Sektörel

Yükselen faiz, yeni fırsatlar yaratıyor

ABD'de yaşanan mortgage krizinin global piyasalarda yarattığı dalgalanmanın etkisi, Türk para ve sermaye piyasalarında hissedilmeye devam ediyor.

Yaşanan bu gelişmenin etkisiyle içeride bono faizlerindeki yukarı seyir ve yurtdışı piyasalardaki fonlama maliyetlerindeki artışta bireysel kredi faizlerini yukarı yönlü hareket ettiriyor. Yılbaşında faizlerde aşağı yönlü bir seyir beklenirken, nisan ayına gelindiğinde konut kredi faizleri de bu artan maliyetlerle birlikte yüzde yüzde 1.30 seviyesinden yüzde 1.54'e kadar çıktı. Ancak, böyle dönemlerin konut satın almak isteyenler için fırsat yarattığına dikkat çeken bankacılar, bunun avantaj yaratabileceği konusunda birleşiyor.


Belirsizlik hakim
Global piyasalarda yaşanan sorunun boyutu konusunda belirsizliğe dikkat çeken bankacılar, şu anda uluslararası bankaların bilinen zararının 200 milyar dolar civarında olduğunu ve bunun Avrupa'ya sıçrayıp sıçramayacağı konusunda kaygıların devam ettiğini dile getiriyor. Krizin sonuna gelindiği konusunda fikir birliğinde olan bazı bankacılar ise, "Krizin etkisi yılın ilk yarısından sonra geride kalacak" şeklinde yorumda bulunuyor.


Bütçe performansı önemli
Türkiye'nin tam olarak boyutunun bilinmediği bir sorunla karşı karşıya olduğunu belirten bankacılar, siyasi gelişmeler bir yana bırakıldığında, Türkiye'nin bütçe performansında disiplini koruması durumunda, krizin etkilerini hafif hasarla atlatacağını ifade ediyorlar. Ancak artan maliyetlerin fiyatlara yansıtıldığını da dile getiren bankacılar, yılbaşında yüzde 1.30 seviyelerinde olan ve aşağı yönlü hareket etmesi beklenen konut kredilerinde yükselen faizin, avantaja çevrilebiliceğini de dile getiriyorlar.


Aylık maliyet 182 YTL
Yılbaşında 1.30 oranında faizle 100 bin YTL'lik 120 ay vadede kullanılan kredinin aylık taksitinin 1.650 YTL olduğunu, bugün 1.54 faizle aynı vade aynı miktar için aylık taksitin ise 1.832 YTL'ye yükseldiğini belirterek, "Aradaki maliyet bugün avantaja çevrilebilir. Çünkü böyle dönemlerde konut fiyatlarındaki düşüşte dikkate alınmalı. Bu nedenle faizdeki düşüş yerine, fırsatlar takip edilmeli" diyor.


Konut talebi devam ediyor
Piyasaların olumlu olduğu ve faizlerin aşağı yönlü hareket ettiği bir dönemde konut fiyatlarındaki yükselişe dikkat çeken bankacılar " Konut fiyatları ile faizler arasında ters bir paralellik sözkonusu. Bu nedenle faizlerdeki yükseliş seyri yatırımcıyı korkutmamalı. Çünkü Türkiye'de konut talebi devam ediyor" yorumunu yapıyor.


Esra Sahici / Hürriyet Emlak