28 / 04 / 2024

Yunus Yener'den korkutan deprem uyarısı!

Yunus Yener'den korkutan deprem uyarısı!

TMMOB bağlı Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, 1999 Marmara Depreminden hiçbir ders alınmadığını açıkladı.



Türk Mühedis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, 17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümü üzerine açıklama yaptı. 

Yener, açıklamasında Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve barajlarının büyük kısmının aktif deprem kuşakları üzerinde olduğunu sözlerine ekledi. 

1999 Marmara Depreminden hiçbir ders alınmadığını ifade eden Yener, şu açıklamalarda bulundu:

''Marmara Depreminin üzerinden 21 yıl geçmesine karşın ülkemiz depremlere hazırlıklı değildir. Yer seçimi, yapı tasarımı, üretimi ve denetiminde bilimsel ve bütünlüklü bir düzen yoktur. Sorunlu dolgu alanları, dere yatakları ve kıyılar imara açılmakta, her yere AVM’ler, gökdelenler yapılmaktadır.

Yanlış ulaşım politikaları, yanlış kentsel dönüşüm uygulamaları, rant eksenli büyük projeler, su yatakları ile yeşil alanlar arasındaki bağların koparılması, sel-su baskınlarının artışı, ısı adalarının oluşması gibi olgular depremlerin yıkıcı etkilerini artırmaktadır.

Bu sorunlara, depremlere dayanıklı yapı stokunu artırma gerekliliğini gözetmeksizin yapılan son imar affı ve depremlerde toplanma yerleri olan alanlardaki hızlı yapılaşma da eklendi.''

Deprem geliyor!

Depreme kentsel dönüşümle hazırlanmalıyız!


Geri Dön