15 / 05 / 2024

Yunanistan'da ortak kültürlerin merkezi Plaka semti!

Yunanistan'da ortak kültürlerin merkezi Plaka semti!

Öğlen saatlerinde uykuya çekilen Atinalılar, akşam eğlenceye hazırlanıyorlar. Taverna kültürünün tüm şiddeti ile yaşandığı, her yerden Rebetiko müziğinin duyulduğu, Türkiye ve Yunanistan'ın ortak kültürüne tanık olabileceğiniz yerlerden biridir...



Öğlen saatlerinde uykuya çekilen Atinalılar, akşam eğlenceye hazırlanıyorlar. Taverna kültürünün tüm şiddeti ile yaşandığı, her yerden Rebetiko müziğinin duyulduğu, turistlerin akın ettiği Plaka semti, gerek yemekleri gerek müzikleriyle Türkiye ve Yunanistan'ın ortak kültürüne tanık olabileceğiniz yerlerden biri.

Evet, aynı dili konuşmuyoruz ama bunun da çok önemi yok. Kelimeler ortak,  mutfak ortak, deniz ortak. Hatta çoğu zaman aynı şeylere kızıp, aynı şeylere seviniyoruz. Gelin bugün komşu ülke Yunanistan'ın başkenti Atina'yı gezelim.

Uygar dünyanın demokrasi ve özgürlüğü sembolize eden kenti olarak anılan Atina batı dünyası uygarlığının da beşiği olarak nitelendiriliyor. Demokrasinin doğuşu M.Ö. 508'de Atina'da gerçekleşmiş. Burası medeniyetler tarihinin başkenti bir anlamda. Ülkenin ekonomik, kültürel ve ulusal merkezi olan Atina adını savaşçı bilgelik tanrıçası olan Athena'dan alıyor. Hikayesi de mitolojiden geliyor. Atina şehri kurulurken, şehrin tanrısının kim olacağı tartışılır. İki aday vardır; Athena ve deniz tanrısı Poseidon. Aralarında kazananın şehrin koruyucu tanrısı ilan edileceği bir yarışma düzenlenir. Poseidon asasını yere vurur ve yerden şehrin içme suyu kaynağı fışkırır. Buna karşılık Athena'nın ayağını bastığı yerden dünyanın ilk zeytin ağacı biter. Zeytinin, içme suyundan daha değerli bir hediye olduğuna karar veren tanrılar, Athena'yı yarışmanın kazananı ilan ederler. Yeni kurulan şehrin adı da Athena'nın şehri anlamına gelen Atina olur. Ege'nin karşı kıyısındaki bu komşu başkent, mitoloji ve tarihle içiçe, yorgunluk atıp eğlenmek isteyenler için güzel bir tatil seçeneği olabilir. İşte Atina'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazıları:

Akropol: Eski Yunanlılar, Atina'yı kayalık bir tepeye ve onun etrafına kurmuşlar. Bu tepe Acropolis olarak biliniyor. 'Acro' ve 'polis' Yunanca 'yüksek şehir' anlamına geliyor. Eski Yunan hükümdarları savunması kolay olan bu tepede oturmuşlar. Yıllar geçtikçe buraya tapınaklar yapılmış ve halk burada yaşamaz olmuş. Şimdiki Akropolis'te, son 2.500 yılın eserleri olan Athena-Nike Tapınağı, Erechteion ve dünyanın en ünlü antik yapılarından Panteon Tapınağı bulunuyor.  Akropolis'in hemen alt kısmında Dionysus adı verilen büyük bir anfi tiyatro göze çarpıyor. M.Ö. 4. Yüzyılda yapılmış olan bu antik tiyatronun kapasitesi 5.000 kişi. Her yıl yaz aylarında konserler veriliyor..

Sytagma Meydanı: Kentin en önemli buluşma noktası. Parlamento binasının bulunduğu meydanının simgesi ünlü Evzon askerleri. Parlamento binası önünde askerlerin nöbet değişim törenini kaçırmayın.

Anafiotika: Akropolis bölgesinin yamaçlarındaki bu mahallenin tarihteki ilk sakinleri, Ege denizindeki Anafi adasından buraya gelmişler. Sokaklarındaki beyaz badanalı, çiçekli evleriyle görülmeye değer.

Poseidon Bulvarı: Atina'nın kilometrelerce uzunluktaki sahil şeridi Atina'dan Pire'ye kadar sürüyor. Sahil boyunca sıralanan lüks apartmanlar ve plajlar ise ana caddeye adını veren Poseidon'un namına yakışır bir güzellikte. Denizler tanrısı Poseidon caddesinde Atina'nın renkli yaşantısına bir kez daha şahit oluyorsunuz.

Monastiraki: Pazar günleri bölgede bitpazarı kuruluyor. Antikalar, turistik hediyelik eşyalar ve daha pek çok şeyi tezgahlarda bulabilirsiniz. Küçük antikacılar, renkli dükkanlar, esnaf lokantaları ve sokakları dolduran kalabalık ile Monastiraki, İzmir'in çarşılarına benzetilebilir. Burası gece dışarı çıkmak için de en doğru adreslerden biri.

Rüzgar Kuleleri: MÖ I. yüzyılda, Suriyeli bir astronomun yaptırdığı kompleks, bir su saati ve rüzgar gülünden oluşuyor. Sekiz yüzü görülen yapının her yüzü, o yönden esen bir rüzgarı ifade eden frizle süslenmiş.

Yunan Agorası: Her tür siyasi, idari, ticari faaliyetin konuşulup karar bağlandığı ve yürütüldüğü Agoralar için bir anlamda şehrin kalbi diyebiliriz.  M.Ö 6. yüzyılda yapılmış. Antik kentin harabeyi andıran kalıntıları arasında dolaşırken zamanda yolculuk ediyormuş gibi hissedeceksiniz.

Lykavittos Tepesi: Atina manzarası için ideal bir nokta. Tepenin zirvesinde San George Ortodoks Kilisesi yer alıyor.

Pire: Atina sahili Pire'ye kadar uzanıyor ve aslında Pire ve Atina artık tek bir şehir olarak anılmaya başlamış. Sadece belediyeleri farklı... Pire ise çok sevimli bir liman kenti. Aynı zamanda da Yunanistan'ın en büyük limanına da sahip. Evlerin tümünün deniz görmesiyle ünlü olan kent özellikle balık lokantalarıyla ünlü. Pire sahilindeki balıkçılarda enfes deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.

Mutfakların kardeşliği

Komşuyla damak zevkimizin aynı olduğu kesin. Cacık, dolma, döner, baklava, helva, musakka, kokoreç, kebap, köfte, biftek, pilaki, fava Atina restoranlarındaki menülerde aynı isimlerle bulabileceğiniz yiyeceklerden sadece bazıları..

Önemli Müzeler:

Akropol Müzesi
Antik Agora'daki Tapınak Müzesi
Benaki Müzesi
Bizans Müzesi
Goulandris Doğa Tarihi Müzesi
Popüler sanat Müzesi
Tarih ve Etnoloji Müzesi
Yahudi Müzesi
Kanellopoulos Müzesi
Keramikos Müzesi
Ulusal Arkeoloji Müzesi

Ne alınır

Hediyelik ve turistik eşyalar için ilk adres Plaka semti olabilir. Burada her tür hediyelik eşyayı ucuza bulabilirsiniz. Hediyelik dükkânların yanı sıra seyyar sokak satıcıları da çeşitli alternatifler sunuyor.  Kolonaki moda tutkunları için kentteki en iyi noktalardan  biri.  Ermou'nun yayalara ayrılmış caddelerinde dolaşmak ya da Monastiraki'nin sokaklarında  gezmek, alışveriş tutkunları için biçilmiş kaftan. Özellikle Pazar günü kurulan bitpazarına uğramayı ihmal etmeyin.

Nerede yenir

Interni- 152 Ermou St. Gazi, Athens
Athinaikon-Themistokleous 2
Ouzadiko- Karneadou 25-29
Café Abyssinia- Platia Avyssinias
Milos- Vassilisis Sofias 46

Nerede kalınır

Gecelik oda fiyatı 50 Euro'ya kadar:
Tempi Hotel- www.tempihotel.gr
Nafsika Hotel Athens Centre- www.nafsika.gr
Hotel Cosmos- ww.hotelcosmos.gr
Gecelik oda fiyatı 50-100 Euro arasında:
Athens Gate Hotel (4*) - www.athensgate.gr
Art Hotel (4*) - www.arthotelathens.gr
Fresh Hotel (4*) - www.freshhotel.gr
Gecelik oda fiyatı 100 Euro üzerinde:
King George Palace (5*) - www.kinggeorgepalace.com
Grande Bretagne Hotel (5*) - www.grandebretagne.gr
InterContinental Athenaeum (5*) - www.ichotelsgroup.com

Bugün/Aydan ÖNDER
 

 


Geri Dön