Yüz yüze eğitim gayrimenkul sektörünü canlandıracak!
Aylık 40 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 7,5 milyon ziyaretçi rakamıyla emlak seri ilan sektöründeki lider platform Emlakjet Temmuz 2021 emlak verilerini yayınladı.
Ayda 40 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 7,5 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda derlediği Temmuz 2021 emlak verilerini yayınladı. Emlakjet Temmuz raporunda ek olarak okula dönüş dönemi ile birlikte öğrenci konut tercihleri hakkında özel bir araştırma yapıldı.
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında kredi faiz indirimi teşviğinin uygulandığı bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 53 azalarak 107 bin 785 olurken, ipotekli satışlardaki yüzde 84’lük yıllık azalma meydana geldi. TÜİK verilerine göre ayrıca Temmuz’da konut satışları bir önceki aya göre yüzde 20 geriledi.
Konut satışlarındaki azalmaya rağmen geçtiğimiz sene konut kredi teşviki uygulanan Temmuz ayına göre konut aramaları yüzde10 arttı. Konut aramalarının yüzde 56’sı satılık, yüzde 44’ü kiralık konutlar için oldu. Kiralık aramaların toplam aramalar içindeki payı bu yıl ilk kez azaldı.
Öğrenciler arkadaşlarıyla ya da yalnız yaşamak istiyor
Her ay farklı konu üzerinde araştırma yapan Emlakjet, Temmuz ayında öğrenci konut tercihlerini gündeme aldı. Emlakjet’in kullanıcılar arasında yaptığı araştırmaya göre öğrenciler aileleriyle yaşamak ya da yurtta kalmak yerine, arkadaşlarıyla ya da yalnız ev tutmayı tercih ettiğini belirledi. Konaklama türlerinden hangisinin tercih edildiği sorusunun yönetildiği araştırmaya göre öğrencilerin 4’te 3’ü (yüzde 74) arkadaşlarımla veya yalnız ev tutmak istediği tespit edilirken, yüzde 15’i aileleriyle yaşamak, yüzde 11’i ise okul ya da özel yurt tercih ettiklerini dile getirdi.
Öğrencilerin yarıya yakını (yüzde 47) kalacakları evin ulaşım olanaklarına yakın olmasının önemli olduğunu söylerken evin okula yakın olması ise yüzde 39 ile ikinci sırada yer aldı. Eğlence ve yeme içme yerlerine yakın olması seçeneğini işaretleyenler ise yüzde 14 olarak kaydedildi.
Öte yandan Emlakjet araştırmasında öğrencilerin ev ararken hangi konulara dikkat ettiği de sorulurken, en çok (yüzde 42,5) odalara dikkat ettikleri ortaya çıktı. Odaların hemen arkasından ise yüzde 39,8 ile öğrenciler mutfak ve banyoya önem veriyor. Emlakjet’in Haziran ayında tüm kullanıcılar arasında yaptığı araştırmada ise evin en çok önemsedikleri bölümün yüzde 61 ile mutfak ve banyoyu tercih ettiği tespit edilmişti. Araştırma ile öğrencilerin bu açıdan genel kullanıcılara göre farklılık gösterdiği öğrenildi.
Fiyat artışında lider Antalya
Temmuz ayında en çok ev araması yapılan ilk beş kent arasında hem aylık (yüzde 4) hem de yıllık (yüzde 33) en yüksek fiyat yükselişi Antalya’da görüldü. En çok konut aranan (yüzde 22) il olan İstanbul, aylık fiyat artışında Temmuz’da Antalya ile aynı oranı yakalarken, yıllık satılık fiyat değişimi ise yüzde 31 oldu. Antalya ve İstanbul’u aylık artışta yüzde 3 ile İzmir ve Bursa takip ederken, en çok konut aranan üçüncü kent olan Ankara’da Temmuz ayında fiyat artışı ya da düşüş olmaması gözlerden kaçmadı.
İlçeler arasında şampiyon Kuşadası, Beylikdüzü’nde fiyatlar azaldı
Emlakjet verilerine göre, Temmuz ayında da en çok ev araması yapılan ilçe Konya’dan Selçuklu olurken, gözde tatil beldelerinden Kuşadası, listede ikinci sırada bulundu. En çok arama yapılan ilçeler arasında üçüncü sırayı Gaziantep’in Şahinbey ilçesi alırken, sonrasında İstanbul’dan Beylikdüzü ve Ankara’dan Çankaya ilçeleri izliyor.
Aylık fiyat yükselişinde Ankara’nın Çankaya ilçesi yüzde 5’lik artışla birinci sırada bulunurken Kuşadası yıllık fiyat artışı yüzde 65 ile “en çok konut aranan ilçeler” arasında liderliğini korudu. Selçuklu ve Şahinbey ilçelerinde aylık yüzde 4 fiyat artışı görülürken, Beylükdüzü ilçesinde ise aylık fiyatlar yüzde 7 düştü. Bu düşüş ile beraber Beylikdüzü, yıllık fiyat artışında da yüzde 21 ile en çok konut araması yapılan ilk beş ilçe arasında son sırasında yer aldı.
Okula dönüş kiralama işlemlerini olumlu etkileyecek
Temmuz ayı verileri hakkında değerlendirme yapan Emlakjet’in Temmuz ayında gerçekleştirdiği öğrencilere yönelik araştırma verilerini bir akademisyen olarak doğal bulduğunu belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Emlak Yönetimi Bölüm Başkanı Elif Karakurt Tosun ise “Öğrenciler bireyselliğe önem veriyor. Arkadaşlarıyla yaşamak istemelerinin en önemli sebebi bu. Hatta özellikle şehir dışı üniversiteleri tercih eden çok öğrenci var. Ayrıca evin en çok ilgilendikleri bölümü sorulduğunda odalar cevabı, normalde evlerde en çok incelenen mutfak-banyo alanlarının önüne geçmiş. Bu da öğrencilerin bireyselliğe önem verdiğini destekleyen ikinci bir sonuç. Ankete cevap veren öğrenciler okula yakın olmayı ve ulaşıma yakın olmayı önemsiyor. Bu ihtiyaçlar okula yeni başlayan öğrenciler için daha kritik, yeme içme yerlerine ve eğlence merkezlerine yakın olmak daha çok 3. ve 4. sınıftaki üniversite öğrencileri için önemli oluyor. Çünkü bu sınıflarda çoğu öğrenci staja başlıyor, okula daha az zaman ayırıyorlar ve finansal özgürlüklerine kavuşmuş oluyorlar.” dedi.
Emlakjet’in Temmuz ayında yaptığı öğrencilere yönelik araştırma verilerini bir akademisyen olarak doğal bulduğunu söyleyen Bursa Uludağ Üniversitesi Emlak Yönetimi Bölüm Başkanı Elif Karakurt Tosun ise “Öğrenciler bireyselliğe önem veriyor. Arkadaşlarıyla yaşamak istemelerinin en önemli sebebi bu. Hatta özellikle şehir dışı üniversiteleri tercih eden çok öğrenci var. Ayrıca evin en çok ilgilendikleri bölümü sorulduğunda odalar cevabı, normalde evlerde en çok incelenen mutfak-banyo alanlarının önüne geçmiş. Bu da öğrencilerin bireyselliğe önem verdiğini destekleyen ikinci bir sonuç. Ankete cevap veren öğrenciler okula yakın olmayı ve ulaşıma yakın olmayı önemsiyor. Bu ihtiyaçlar okula yeni başlayan öğrenciler için daha kritik, yeme içme yerlerine ve eğlence merkezlerine yakın olmak daha çok 3. ve 4. sınıftaki üniversite öğrencileri için önemli oluyor. Çünkü bu sınıflarda çoğu öğrenci staja başlıyor, okula daha az zaman ayırıyorlar ve finansal özgürlüklerine kavuşmuş oluyorlar.” dedi.
Yüz yüze eğitimin uzun zamandır herkes tarafından beklendiğini ve öğrencilerin sosyal çevrelerinden uzun süredir uzak olmaktan şikayetçi olduklarını söyleyen Elif Karakurt Tosun ayrıca “Öğrenci bölgelerinde çalışan gayrimenkul ofisleri, elindeki öğrenciye uygun portföyleri pandemi süresince değerlendiremedi. Hal böyle olunca okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklaması hem öğrencileri hem emlak ofislerini heyecanlandırdı. Pandemi döneminde boş kalan evlerin sahipleri bir süre gelir elde edememişti. Hem sektörün gidişatı hem portföylerin boş kalması sebebiyle öğrenci konut kiraları önemli miktarda arttı. Bu süreçten negatif etkilenen ise kiraları ödeyen öğrenci aileleri.” şeklinde konuştu.
Temmuz ayı veriler hakkında değerlendrime yapan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, Temmuz ayındaki uzun bayram tatilinin konut satış ve kiralama işlemlerindeki hacmi düşüren sebeplerden biri olduğunu belirterek, “Aylık gayrimenkul raporlarımızda sektördeki fiyat trendlerini, konut arayanların gayrimenkul ofislerinin ve sektördeki uzmanların görüşlerine yer vererek detaylı analizler paylaşmaya devam ediyoruz. 2021 yılı Temmuz ayını Türkiye konut satışları hacmi olarak geçen yılın aynı ayına göre yarı yarıya geride kapattı. Yıllık bazdaysa satışlar ocak ve Temmuz ayları arasında yüzde 23 geride. Konut arama oranlarına baktığımızda ise Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 daha büyük bir hacim gördük. Yani aramalar hız kesmiyor, ancak işleme dönme oranı yüksek faiz oranlarının da etkisiyle aynı seviyede değil. Satışları olmasa da kiralama işlemlerini okula dönüş döneminin etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu sebeple Emlakjet Temmuz Ayı Gayrimenkul raporunda yer verdiğimiz okula dönüş konusunda elde ettiğimiz veriler de bunu gösteriyor.” dedi.
Açıklanan yüz yüze eğitim kararından memnun olduklarını söyleyen Emlakjet Prestige Plus Üyesi Kasa Gayrimenkul Yöneticisi Hakan Asa ise “Bursa Nilüfer’de öğrenci yoğunluğunun çok olduğu Görükle bölgesinde yoğun hizmet veriyoruz. Toplam iş hacmimizin neredeyse yüzde 60’ı öğrenci işlemlerinden oluşuyor. Öğrenci evleri genellikle çok kolay toplanıp taşınabiliyor. Pandemiyle birlikte uzaktan eğitime geçilmesi öğrenci evlerinin hızlıca boşaltılmasına sebep oldu. Yeni işlemler de önemli ölçüde azaldı. Uludağ Üniversitesi’nin Tıp ve Veterinerlik gibi bazı uygulamalı bölümleri yüz yüze eğitime devam ettiler, ancak İşletme, Ekonomi gibi bölümlerin uzaktan çevrimiçi eğitime dönmesiyle bölgemizde önemli bir işlem hacmi kaybı yaşandı. Öte yandan bir süredir boş kalan evlerin ev sahipleri de bu süreçte kira getirisi elde edemediği için geçen yıla göre Görükle bölgesinde kiralarının ortalama yüzde 30 arttığını söylemek mümkün. Okula dönüşün ilk sinyalleri ise artan kiralara rağmen çok olumlu. Piyasada çok fazla kiralık daire yok, fakat portföy geldikten sonra işleme dönmesi birkaç telefonda gerçekleşiyor.” dedi.
Kiralık ev fiyatlarına yüz yüze eğitim dopingi!