Yüzme suyu analiz sonuçlarında, 1152 nokta uygun çıktı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı çalışmalar sonucunda yüzme suyu analiz sonuçlarında, 1152 nokta uygun çıktı. 2017 Yılında, denize kıyısı bulunan tüm illerde deniz çöpleri stratejik eylem planları uygulanacak.
Sahillerin kirlenmesini önlemek için seferberlik başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı çalışmalar sonucunda sahillerde yüzme suyu kalitesinin üst seviye de olduğunu saptadı. Sahillerin temizlik derecesini ifade eden mavi bayrakta ise Türkiye dünya 3.sü oldu. Bakanlık ayrıca kuracağı web sitesi ile plajlarımız üzerindeki baskılar ve alınan tedbirler ile su kalitesi verilerini online olarak paylaşacak. Plajların detaylı özellikleri sitede yer alacak.
Bakanlık denizlerde kirlilik izleme çalışmalarını toplam 219 izleme noktasında sediman, deniz suyu ve biyotada olmak üzere 40’ı aşkın parametrede yılda iki defa gerçekleştiriyor. Her yıl gerçekleşen detaylı araştırma ve incelemenin ardından sahillerin profili çıkartılıyor.
Bakanlık, “Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi” Ekim 2012 tarihinde başladı.
Yürütülen proje kapsamında kıyılarda bulunan 1094 plaj için su kalitesini, potansiyel kirlilik kaynakları ve baskılarını, tedbir programlarını ve plajların kullanım imkânlarını içeren yüzme suyu profilleri belirlenecek. Bu bilgiler hazırlanacak olan web sayfasından halkın, turistlerin kullanımına açılacak. İstenildiği zaman Web sayfasından plajların su kalitesi online olarak 24 saat takip edilebilecek.
Yüzme suyu profillerinde, Plajın kimlik bilgileri yer alacak. Plaja en yakın hava alanı, yüzme sezonu süresi sitede yer alacak. Sitede plajın tanımı uzunluğu, suyun derinliği gibi bilgiler yer alacak.
Meteorolojik özellikler, su kalitesi değerlendirmesi, aktiviteler, izleme noktasını gösteren harita, kirlilik bilgileri, katı atık bertarafı nasıl yapılıyor, geri kazanım var mı, arıtma tipi nedir, yağmur suyu toplama durumu, vb. bilgilere de vatandaş kurulacak web sitesinden ulaşabilecek.
Kurulacak site de ayrıca genel risk değerlendirmesi (mikrobiyal kirlilik, deşarj tipi, su değişim kapasitesi, dere girişi, kıyı tesisi var mı, liman, balıkçı çiftliği vb. bulunduğu havza haritası, ulaşılabilirlik, kirlilikten kaynaklanan kazalara karşı acil durum planı, ilgili otoriteler, kısa dönem kirlilik kaydı, gibi bilgiler bulunacaktı.
-Mavi bayrak sıralamasında Türkiye dünya 3. sü
Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce; “Denizlerimiz turizm sezonuna hazır. Temiz denizlerin bir göstergesi olan Mavi Bayrak sıralamasında Türkiye 2014 yılı itibariyle 397 Mavi Bayraklı plajı ile dünya 3.sü oldu. Bu önemli bir başarı ancak işimiz bitmedi. Hedefimiz orta vadede dünya birinciliğini yakalamak bunun için de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.