28 / 04 / 2024

Yüzde 127’lik kira artışıyla rekor kıran İstiklal Caddesi dünyadaki AVM'leri solladı! 

Yüzde 127’lik kira artışıyla rekor kıran İstiklal Caddesi dünyadaki AVM'leri solladı! 

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman - Wakefield tarafından hazırlanan rapora göre İstiklal Caddesi, Yüzde 127’lik kira artışıyla rekor kırdı...



 Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman - Wakefield, dünya genelinde sınıfının zirvesinde bulunan ana konumlardaki kiralara odaklanarak hazırlamış olduğu ve merakla beklenen ‘Dünya Geneli Ana Caddeler 2023’ raporunu yayınladı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu rapor, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile tetiklenen güçlü enflasyonist baskıyla birlikte artan maliyet ve azalan alım gücü sebebiyle perakende sektörünün belirsizliklerle karşı karşıya kalmasına rağmen dünya çapında şaşırtıcı bir dayanıklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Söz konusu rapor bu kapsamda bir önceki yıl yüzde 5.2’lik büyüme gerçekleştiren dünyanın en büyük 250 perakende şirketinin bu sene yüzde 8.5'lik bir büyüme kaydettiğini ve lüks markaların yüzde 95'inden fazlasının kâr artışlarını 2023 yılının başlarına kadar devam ettirdiğini ortaya çıkarıyor.
 
Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre keyfi tüketim harcamalarının kısıldığı söz konusu bu dönemde, lüks harcamaların zayıf da olsa büyümeyi sürdürdüğü ve lüks sektörünün, ‘artan yaşam maliyetlerine karşı daha dayanıklı olması’ sebebiyle şehir merkezlerinde nispeten iyi performans sergilediğini ortaya çıkaran rapor, 1. sınıf perakende konumlarındaki boşluk oranının düşük kalmayı sürdürdüğünü ve belirli segmentteki kira değerlerinin genel perakende piyasalarına kıyasla fazla etkilenmediğini de ortaya çıkarıyor.

 

KİRALARDA EN ÇOK TOPARLANAN YER ABD OLDU


 
Söz konusu raporda yer alan detaylara göre dünya genelindeki 49 ülkeyi masaya yatıran ana caddeler sıralamasında, New York'un Beşinci Caddesi, seneden seneye kira artışı durağan seyretmesine rağmen metrekarede senelik 2 bin dolar kirayla dünyanın en pahalı perakende caddesi  olarak birinciliğini korudu. Yine verilen bilgilere göre Milano'nun Via Montenapoleone Caddesi metrekarede senelik bin 766 dolar kira ile bir sıra yükselerek 2. sıraya yerleşti ve 3. sıradaki metrekarede yıllık bin 493 dolar kiraya sahip Hong Kong'un Tsim Sha Tsui Caddesi’ni de geride bıraktı. Londra'daki New Bond Street ve Paris'teki Avenues des Champs-Élysées sırasıyla metrekarede senelik 1.462 dolar ve 1.120 dolar ile dördüncü ve beşinci sıradaki yerlerini korudu. 

Yine aktarılan bilgilere göre küresel ana perakende noktalarındaki kiralar, son 12 ayda yerel para birimi cinsinden ortalama yüzde 4.8 artış göstererek bir önceki sene kaydedilen yüzde 3.7'lik büyümenin üzerine çıktı. Dünya genelinde en yüksek kira artış oranı yüzde 5.3 ile Asya-Pasifik olurken, Amerika kıtası yüzde 5.2, Avrupa da yüzde 4.2'lik bir artış gösterdi. 

Yatırımcılar tarafından merakla beklenen söz konusu raporda ayrıca ABD’nin işlemlerin yüzde 69’luk kısmının pandemideki kira seviyelerinin üzerinde gerçekleşmesi sebebiyle dünya genelinde pandemiden sonra en çok toparlanma gösteren yer olduğu kaydedildi.

Yüzde 127’lik kira artışıyla rekor kıran İstiklal Caddesi dünyadaki AVM leri solladı! 

İSTİKLAL CADDESİ 36. SIRAYA YÜKSELDİ

Yine söz konusu raporda yer alan detaylara göre sıralamada 2023'te metrekarede yıllık 2 bin 500 Euro'luk kirası ile 31. sıradan 20. sıraya çıkan İstiklal Caddesi ise yüksek enflasyon sebebiyle kiraların bir önceki seneye göre yüzde 127 gibi şaşırtıcı bir oranda artmasıyla dikkat çekerken, dünyadaki diğer ana alışveriş caddelerindeki kira büyüme oranlarını da açık ara geride bırakmış oldu. Bu kapsamda mega kent İstanbul’u yüzde 33 artış ile Arjantin’deki Calle Florida Caddesi, yüzde 20 ile Milano’daki Via Montenapoleone Caddesi ve yüzde 17 ile Vietnam’daki Dong Khoi Caddesi takip ederken ayrıca diğer şehirlerin ana caddelerindeki oranlar bu oranların çok altında yer aldı.

 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Avrupa’daki 57 ana alışveriş caddesi arasındaki kira değeri sıralamasında 2023'te 45. sıradan 36’ya yükselen mega kent İstanbul, bir önceki seneye oranla yüzde 120’lik kira büyümesiyle Avrupa’da en güçlü kirasal büyümenin yaşandığı cadde konumunda. Ayrıca yine verilen bilgilere göre Avrupa’nın diğer şehirlerindeki yıllık değişim oranları ise oldukça sınırlı düzeyde gerçekleşti.   

Yüzde 127’lik kira artışıyla rekor kıran İstiklal Caddesi dünyadaki AVM leri solladı!  


AVRUPA, AMERİKA VE ASYA'NIN EN DİKKAT ÇEKEN CADDELERİ


Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Avrupa’nın en pahalı alışveriş lokasyonu, metrekarede yıllık 1.766 dolar ile Milano’daki Via Montenapoleone Caddesi olurken, en ekonomik alışveriş caddesi de metrekarede yıllık 33 dolarlık kira ile Makedonya’daki Makedonya Caddesi oldu. Avrupa’nın kiralarda en büyük oranda düşüş yaşanan bölgesi de yüzde 14 ile kiraların metrekarede senelik 120 dolar olduğu Finlandiya’nın Helsinki şehir merkezi oldu.  

 
Ayrıca yine verilen bilgiye göre Amerika kıtasındaki en pahalı alışveriş lokasyonu, metrekarede 2 bin dolar yıllık kira ile New York’taki 5’inci Cadde şeklinde olurken, en ekonomik alışveriş lokasyonu metrekarede senelik 28 dolar ile Argentina’daki Calle Florida Caddesi oldu. Aynı cadde yüzde 33 oran ile bir önceki seneye göre en güçlü kira büyümesi yaşanan lokasyon oldu. Söz konusu kıtadaki en büyük kira düşüşü ise yüzde 26 ile Chicago’daki North Michigan Bulvarı’nda. 

 

Asya kıtasında da en pahalı alışveriş lokasyonu Hong Kong’ta metrekarede senelik 1.493 dolar kira ile Tsim Sha Tsui Caddesi iken, en ekonomik alışveriş lokasyonu Hindistan’da metrekaresi senelik 22 dolar olan 2.Anna Nagar Caddesi oldu. En güçlü kira büyümesi de bir önceki seneye göre kira değeri yüzde 60 artan Japonya Osaka’daki Midosuji Caddesi olarak yer aldı. En yüksek kira düşüşü de yüzde 26 ile SM-Tren İstasyonu bölgesi oldu. 

 
LÜKS VE DEĞERLİ PERAKENDE ALANLARI BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK


Söz konusu raporda lüks perakendeye yön veren global trendler de ‘sürdürebilirliğin rekabet aracı olarak kullanılması, güvenlik artırıcı yeni kararlar alınması, yatırımların deneyime ağırlık verilerek yapılması, yetenekli kişilerin istihdam edilmesi, uluslararası seyahatlerin artışı ve e-ticaret ile online harcamaların artması’ şeklinde sıralanıyor. 

Ayrıca yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Avrupalı perakendecilerin ABD'ye doğru genişlediği ve her iki kıtadan yatırımcıların Asya Pasifik'in büyüme beklentilerine ilgisinin devam ettiği bir dönemin yaşandığı bildirilen söz konusu raporda, yakın gelecekte lüks ve değerli perakende sektörlerinin büyümesinin beklendiği belirtiliyor. Merakla beklenen rapora göre, Japonya gibi bazı pazarlarda varlıklı tüketiciler, daha geleneksel varlık sınıflarındaki zayıf getiriler sebebiyle alternatif bir yatırım aracı olarak lüks tüketim mallarına yöneliyor. 1. sınıf perakende konumlarında da sıkı bir rekabetin olduğu kaydedilen söz konusu raporda; lüks ve değerli perakende sektörlerinin büyümesi beklenirken, lüks olmayan fakat tüketimi zorunlu da olmayan malları kapsayan perakende sektörlerinin de düşüş dönemine girmesi öngörülüyor. Bununla beraber söz konusu raporda, 2024 yılına girerken zorlu bir ticaret dönemi devam edecek olsa da sektörün ekonomik ve toplumsal değişimlere uyum sağlayarak zorlukları aşabileceğine dair güven duyulduğunun altı çiziliyor. 

 

Emlakta Nostalji: Büyükada'da 12 bin liraya satılık villa! 

3 ildeki 5 arsa 249 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor! 

AB ülkeleri arasında en çok çalışma saati ile zirveyi gören Türkiye, ücretlere gelince dipte kaldı!


Geri Dön