarmadığı kaydetti.

Uzun yıllardır hayvancılık yapan Zeynel Abidin, merkeze bağlı Cankatran Köyü’nden Peyas Mahallesi’ne kurbanlık getiren besicilerden bir tanesi. Abidin, artan maliyetlerden dolayı hayvancılığın tükendiğini belirtti. 120 küçükbaş hayvan getirdiğini ifade eden Abidin, bu hayvanların sadece 3 tane satabildiğini iddia etti. ¨Halkta para yok ki kurbanlık alsınlar¨ diyen Abidin, ¨Sattığım hayvanlardan aldığım para, günlük yaptığım masrafları dahi karşılamıyor. Artık hayvancılık öyle bir hale gelmiş ki dilencilik yapsak geçimimizi daha iyi sağlarız. İflas ettik. Yeter artık bu zamlar! Arpa ve samanın fiyatı aşağıya indirilsin” şeklinde konuştu.

“120 KOYUNDAN 10’UNU SATABİLDİM”

Kent merkezine bağlı Balıklı Köyü’nden Peyas Mahallesi’ne hayvanlarını getiren ve bunun için sadece yol masrafına 1000 TL harcadığını söyleyen Enver Erk adlı besici ise krizin alım gücünü ortadan kaldırdığını ifade etti. Hayvanların fiyatının, masraflarının artmasından kaynaklı arttığını söyleyen Erk, bunun kendileriyle ilgili bir durum olmadığını söyledi. Geçen sene bir hayvanı 2 bin TL’den sattıklarını ifade eden Erk, ¨Bu yıl bir hayvan 4 bin TL olduğu için satamıyoruz. 38 hayvan getirdim ancak 4 tanesini satabildim, diğerleri elimde kaldı. Masraflar arttığı için biz de bu fiyattan satmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Bir diğer besici Yusuf Ergin ise getirdiği 120 koyundan sadece 10 tanesini satabildiğini aktardı. ¨Bir tane hayvanı satana kadar canımız çıkıyor¨ diyen Ergin, yaşanan krizden dolayı pahalılık olduğunu ve her şeyin iki katı arttığını, hayvancılığın tamamen öldüğünü söyledi.

ET VE SÜT KURUMU SATILAMAYAN KURBANLIKLARI ALACAK

Öte yandan Et ve Süt Kurumu, Kurban Bayramı sebebiyle hayvan pazarlarına getirilen ancak satılamayan kurbanlıkları satın alacak.

Kurumdan yapılan açıklamada, üreticilerin 13-17 Temmuz 2022 tarihleri arasında en yakın Et ve Süt Kurumu kombinalarına ya da sözleşmeli kesimhanelere başvurmaları halinde, kurbanlıkların kurum karkas alım fiyatlarından satın alınacağı aktarıldı.

Et ve Süt Kurumu kesimhanelerine üreticilerden gelen bütün taleplerin karşılanacağı ve ödemelerin 10 gün içerisinde üreticilerin hesaplarına aktarılacağı ifade edildi.

Kurbanlık alacaklar dikkat! Koyunda bu eksiklik varsa arkanıza bile bakmadan kaçın

İl il kurbanlık fiyatları! Kurbanlık fiyatlarında son durum ne? 2022 kurban fiyatları ne kadar?

Kurban fiyatlarında son durum! Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar?