Genel

Yunan hükümetinden uyarı: Bizans eserlerini iyi koruyun!

Bizans Sarayı üzerine inşaat haberleri üzerine Yunan Dışişleri'nden Türkiye'ye uyarı geldi: Yunan eserlerini koruyun

Radikalin gündeme taşıdığı 'Bizans Sarayı kalıntıları üzerine inşaat' haberinin yankıları Atina'ya kadar uzandı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak Türkiye'de Yunan ve Hıristiyanlık anıtlarının korunamadığını belirtip Türk otoriteleri gerekli önlemleri almaya davet etti. Sultanahmet'te SİT alanı içindeki tescilli bina yıkılarak yerine bir ayda yapılan beş katlı inşaatı Türkiye Radikal'in haberinden öğrenmişti. İnşaat alanındaki Bizans Sarayı kalıntılarının iş makineleriyle tahrip edildiği, arkeologların raporuyla da belgelenmişti. Ardından da inşaatın yıkım kararı verilmişti.
 
Tarihi katliama Yunanistan da tepki gösterdi. CNNTÜRK'ün haberine göre Yunan Dışişleri'nden yapılan açıklamada Bizans Sarayı kalıntıları üzerine inşaatın Rumlar tarafından tepkiyle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada İstanbul'un Çatalca bölgesinde sit alanı sayılan Bizans Mezarlığı'nın talan edildiği ve bu konuda defalarca Türkiye'ye uyarıda bulunulduğu da vurgulandı.

Ayasof ya endişesi
Açıklamada ayrıca Ayasofya'nın camiye dönüştürüleceğine dair derin endişeler olduğu anlatıldı. Bildiride Yunan ve Hıristiyanlıkla ilgili eserlerin korunması yönünde Türk yetkililer gerekli önlemleri almaya davet edildi.

Radikal