25 / 11 / 2024

İstanbul'da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

İstanbul'da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Bugünlerde üniversiteli olan gençler barınma stresiyle karşı karşıya kaldı. Yurt ya da konut arayan öğrenciler; kiralar karşısında tepkilerini gösteriyor.




Kovid-19 salgını sebebiyle uzaktan eğitimle geçen 1.5 seneden sonra yüz yüze eğitime start verildi. Milliyet Gazetesi'nden Özlem Ülkü'nün haberine göre; bu süreçte üniversiteye adım atan gençlerin sınavı ise henüz sona ermedi. Sadece onlar da değil üstelik bu kez, uzaktan eğitim sebebiyle kaldıkları yeri tahliye eden ara sınıf öğrencilerin problemi aynı; barınma.

İstanbul da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Ailesinden ayrı illerde okuyacak üniversiteliler için devlet yurtları, özel yurtlar ve kiralık konutlar olmak üzere üç seçenek bulunuyor. Öğrenciler, özellikle ilk sene devlet yurtlarında şanslarını deniyor. Yer bulamayanlar özel yurtları tercih ediyor. Fakat bu sene özel yurtlar senelik 20 binden 50 bin TL'ye kadar yükseliyor. Bunlar arasında kampüslere yakın olandan ulaşım hizmeti sağlayan residence konseptli olanlar, havuzlu, spor salonlu ya da açık büfe kahvaltı verenler de bulunuyor. Üniversitelere ulaşım hizmeti de sunan bu yurtların daha şimdiden çoğunda yer bulunmuyor. Merkezi ilçelerde kiralık konut arayışında olanlar emlakçılara yöneliyor.

Ulaşımın nispeten daha kolay sağlandığı bölgeler daha fazla tercih ediliyor. Son dönemde yaşanan kira sorunlarına öğrencilerin tepkisi büyüyor. İstanbul Üniversitesi’nin Vezneciler Kampüsü’ne kayıt yaptıran öğrenciler, açıklamalarda bulundu. 

İstanbul da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Talha Cihan (19):

“Arkadaşlar Boğaz’da bankta yatarız diyor”

Eskişehir’den İstanbul Hukuk Fakültesi’ni kazandım. Babamla beraber kayıt işlemleri için geldik. Ama pandemiyle hem kira hem yurt fiyatları çok artmış. 3 kişilik odalara yıllık 20 binden aşağı istenmiyor. Çoğu yerde yemek de dahil değil. İlk seneden ev düşünmedim, zaten kiraların yanına yaklaşmak mümkün değil. Sınıf arkadaşlarımızla WhatsApp grubumuzda en çok bu durumu konuşuyoruz. Arkadaşlar, fiyatlardan dolayı Boğaz’da bankta yatarız diyor. Herkes KYK sonuçlarını bekliyor ama Tuzla’nın da çıkma ihtimali olabiliyormuş. Her gün her gün o yollar nasıl olur bilemiyorum. Trafik, kalabalık ve pahalılık çok korkutuyor beni.

Aslıhan Özkan (19)

“Heyecanlı olmam gerekirken stresliyim”

Zonguldak’tan annemle gelip, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümüne kayıt yaptırdım. Ablam burada yaşıyor o yüzden beraber oturabileceğimiz ev bakıyoruz ama bulamıyoruz. Zaten ev yok olanlar da çok yüksek. Yurtlar da ücret olarak evlerle yarışıyor. Artık paradan geçtik, düzgün bir yer olsun diyoruz ama zor. Bu şehre yeni geliyorum, şimdi başka heyecanlarım olmalıydı ama barınacak yer bulamadığımız için stresim çok fazla. En azından ablam var, umarım evimiz de olur.

İstanbul da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Kenan Göktuğ Yüzbaşı (19)

“Her gün 5 saat yolda olmak istemiyorum”

İktisat Fakültesi Ekonometri bölümüne kayıt oldum. Ailem Beylikdüzü’nde. Kayıt yaptırmak için 2.5 saat yol geldiğim için kendimi aynı şehirde gibi hissetmiyorum. Günün neredeyse 6 saatini yolda geçirmek istemiyorum. Yurtlara baktım önce ama arada pek fark göremedim o yüzden evlere yöneldim. Ama belirsiz her şey. Okul için çok mücadele ettim. Korona yüzünden lisedeki son 2 yılımız cok kötü geçti. Üniversitemiz de böyle olsun istemiyorum. Çünkü üniversite sadece akademik eğitim demek değil. Sosyallik de önemli.

Alperen Parlak (18)

“Bir hayalin peşine koşacağız”

Bursa’dan gelip İktisat bölümüne kayıt yaptırdım. KYK’da odalar 4-5 kişilik diye başvuru yapmadım. Özel yurtların da hiçbir özelliği yok ama yıllık en az 24-28 bin lira istiyorlar. Aylık neredeyse 3 bine geliyor, o yüzden aynı şehirden İstanbul’u kazanan iki arkadaşımla ev tutmayı düşünüyoruz. Ama kiralar burada çok çok uçuk. Bursa’da çok lüks bir ev için olan kiralar burada gayet sıradan evler için isteniyor. Üsküdar tarafında 2500 liraya ev bulmaya çalışıyoruz. Hayal gibi bir durum olsa da önümüzdeki günlerde bunun için koşturacağız.

İstanbul da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Yaren Sönmez

“Ne bulursak kabul dönemi”

Diş hekimliği 3. sınıf öğrencisiyim. Geçen sene pandemiden dolayı İzmir’e ailemin yanına dönmüştüm. Şimdi yeni dönem için geldik ama yurtlar çok pahalı. Okulun misafirhanesine yönlendirildik sonrasında bir çözüm bulacağız ama oldukça zor bir dönem. Büyüklerimiz, eskiden yurtları daha ekonomik ve güvenli diye tercih edermiş ama bizim artık ‘tercih’ kelimesini bile kullanma durumumuz kalmadı, ne bulursak kabul edeceğiz.

Adnan Yeşiltaş - Marmara Emlak Müşavirleri Derneği kurucu başkanı

“Öğrencilere seçenek kalmıyor”

Yıllardır Beşiktaş’ta emlakçılık yapıyoruz, şimdilerde merkezi ilçelerin hiçbirinde neredeyse ev yok. Var olan dairelerin fiyatları da yüzde yüz arttı. Dolayısıyla aslında şehrin merkezlerine ulaşımın kolay olduğu lokasyonlara yönelmeye başladı öğrenciler. Ancak merkezden daha uzak olan bölgeleri de son yıllarda şehre gelen yabancıların tuttuğunu görüyoruz. Böyle olunca öğrencilere fazla seçenek kalmıyor. İki sene öncesine kadar 2500 ila 3500 lira arasında olan evler şimdi 5 bin liradan başlıyor. 2 oda bir salonda 4-5 kişi kalıyor artık. Öğrencilerin bazı ev sahiplerinin gözünde ticari bir meta gibi görülmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için de devletin öğrencilere çözüm bulması gerekiyor. Her üniversitenin kapasitesi kadar okula yakın konutlar yapılsa beki bu durum değişir.

İstanbul da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Hakan Akdoğan- Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı:

“Artık tek başına ev tutan yok”

Üniversiteli öğrenciler için artık kiralık ev bulmak çok zor. Bulanların ise önceki yıllara göre daha yüksek kiralar ödemeleri gerekiyor. Özellikle İstanbul’da 2 yıl öncesine kadar 2 bin lira civarı olan 2+1’ler artık 4 bin civarında. Öğrenciler de o konutta kalan kişi sayısını artırma yoluna gidiyor. Ve tabii eşyalı olan daireleri tercih ediyorlar bir de bunun için masraf yapmamak adına. İki sene önceye kadar tek başına, ilk senede ev tutma olayını daha çok görüyorduk. Şimdi bu da kayboldu. Lokasyon olarak Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Üsküdar ve Sarıyer hattı öğrencileri artık ciddi manada zorlar oldu. Ama yine de okula ulaşım nedeniyle ilk sıradalar. Bunun yanı sıra toplu ulaşımın kolay olduğu bölgelere de talepler kaymaya başladı.

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki fiyat sorunu büyüyecek!

Kiralık ev fiyatlarına öğrenci dopingi!

Ev sahiplerinin öğrenci depozitosu çılgınlığı! 


Geri Dön