Yurt dışına açılmayı hedefleyen TOKİ 93 ülkeyle görüştü!
Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan: "TOKİ yurt dışından ilgiyle izleniyor. Bölge ülkeleri başta olmak üzere 93 ülkeyle görüşmemiz oldu" dedi.
Yurt dışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedefleyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yetkilileri, tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştü.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere, ABD ve birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir çatı model geliştirdiklerini söyledi.
Öncü kuruluş olarak TOKİ'nin ülkedeki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacağını belirten Turan, "Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Hazırlıklarımızı tamamlayıp Başbakanımıza ileteceğiz" ifadelerini kullandı.
Yurt dışı müteahhitlik sektörünün, bugünkü noktaya kendi çabalarıyla geldiğini vurgulayan Turan, bundan sonrasında kamunun da bir şemsiye olarak işin içine girmesi gerektiğini belirtti. Turan, "Kredibilitesi olan, uzman, tecrübeli yapımızla özel-kamu birlikteliğinde bir iş modeli hayata geçirmeliyiz" dedi.
- Farklı ülkelerle iş birliği protokolü
Turan, TOKİ'nin, tecrübelerini özel sektörün gücünü de yöneterek yurt dışına taşımak ve bunu Türkiye'ye katma değer olarak kazandırmak amacıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getirdi.
TOKİ'nin yurt dışından ilgiyle izlendiğine işaret eden Turan, "Bölge ülkeleri başta olmak üzere 93 ülkeyle görüşmemiz oldu. Afganistan, İran, Afrika, Pakistan, Kazakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden bu alanda yetkili heyetlerle bilgi ve tecrübemizi paylaşıyoruz. İmzalanan protokoller ve mutabakatlarla, yeni açılımlar sunma konusunda adımlar atıyoruz" diye konuştu.
Görüşme yaptıkları ülkelerden Pakistan ile Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olduğunu belirten Turan, "Pakistan Pencap Hükümeti'nin talebi üzerine, önümüzdeki 2 yılda Pencap'ta düşük ve orta gelir grubundaki ailelere yönelik gerçekleştirilmesi planlanan toplam 50 bin konutun üretimi konusunda, TOKİ tarafından teknik danışmanlık sağlanması hususunda mutabakat metni imzaladık" bilgisini verdi.
Suudi Arabistan ile görüşmelerine de değinen Turan, şunları kaydetti:
"Suudi Arabistan'ın da konutla ilgili yeni bir hamlesi var. Bu konuda Suudi Arabistan yetkilileriyle, Türkiye ve orada bazı görüşmelerimiz oldu. Gelecek dönemde yaklaşık 2 milyon konut hedefleri var. Bu çapta iş yapabilecek tecrübe ve birikim de dünyada çok fazla ülkede yok. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor."
Müteahhitler yurt dışına TOKİ çatısı altında açılacak!
AA
Haber Star'da şöyle yer aldı;
TOKİ Başkanı Ergün Turan, İngiltere, ABD ve birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir çatı model geliştirdiklerini söyledi.Öncü kuruluş olarak TOKİ’nin ülkedeki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacağını belirten Turan “Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Hazırlıklarımızı tamamlayıp Başbakanımıza ileteceğiz” diye konuştu.
TECRÜBE PAYLAŞIYORUZ
Turan, TOKİ’nin, tecrübelerini özel sektörün gücünü de yöneterek yurt dışına taşımak ve bunu Türkiye’ye katma değer olarak kazandırmak amacıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getirdi. TOKİ’nin yurt dışından ilgiyle izlendiğine işaret eden Turan, “Bölge ülkeleri başta olmak üzere 93 ülkeyle görüşmemiz oldu. Afganistan, İran, Afrika, Pakistan, Kazakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden bu alanda yetkili heyetlerle bilgi ve tecrübemizi paylaşıyoruz. İmzalanan protokoller ve yeni açılımlar sunma konusunda adımlar atıyoruz” diye konuştu.
PAKİSTAN’A KONUT
Turan, Pakistan Pencap Hükümeti ile de görüşmelerin sürdüğünü belirterek “50 bin konutun üretimi konusunda, TOKİ tarafından teknik danışmanlık sağlanması için mutabakat imzaladık” dedi.
Star
Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;
Yurtdışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedefleyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yetkilileri, tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştü. TOKİ Başkanı Ergün Turan, İngiltere, ABD ve birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir çatı model geliştirdiklerini söyledi. TOKİ'nin ülkedeki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacağını belirten Turan, "Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Hazırlıkları tamamlayıp Başbakanımıza ileteceğiz" dedi. Afganistan, İran, Kazakistan gibi ülkelerden heyetlerle tecrübelerini paylaştıklarını anlatan Turan, "Pakistan Pencap Hükümeti'nin talebi üzerine, önümüzdeki 2 yılda Pencap'ta düşük ve orta gelir grubundaki ailelere yönelik gerçekleştirilmesi planlanan 50 bin konutun üretimi konusunda, TOKİ tarafından teknik danışmanlık sağlanması hususunda mutabakat metni imzaladık" dedi.
Hedef 2 milyon konut
Suudi Arabistan ile görüşmelerine de değinen Turan, "Suudi Arabistan'ın da konutla ilgili yeni bir hamlesi var. Bu konuda Suudi Arabistan yetkilileriyle, Türkiye ve orada bazı görüşmelerimiz oldu. Gelecek dönemde yaklaşık 2 milyon konut hedefleri var. Bu çapta iş yapabilecek tecrübe ve birikim dünyada çok fazla ülkede yok. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
Akşam
Haber Bugün Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Çatı model geliştirdiklerini söyleyen TOKİ Başkanı Turan, "Yurtdışında işi biz alıp firmalarla paylaşacağız" dedi Y urtdışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedefleyen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yetkilileri, tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştü. Başkan Ergün Turan. İngiltere, ABD ve birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir çatı model geliştirdiklerini söyledi Öncü kuruluş olarak TOKİ'nin ülkedeki müteahhitlik sektörünü bir şemsiye altında toplayacağım belirten Turan. "Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Sistem için yasal düzenleme gerekiyor. Kredibilitesi olan. uzman, tecrübeli yapımızla özel-kamu birlikteliğinde bir iş modeli hayata geçirmeliyiz" dedi.
TOKİ'nin yurtdışından ilgiyle izlendiğine işaret eden Turan, şöyle devam etti: "Afganistan. İran. Afrika. Pakistan. Kazakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden bu alanda yetküi heyetlerle bilgi ve tecrübemizi paylaşıyoruz. İmzalanan protokoller ve mutabakatlarla, yeni açılımlar sunma konusunda adımlar atıyoruz." Pakistan Pencap Hükümeti'ne teknik danışmanlık için mutabakat metni imzaladıklarını belirten Turan. "Önümüzdeki 2 yılda Pencap'ta düşük ve orta gelir grubundaki aileler için gerçekleştirilmesi planlanan toplam 50 bin konut üreülecek" diye konuştu.
Bugün
Haber Yenişafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Müteahhitler yurtdışına TOKİ ile açılmak istiyor. TOKİ’nin tecrübelerini paylaşmak için 93 ülkeden heyetlerle görüştüğünü belirten TİMFED Başkanı Tahir Tellioğlu, üst yapı işlerine TOKİ, altyapı işlerine de İller Bankası kanalıyla girilmesinin sektörün yurtdışına açılmasını kolaylaştıracağını söyledi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu İMKON ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat müteahhitlik sektörünün ıslah edilmesi gerektiğine işaret ederek, Türkiye'deki ekonominin hedeflerini tutturması için lokomotif olan sektörün, son 10 yıldır Arap fonlarından da beslendiğine işaret etti.
TİMFED Başkanı Tellioğlu, Ekonomi Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunacağı inşaat sektörünün yurtdışına açılmasına yönelik önerilerini önce Yeni Şafak ile paylaştı. Son aylarda petrol fiyatlarındaki düşüşten Arap ülkeleri fonlarının etkilendiğini, bu nedenle de sektöre yönelik yatırımların olumsuz etkilenebileceği uyarısını yapan Tellioğlu, Türkiye'nin sektörle ilgili tedbir alması gerektiğine vurgu yatı. Sektörün yurtdışına TOKİ ve İller Bankası gibi kamu desteği ile açılması önerisini dile getiren Tellioğlu, bu önerilerini Ekonomi ve Çevre ve Şehircilik Bakanları ile de paylaşacaklarını kaydetti. Tellioğlu, yurtdışındaki üst yapı işlerinde TOKİ ile altyapı işlerinde ise İller Bankası kanalıyla girilmesinin sektörün yurtdışına açılmasını kolaylaştıracağını ifade etti.
BÜROKRASİ SORUNU BİTER
Türkiye inşaat sektörü pazarının olduğu ülkelerin çok karışık bölgelerde olduğunu, ancak büyük Türk firmalarının bu ülkelerde devlet erkanı ile kurdukları ilişkiler yoluyla iş aldıklarını hatırlatan Tellioğlu, “Bunların dışında o ülkelerde sektörün diğer unsurları çalışamıyor. Biz de bu ülkelerdeki duruma çözüm olarak üst yapıda TOKİ'nin, altyapıda İller Bankası gibi kamu desteği ile yurtdışındaki işleri alarak müteahhitlere bölüştürülmesini öneriyoruz. Bu durum gerçekleşirse, müteahhitlerin o ülkedeki teminat sorunu da ortadan kalkar. Bürokratik sorunlar önlenmiş olur. Yine malzeme temini, para alışverişi sıkıntıları ortadan kalkar. Çünkü bütün bu işlemleri TOKİ ya da İller Bankası yürütür” diye konuştu.
'TOKİ HÜKÜMETTEN GÖREV BEKLİYOR'
Bu kapsamda projelendirme çalışmalarını bir Türk firmasının gerçekleştirdiği Etiyopya'da 300 bin konutluk 3,5 milyar dolar tutarında ve en az 3 bin müteahhide iş çıkabilecek bir proje teklifinin geldiğini ifade eden Tellioğlu, TOKİ Başkanı Mehmet Ergun Turan ile konuştuklarını söyledi. Tellioğlu, TOKİ Başkanı Turan'ın “Siyasi irade bize bu görevi verirse, TOKİ bunu yapabilecek altyapıya sahip” dediğini aktardı.
Konut teşviki için 10 yıl faizsiz vade sunulmalı
Hükümetin konut teşviki politikasında doğru hareket ettiğini kaydeden Tahir Tellioğlu, şu öneride bulundu: “'3 yıla yüzde 15, 5 yıla yüzde 25 destek veririm' deniliyor. Bu durum orta grubun altındaki kesimlerin konut alım kararını 5 yıl ötelemiş oluyorlar. Edirne'den Kars'a kadar hiç evi olmayanlara 125 brüt altında olanlara, 50 bin lira 10 yıl faizsiz bir yıl ödemesiz kredi verilmesi sağlansa, o zaman belli maaşla çalışan kişiler ev ihtiyacı için devletten alacağı desteğe biraz da kendisi katınca bir ev alabilir.”
Pakistan'a 50 bin konut
TOKİ'nin yurt dışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedeflediğini, tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştüğüne işaret eden Tahir Tellioğlu, “TOKİ Başkanı Ergün Turan, İngiltere, ABD ve birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir çatı model geliştirdiklerini söyledi” dedi. Tellioğlu, Pakistan Pencap Hükümeti'nin talebiyle, önümüzdeki 2 yılda 50 bin konutun üretimi için, TOKİ'den teknik danışmanlık mutabakat metni imzalandığına da belirtti.