27 / 04 / 2024

Yunus Emre Termik Santrali Eylül 2014'te tamamlanacak!

Yunus Emre Termik Santrali Eylül 2014'te tamamlanacak!

Eskişehir Mihalıççık'ta 185 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Yunus Emre Termik Santrali'nin ilk ünitesinin Haziran 2014'te, ikinci ünitesinin ise Eylül 2014'te tamamlanması öngörülüyor...



Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli sermayeli Yunus Emre Termik Santrali, Adularya A.Ş tarafından yapılıyor. Santral, Eskisehir ili Mihalıççık İlçesine bağlı Koyunagılı Köyü mevkiinde 185 bin metrekare alan üzerine insa ediliyor. 

Avrupa çevre kriterlerine uyumlu, 29 MW'lık Yunus Emre Termik Santrali inşası tüm hızıyla devam  ediyor. Batı teknolojisi kullanılarak yapılan 2 üniteli termik santrallin devreye girmesiyle, ithalatta 150 milyon dolarlık tasarruf sağlanması hedefleniyor. 

Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli sermayeli Yunus Emre Termik Santrali, Adularya A.S tarafından yapılıyor. Santral, Eskişehir ili Mihalıççık İlçesine bağlı Koyunagılı Köyü mevkiinde 185 bin m2 alan üzerine inşa ediliyor. Tesis, Türkiye'de akışkan yataklı kazan ile birlikte baca gazı arıtma sisteminin kullanıldığı ilk santral projesi olma özelliğine sahip. İki üniteli (2x145), 290 MW gücündeki santralde, yıllık 2 milyar 210 milyon kWh elektrik üretimi hedefleniyor. Santralin, Türkiye elektrik üretim miktarının yüzde 1.17'sini karşılaması beklenirken, ithalatta da 150 milyon dolarlık tasarruf sağlanması hesaplanıyor. 


TAM MEKANİZE SİSTEMLE KÖMÜR ÜRETİMİ 


Santralde ayrıca, kapalı kömür ocağı işletmeciliği yapılacak. Yıllık 2 buçuk milyon ton kömür üretim kapasitesine sahip olacak tesis. Madencilik alanında tesis, Türkiye'nin ilk "Tam mekanize, uzun ayak yöntemiyle yeraltı kömür madenciliği ve akışkan yataklı çevre dostu termik santrali" projesi olduğu belirtiliyor. Tesis tamamlandıktan sonra, teknolojik yöntemler ile kömürün el değmeden üretilmesi sağlanacak. Üretilen kömür, konveyör sistemi ile taşınıp, yıkandıktan sonra, elektrik üretimi için santrale aktarılacak. 

Santrale yerli linyit yakıtlı, akışkan yataklı kazan ve baca gazı arıtma sistemi de kurulacak. AB emisyon kriterlerine uygun, Türkiye'nin ilk linyit santrallerinden biri olma özelliğini taşıyor. Proje finansmanının Çek Cumhuriyeti bankası olan Czech Export Bank(CEB) olduğu öğrenildi. 


YERLİ ELEMAN İSTİHDAMI


Termik santral tamamlandıktan sonra kömür madeni ile birlikte 1500 kişiye istihdam sağlayacak. Tesisin ilk ünitesinin Haziran 2014'te, ikinci ünitesinin ise Eylül 2014'te tamamlanması planlanıyor. Santral, anahtar teslim şekilde Çek Cumhuriyeti şirketi, Vitkovice Machinery Group tarafından yapılıyor. Adularya A.Ş'nin talebi doğrultusunda, Çek firma santralin inşaat ,v,e montajını yüzde yüz yerli firmalar ve yerli elemanlar is-, tihdam ederek yapıyor. Santralin kazan ve baca gazı arıtma sistemi Andritz Energy & Environment (AE&E), buhar türbini Skoda, jeneratörleri Siemens AG firmalarından temin edildi. Santralin, Avrupa standartlarında, çevreci ve güvenli bir tesis olacağı belirtiliyor., Termik Santral verimliliğinin artırılması için Türkiye'de ilk kez üretilen kömüre tamamen yıkama modeli uygulanacak. 25 milyon Euro'ya mal olması hesaplanan havuz tepside(Lavuar) kömürün yıkanıp kalitesinin zenginleştirilmesi hedefleniyor. Kurulacak olan yıkama tepsisi Türkiye'nin en büyük yıkama ünitesi olacak. 


Zaman Ankara


Geri Dön