Sektörel

Yüksek katlı binalar için deprem yönetmeliği yok!

Gökdelen, plaza, rezidans olarak inşa edilen 60 metre ve üzerindeki binalar için deprem yönetmeliği bulunmadığı bildirildi. CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan “60 metre ve daha yüksek binalar için deprem yönetmeliği bulunmuyor. Bu tür yüksek binalar

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Bayındırlık Komisyonu Üyesi Haluk Eyidoğan son yıllarda başta İstanbul olmak üzere pek çok büyük kentte gökdelen, plaza, rezidans olarak inşa edilen 60 metre ve üzerindeki binalar için deprem yönetmeliği bulunmadığını açıkladı.

Türkiye’nin deprem yönetmeliğinin, 1999 Marmara Depremi’nden alınan dersler doğrultusunda 2007 yılında gözden geçirildiğini ve bu yeni yönetmeliğe yapıların güçlendirilmesi ile ilgili ölçütlerin de eklendiğini kaydeden Eyidoğan, “Özellikle son 10 yıldır başta İstanbul olmak üzere bir çok büyük kentimizde plansız bir şekilde betonarme gökdelen, plaza, rezidans şeklindeki çağdaş yaşam merkezleri olarak adlandırılan yüksek binalar inşa edildi. İnşaatlar hızlanarak yapılmaya devam etmekte. Ancak şu anda 60 metre ve daha yüksek binalar için deprem yönetmeliği bulunmamakta. Bu tür yüksek binaların hangi fen ve teknik kurallara göre yapıldığı tartışmalı” dedi.

Depremin konuşulduğu bugünlerde konunun gündeme getirilmemesinin şaşırtıcı olduğunu dile getiren Eyidoğan, özellikle 1999 depreminden sonra birçok kez söylenmesine rağmen yüksek betonarme bina yönetmeliğinin çıkarılmadığını, yapılan girişimlerin de sonuçsuz kaldığını kaydetti.

‘Afet Yasa Tasarısı için acele edilirken yönetmelik konusunda ilgisizlik var’
Eyidoğan, hükümetin deprem risklerini azaltmaya yönelik olarak Afet Yasa Tasarısı’nın Meclis’ten geçirme çıkarma konusunda acele ederken, sayısı her geçen gün artan yüksek betonarme binaların yönetmeliğini çıkarma konusunda ilgisiz kaldığını söyledi. “Bu vahim bir durum” diyen CHP’li Eyidoğan, “2007 deprem yönetmeliğinde öngörülen C50 normundaki beton üst sınırının değiştirilerek, yüksek binalar için daha yüksek dayanımlı beton kullanımına imkan sağlanması gerekmekte. Bu tür binalarda yüksek dayanımlı beton çeliğinin de kullanılması gerekmekte. Bu yüksek binaların beton ve demir gibi malzeme kalitesinin yanı sıra statik ve dinamik hesaplarında profesyonel mühendislik hizmetlerinin  de denetlenmesi gerekir” diye konuştu.

Canan SAKARYA/Dünya