Sektörel

Yurt yatırımları da fiyatları da artacak!

Pandeminin ardından normalleşme sürecinde aynı metrekarelerde daha az kişiye hizmet sunulacağı için yurt fiyatlarının da çok ciddi yükselmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl tüm Dünya’nın içine düştüğü koronavirüs pandemisinde ilk olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine ara verildi. Özellikle genç nüfusun taşıyıcı özelliğinin yüksek risk barındırıyor olması nedeniyle tüm ilk-orta ve yüksek öğrenim kurumları kapandı. Daha sonra geçen 1 yıldan uzun sürenin ardından gelinen noktada ise özellikle aşılama konusunda gelen güzel haberler sonucu normalleşme adımları birer birer atılıyor. Öyle görünüyor ki 2021 Eylül ayı sonrası Yüksek Öğretim Kurumlarında da yüzyüze eğitim başlayacak. 

Yüksek öğretim kurumlarının 1 numaralı yan sektörü olan öğrenci yurtlarıyla ilgili ise bu kadar olumlu konuşmak şu günlerde pek de mümkün değil. Sektörel verilere baktığımızda üniversitelerde okuyan tam zamanlı gündüzlü öğrenci sayısı 4.6 milyon iken mevcut devlet ve özel yurtların yatak kapasitesi 1 milyon civarında kalmakta idi ve sadece yüzde 25’lik ihtiyacı karşılıyor. Ancak pandeminin ilk günlerinde direkt kapatılan öğrenci yurtlarının bir çoğu Eylül ayında 1,5 yılı aşacak olan sürenin ardından dayanacak güçleri kalmadığı için faaliyetlerini sürdürecek.

Sektördeki derneklerin yaptığı araştırmalar sonucunda öğrenci yurtlarının yüzde 50’lik kısmının kapandığı ve Eylül ayına kadar bu sayının daha da artabileceğini sonucuna ulaşılıyor. Eylül 2021 tarihinden bu yana çok ciddi bir konaklama sorunu yaşanacağı ortaya çıkıyor. Pandeminin ardından normalleşme sürecinde aynı metrekarelerde daha az kişiye hizmet sunulacağı için Yurt fiyatlarının da çok ciddi artması planlanıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek yatırım amaçlı öğrenci evi projesi olan UNIVA’nın üniversitelerin hemen yanında inşa ettiği UNIVA projelerinde ise tapu teslimleri pandemi ve kriz ortamında da devam ediyor. UNIVA, bu süreçte yatırımcısına UNIVA Sakarya ve UNIVA Kocaeli projelerinde toplam 606 tapu devri yapıp önemli bir tapu teslim rakamına ulaştı.

UNIVA tarafından yapımı tamamlanan alanların içerisinde öğrencilere konforlu bir yaşam sunmak adına etüd odaları, kütüphane, temizlik hizmetleri, çamaşır ve ütü odası, hobi odaları, playstation odası, cep sineması, TV odası, müzik ve sanat odaları, dinlenme ve alışveriş alanları, spor alanları, fitness ve kapalı yüzme havuzu bulunuyor.

Türkiye’de ilk defa her öğrenci evi ayrı ayrı Konut Tapusu ile farklı yatırımcılar tarafından satın alınabilen UNIVA projeleri, yatırımcılarına sunulan 5 yıl kira garantisi ile de yine Türkiye’de bir ilki yapılıyor. 8 yıldan başlayan yatırımın geri dönüşü ile 20 yılların üzerinde geri dönmesi planlanan geleneksel gayrimenkul yatırımına göre çok daha fazla kazandıran Alternatif Gayrimenkul yatırımı UNIVA projeleri Sakarya, Kocaeli ve Düzce’de yatırımcılarına yüksek  getiri kazandırıyor.

Erkanlı Holding & UNIVA Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, şu açıklamalarda bulundu: “Öğrenci Evi konusundaki ihtiyacı çok doğru analiz ettik ve doğru lokasyonlarda Öğrenci Evi Kompleksleri yaptık. Devam eden projelerimizin büyük bir bölümünün satışı tamamlandı. Özellikle kira garanti sistemimiz sayesinde Orta Doğu Bölgesinden çok yoğun talep aldık ve almaya devam ediyoruz. Bu sektörde yeni Öğrenci Evleri inşaa ederek ve kapanan yurtları devir alarak çok daha hızlı bir şekilde büyümeyi planlıyoruz. Mevcuttaki 5.000 yatak kapasitemizi, 2021 yılı sonuna kadar farklı şehirlerde yapacağımız ve devir alacaklarımız ile birlikte 10.000 yatak kapasitesine yükseltmeyi planlıyoruz. UNIVA, Türkiye’nin Zincir Öğrenci Evi markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.”

Univa 1 ayda 10 öğrenci evini sahipleriyle buluşturdu!