28 / 04 / 2024

Yunanistan, Atina'daki değerli binaları satışa çıkarıyor!

Yunanistan, Atina'daki değerli binaları satışa çıkarıyor!

İflastan kurtuluş adına vadesi yaklaşan borçlarını ödemek için acil özelleştirme paketi açıklayan Yunanistan başkentin değerli binalarını satışa çıkarıyor. İçlerinde pek çok bakanlık binası yer alıyor



Ağır borç yükü sonrası şimdi de borçlarını ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalıp batma tehlikesi yaşayan Avrupa Birliği üyesi Yunanistan iflastan kurtulmak için Dışişleri Bakanlığı binalarının da aralarında bulunduğu pek çok gayrımenkulü acilen satılığa çıkardı.

IMF-AB-Avrupa Bankası troykası denetimindeki Atina, ekim ve aralık aylarında beklediği kredi vadeleri karşılığında önceden anlaştığı üzere yıl sonuna kadar önemli gayrımenkullerini satmak zorunda.

Dışişleri binalarının satışını duyuran Elefterotipiya gazetesi egemenliği sınırlı bir ülkede dışişlerine ne gerek var, Atina Emniyet müdürlüğü satılıyor, buna çok az kişi üzülecek.. şeklinde yorumlara yer verdi.

Borcun vadesi yaklaştı

IMF-AB-Avrupa Bankası troykası Ekim 2011de 8 ve Aralık 2011de 5 milyar euro kredi dilimlerini vermek için söz konusu özelleştirmeleri şart koşuyor.

Yunanistanın gayrimenkul satışı ve özelleştirmeleri başaramazsa, 19-31 Aralık arası vadesi dolan 8.5 milyar euro devlet tahvillerini ödeyemeyeceği ve iflasa mecbur kalacağından endişe ediliyor.

Bu arada Yunanistan özelleştirme kapsamında Atina Havaalanının yüzde 30unu da satışa çıkaracak.
Acil özelleştirme paketinde ayrıca yıl sonuna kadar, Atina Havaalanında devlete ait hisselerin yüzde 30u, devletin kontrolündeki Petrol Rafinerisinin yüzde 35i, eski Atina Havaalanı arazisinin yüzde 100ünün yerli veya yabancı yatırımcılara ihale ile satışı öngörülüyor.
 
5 milyar euroluk kaynak yaratacak

Yunanistan, acil satışlarla ve bir dizi özelleştirmelerle 5 milyar euro toplamayı hedefliyor. Satılan gayrımenkuller listesinde dikkat çekenler şöyle sıralanıyor:
* Dışişleri Bakanlığı: Atinanın en merkezi konumunda parlamento karşısındaki Yunan dışişlerine ait 5 binadan 4ü satılıyor
* Atina Emniyet Müdürlüğü: Yunan polisinin merkez binası, Aleksandras caddesindeki 15 katlı bina satılıyor
* Yunan İçişleri Bakanlığı: Merkez bina satılıyor
* Basın bakanlığı binaları
* Serres, İskeçe, Rodop illeri Emniyet Genel Müdürlüğü binaları
* 15 vergi dairesinin müdürlük binaları.

 Öğrenciler canlı yayın bastı

Yunanistanda hükümetin yüksek eğitime getirmek istediği değişiklikleri protesto eden bir grup öğrenci, Devlet Radyo Televizyonu NET TVde canlı haber programının yayınlandığı sırada stüdyoyu  bastı. Haberlerin başlamasıyla birlikte, öğrencilerin ellerinde suskunluk duvarını yıkıyoruz, öğrencilerin zaferi, tüm toplumun zaferi yazılı pankartla stüdyoya girerek sunucunun arkasına sıralanmaya başlaması üzerine NET televizyonu canlı yayını keserek reklam yayınlamaya başladı.
Eğitim konusuyla ilgili itirazlarını canlı yayında söylemek isteyen öğrencilerin, daha sonra bu taleplerinin banttan yayınlanmasını kabul etmeleri üzerine stüdyoyu terk ettikleri bildirildi.

Yunan basınında çıkan haberlerde, canlı yayını basan öğrencilerin, NETin Agia Paraskevideki merkez binasına grup halinde ana kapıdan girdiklerinin belirlendiği belirtildi.
Milliyet/TAKİ BERBERAKİS


Geri Dön