28 / 12 / 2024

Yurtkur, özel sektörden bina kiralıyor

Yurtkur, özel sektörden bina kiralıyor

Bina yapımıyla taleplere yetişemeyen Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, özel sektördeki uygun binaları kiralama yoluna gitti



Devlet yurtlarında kalitenin artması, üniversite öğrencilerinin ilgisini artırdı. Bu yıl rekor seviyede öğrenci, barınma ihtiyacı için devlet yurduna başvurdu. Bina yapımıyla taleplere yetişemeyen Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, özel sektördeki uygun binaları kiralama yoluna gitti. Kurum ayrıca atıl durumdaki devlet binalarını da yurda çeviriyor. 
 
Devlet yurtlarındaki kalitenin artması, bu yıl rekor seviyede başvuruya yol açtı. Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur), yoğun ilgi üzerine özel sektördeki uygun binaları kiralama yoluna gitti. Atıl durumdaki devlet binalarını da yurda çeviren Yurtkur, kiralama yöntemiyle bu yıl ilave 12 bin öğrenci kapasitesi oluşturdu.

Devlet yurtlarına başvuran 250 bin civarındaki üniversite öğrencisinin ilk planda 70 bini yurtlara yerleştirilecek. Bir ay içerisinde ise 30 bin öğrencinin talebi karşılanacak. Ancak başvurunun rekor seviyelere ulaşması Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nu yeni arayışlara itti. Yurtkur, taleplere yetişebilmek için özel sektördeki uygun binaları kiralamaya başladı.

Bu kapsamda kiralama yöntemiyle ilk yurt Tunceli'ye açıldı. Acil ihtiyaç nedeniyle yurt binası kiralanan diğer iller ve kapasiteleri şöyle: İstanbul Ataşehir (1.000), Mersin-Mezitli (507), Aksaray-Ortaköy (120), Hatay-İskenderun (250), Giresun-Alucra (132), Tunceli (240), Tokat (192), İstanbul (300),  İzmir  (616), Manisa (138), Kırklareli-Babaeski (280), Ankara-Gölbaşı (230), Adıyaman-Kahta (168), Mersin-Tarsus (192), İstanbul (293), Hatay (246), Ordu-Ünye (220). Yurtkur, devlet kurumlarının uygun binalarını devralarak Ankara-Bala (162), Tokat (48), Kocaeli (240) ve Rize-Fındıklı'da (200) da yeni yurtlar açtı.

Yurtlara olan ilgiden memnun ancak başvuranların tamamını yerleştiremediği için üzgün olan Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, 'başvuran bütün öğrencileri yurda yerleştirmek için azami gayreti gösterdiklerini' belirtiyor. 'Öğrencilerin açıkta kalmaması için' çalıştıklarını vurgulayan Albayrak, başvuranların tamamının yurda yerleşmeyi istemediğini, 'açıkta kalmamalıyım' düşüncesiyle ilk planda yurt başvurusu yaptıklarını kaydediyor. Başvuru yaptığı halde üniversiteye kayda gidince tanıştığı arkadaşlarıyla ev tutan veya özel yurda çıkan çok sayıda öğrenci olduğunu anlatan Albayrak, bu yılki yurt kapasitelerinin 230 bini bulacağını vurguluyor.

75 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERİLECEK

Öte yandan Yurtkur'un verdiği burs, öğrenim ve katkı kredisinden (harç) yararlanmak için 421 bin öğrenci başvuruda bulundu. Bunlardan başarılı ve ihtiyaç sahibi 75 bin öğrenciye burs, geri kalanlara ise öğrenim kredisi verilecek. Vakıf üniversiteleri ile ikinci öğretim öğrencileri dışındaki isteyen her öğrenciye de katkı kredisi verilecek. Geçen sene 400 bin öğrenci burs ve kredi talebinde bulunmuş, 71 bin öğrenciye burs verilmişti. Üniversite öğrencilerine aylık 180 lira burs ve öğrenim kredisi verilirken, önümüzdeki yıl bu rakamın 200 veya 210 lira olması bekleniyor.
Zaman


Geri Dön