Sektörel

Ev kiralarına ve yurt fiyatlarına Kovid-19 dopingi!

Kovid-19 salgını öncesinde 900 Türk Lirası olan konutların fiyatı 3 bin Türk Lirası'na kadar yükseldi. Öğrencilerin tamamı salgın sürecinde evleri ve yurtları boşaltırken şimdi döndüklerinde ne ucuza konut ne de boş yurt bulamıyor.

Üniversitelerin yüz yüze eğitimi başlatacağının açıklanmasıyla öğrencilerin kalacak yer arayışları kabul haline geldi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre; konut fiyatlarının fahiş oranda yükseldiği bu süreçte yurt kapasiteleri de öğrencilerin taleplerini karşılayamayacak duruma gelecek.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı 750 civarında yurt mevcutken, Tüm Yurt İşverenleri Sendikası’na (TÜYİSEN) bağlı olan 500’den fazla yurdun yarısı salgın döneminde kapandı. 4 bin civarındaki özel ve vakıf yurdunun ise öğrenciler için ne kadar güvenli olacağı sorularını akıllara getiriyor. 

Kovid-19 salgını öncesinde 900 Türk Lirası olan konutların fiyatı 3 bin Türk Lirası'na kadar yükseldi. Öğrencilerin tamamı salgın sürecinde evleri ve yurtları boşaltırken şimdi döndüklerinde ne ucuza konut ne de boş yurt bulamıyor. Bir konutta 3 öğrenci yaşasa dahi bir öğrencinin ev kirası ve faturalar için 2 bin Türk Lirası'nı gözden çıkarması gerekli. Bu dönemde bazı özel yurt sahipleri ise emlakçı gibi çalışıp öğrencilerden çifte komisyon almak için yöntemler buldu. 

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü, Antalya Ticaret Odası Konaklama Grubu Komite Üyesi ile Özel Alya Kız Öğrenci Yurdu kurucusu Funda Gökgöl, öğrencilerin resmen emlak simsarlarının eline düştüğüne dikkat çekerek, koronavirüs salgını öncesinde 900 Türk Lirası olan konut kiralarının 3 bin Türk Lirası'na kadar yükseldiğinin altını çizdi. Öğrenciler açısından içler acısı bir durum olduğunu, özellikle bu sene üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma konusunda ciddi sorunlarla karşılaşacağını aktaran Gökgöl, salgın öncesinde TÜYİSEN’e üye 585 yurt bulunduğunu fakat bunların 235’inin kapandığını vurgulayarak şunları kaydetti:



- "Özel yurtlara yeni bildiri geldi hangi şartlarda çalışacağımızla ilgili. Tuz, şeker ambalajlı kâğıtlarda olacak deniyor en basitinden bunu ayarlamaya çalışıyoruz. Bizi hem müfettişler hem öğrenciler hem aileler denetliyor.

- Devlet yurtlarında nasıl bir kriter olacak bilmiyoruz. Kendi yurdumuzda pandemi odası kurduk. Sendika üyelerimizin hepsine bunu yapın diyoruz.

YÜZDE 17 ZAM

- TÜYİSEN üyesi yurtlar bu yıl en fazla yüzde 17 zam yaptı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na mart ayında fiyat bildiriminde bulunduk. Ama bizim hedefimiz yüzde 30 fiyat artışı yapmaktı, çünü gıda başta olmak üzere, elektrik, doğalgaz, suya yüzde 50’nin üzerinde zam gelmiş. Bu zamma uymayan yurt sahipleri de var. Burada veliler uyanık olacak gerekirse bakanlığa şikâyette bulunacak.

- Yurtlara ciddi talep var, telefonlar susmuyor. Bilhassa büyükşehirlerde eski öğrenciyi çıkartmak için “yurdun kapasitesini küçülttüm” deyip fahiş fiyatlarla yeni öğrencilere pazarlayanlar var.

- TÜYİSEN üyesi yurtlarda ortalama yıllık fiyatlar 24 bin TL’den 30 bin TL’ye ya da 19 bin TL’den 23 bin TL’ye çıktı.

- Bizim üyemiz olmayan ve bakanlığa da bağlı olmayan 4 bin civarında özel yurt var. Hem dini hem siyasi hem ahlaki etik çerçevede çalışmıyor bunlar."

İstanbul'da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

İstanbul'da kira fiyatları iki kat arttı!