Genel

Yurtdışındaki müteahhitler Vietnamlı işçi seferine çıktı

İşçi maliyetlerindeki artış Türk işadamlarını yollara düşürdü. çin'in ardından dünya müteahhitlik sektöründe ikinci sıraya yerleşen Türk firmaları pazarları kaybetmemek için ucuz fiyatla çalıştıracak nitelikli işçi arayışına girdi

Türk işçilerinin aylık maliyetinin bin 500 doları (sigorta dahil) bulması sebebiyle rota el becerileri yüksek olan Vietnamlı işçilere çevrildi. Birçok firma yurtdışındaki işlerinde Türkiye'den işçi getirmek yerine Vietnamlıları tercih ediyor. Bu ülkeden götürülen işçiler aylık 500 ila 750 dolara çalışıyor. Vietnamlıların el becerisinin yüksek olduğu ve grup çalışma temposuna uygun hareket ettiklerini belirten Rönesans İnşaat firması yetkilileri, Türk işçilerinin maliyetinin yüksekliğine dikkat çekiyor. Rönesans Holding yurtdışında yaklaşık 15 bin kişilik istihdam sağlıyor. Firmanın sadece Libya'daki şantiyelerinde 600 Vietnamlı işçi çalışıyor. Rönesans'ın yanı sıra yurtdışında şantiyesi bulunan diğer firmalar da maliyetleri düşürmek için son dönemde Uzakdoğu ülkelerinden işçi seferine başladı.

Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesinde geçen yıl 31 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2010'da 33'e yükseldi. Türkiye bu sayı ile dünyada çin'den sonra ikinciliğini koruyor. Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi listesinde yer alan firmalar grubunun 2009'da kendi ülkeleri dışındaki toplam iş hacmi krize rağmen yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. Küresel krizden, farklı bölgeler farklı oranlarda etkilenirken, en büyük olumsuz etki yüzde 16,5 oranında gerileme ile ABD'de görüldü. Avrupa'daki daralma ise yüzde 11,7 oldu.
Zaman/Ercan Baysal