03 / 10 / 2024

Yüzyılın Dev Altyapı Projesi tamamlandı!

Yüzyılın Dev Altyapı Projesi tamamlandı!

Denizli Belediye  Başkanı Nihat Zeybekci, 2010 yılında alt yapı çalışmalarını tamamlayarak dünyada  ender rastlanır bir projeye imza attıklarını, bütçenin yüzde 95"ini  gerçekleştirdiklerini söyledi




Zeybekci, 2008 yılında 'Yüzyılın Dev Altyapı Projesi' adıyla  başlattıkları şlattıkları çalışmaların 2010"da tamamlandığını bildirdi.                 Hayata geçirilen altyapı projesinin dünyada ender rastlanan bir proje  olduğunu ifade eden Zeybekci, 'Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı bir bölgede  içme suyu ve kanalizasyon hatlarının tamamını yeniledik, yağmur suyu hattı  koyduk. Bütün bunları aynı anda yaptık, şehrin baştan aşağıya altyapısını  değiştirdik. İki yılda çok büyük bir operasyonu tamamlamış olduk. 2011 yılının  yaz aylarında üst yapının tamamlanmasının ardından Denizli, Türkiye"nin en güzel  şehri olacak' dedi.

Zeybekçi, '1,5 yıl içerisinde 40"ın üzerinde projeyi hayata geçirdik.  Pazar yerleri, parklar, etüt merkezleri, otogar inşaatımızın başlaması, arıtma ve  katı atık tesislerimizin bitmesi, çevre yollarımız gibi birçok dev projeyi  bitirdik. şžu anda da hızlı bir şekilde devam ediyoruz. 2014 yılında '77 Dev  Proje' 277 projeyle bitmiş olacak. Denizli"nin hasret kaldığı birçok parkı  hayata geçirdik. Türkiye"nin en güzel parkı olan Adalet Parkı"nı hayata geçirdik.  Denizli"ye kayak pistlerinin de içerisinde olduğu bir park kazandırdık' diye  konuştu.

Zeybekçi, 2010 yılı bütçesinin 310 milyon lira olduğunu belirterek,  'Gelirleri seviyesinde yüzde 95"in üzerinde bir gerçekleştirme gösterdik. 2011  yılı bütçesi de 345 milyon lira. 2004 yılında Denizli"nin bütçesi 50 milyondu,  borçlar 52 milyondu, personel giderlerimiz de yüzde 50"nin üzerindeydi. şžu anda  personel harcamalarımız yüzde 10 civarında, yatırıma ayırmış olduğumuz rakam da  250 milyonun üzerinde' dedi.

-BÜYÜKşžEHİR HAYALİ GERçEK OLUYOR

 Denizli"nin 25 yılı aşkın süredir devam eden büyükşehir olma hayalinin  gerçeğe dönüşmek üzere olduğunu dile getiren Zeybekçi, 'Denizli"nin büyükşehir  olması için ortak bir mutabakat oluştu. Bugüne kadar amacımıza ulaşamadık. 2010  yılından itibaren bizzat bu çalışmanın içerisinde olduk. Denizli"nin ocak ayında  amacına ulaşmasını temenni ediyoruz' diye konuştu.

Zeybekçi, 1,7 milyon metrekare alanda yol ve kaldırım çalışmasını içeren  üst yapı çalışmasına başladığın anlatarak, 'Üst yapı ihalesini 10 bölgeye  ayırdık. Denizli"deki firmalar da katılabilsinler diye özellikle fazla paket  olarak ihale düzenledik. Toplam bedeli 54 milyon liraya mal olacak.  çalışmalarımız 180 günde tamamlanacak. Denizli alt yapının ardından üst yapı  konusunda da Türkiye"nin parmakla gösterilen illerinden biri olacak' dedi.

Nihat Zeybekci, Denizli"de her yağmurda zarar gören Dokuzkavaklar  Mahallesi Hasan Güngör Spor Salonu altında kalan sel mağdurlarının, yeni, modern  ve depreme dayanıklı konutlara kavuştuğunu söyledi.  

Zeybekci, 'Belediye, bu kez de konut sorununu çözdü. Belediye ile  anlaşma yapan 9 hak sahibinden 7"si,  TOKİ  konutlarındaki modern konutlarına  taşındı. 2"sinin ise anlaşma için belediyeye gelmesi bekleniyor. Belediyenin  çözümüyle 40 yıldır her yağmurda insanın yüreğini sızlatan olumsuzluklar da  tarihe karıştı' diye konuştu.

MUĞLA

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, kentin tarihi ve kültürel yapısını  koruyarak yarım kalan önemli projeleri 2010 yılı içerisinde tamamladıklarını  söyledi.

Gürün, Muğla"nın kentsel anlamda en önemli ihtiyaçlarından biri ve  altyapı projesinin bir parçası olan atık su arıtma tesisinin 20 milyon liralık  bedeliyle merkez ilçenin en büyük yatırımı niteliğinde olduğunu söyledi.

 Kendi enerjisini üreten 100 bin nüfusa hitap edecek atık su arıtma  tesisinin temelinin atıldığını ve tesisin kısa süre içerisinde tamamlanacağını  ifade eden Gürün, şunları kaydetti:

'2008 yılı şubat ayında başlattığımız altyapı projesinde genel anlamda  işin çoğu bitmiş durumdadır. İsale hattı çalışmaları,içme suyu iyileştirmesi ve  su depoları yapımı tamamlanmıştır. Arıtma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte,  evsel bağlantılar devreye girecek ve sistem tam anlamıyla çalışmaya başlayacak.  Arıtma tesisi, bizim için projenin en önemli ve en vazgeçilmez parçalarından  biridir.'  

Atık su arıtma tesisine değinen Gürün, şu bilgileri verdi:

'Tesisten çıkan sular kent içindeki yeşil alanların sulanmasında  kullanılacak. Temelini kısa süre önce attığımız tesis, hem kullandığı elektrik  enerjisinin bir kısmını kendisi üretecek, hem de çevresel anlamda en yüksek  hassasiyete sahip olacak. Tesis kendi ihtiyacı olan enerjinin yüzde 40"ını geri  kazanım yoluyla elde etmektedir. Biyolojik koku giderim ünitesi de olan tesiste,  biyogazdan elde edilen elektrik enerjisi normal şartlarda 360 konutun 1 aylık  enerjisini karşılayabilir niteliktedir. Sahip olduğu teknoloji itibariyle  Türkiye"de belediyeler eliyle yapılan en modern, genel sıralamada ise İstanbul,  Adana ve Gaziantep"teki arıtma tesislerinden sonra dördüncü sırada bulunmaktadır.  Tesis aynı zamanda 2025 yılına kadar hiçbir ek yatırım yapılmadan hizmet  verebilecek şekilde projelendirilmiştir.'

Gürün, 133 cadde ve sokakta asfalt ve parke kaplama çalışması  yaptıklarını, Muğla"nın en büyük katlı otoparkını tamamlayarak hizmete  açtıklarını anlattı.  

Arasta bölgesinde yenileme çalışmalarını da 2010 yılı içerisinde  başlattıklarını ifade eden Gürün, şunları kaydetti:

'21"i tescilli olmak üzere 128 iş yerindeki onarımların bir yıl içinde  tamamlanmasını hedefliyoruz ve bu çalışmalarda da şu ana kadar büyük yol  katettik. KDV hariç 1,5 milyon liraya ihale edilen onarımlar, çatı ve dış cephe  yenilemelerini kapsıyor. Aynı zamanda arastadaki 10 sokakta da sağlıklaştırma  çalışması yapılıyor. Belediye tarafından gerçekleştirilen Zahire Pazarı  restorasyonu tamamlandı. Arastadaki çalışmalar da tamamlanınca Zahire Pazarı ile  bir bütünlük içinde çok önemli bir tarihi bölge yeniden kazanılmış olacak. Ayrıca  2010 yılı içerisinde Sekibaşı Hamamı Restorasyonu, Kanalizasyon Sistemi İsale  Hattı, Yollarda Parke ve Asfalt Kaplama çalışmaları, Bisiklet Yolları tamamlandı.  Saburhane Meydanında ikinci yol yapıldı. Kötekli Mahallesinde yeni yollar  açıldı.

Kocahavuz Parkı ve Rekreasyon Alanı ile Güneş Evi yapımı tamamlandı. Yeni  yeşil alanlar, içme suyu ile ilgili yatırımlar, 5 bin tonluk su deposu yapımı  tamamlandı. Muğla"nın sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklükte  bir amfi tiyatro, sosyal belediyecilik uygulamalarının sürdürülmesi gibi  yatırımlar ve hizmetlerle hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını karşılamayı  sürdüreceğiz.' 2011"de Atıksu Arıtma Tesisini hizmete açmayı hedeflediklerini  belirterek, 'Kanalizasyon evsel bağlantıları tamamlayarak projeyi hayata  geçireceğiz. Kötekli mahallesinde yeni pazaryerini hizmete açacağız. Açık hava  Tiyatrosu inşaatının tamamlanmasını sağlayarak hizmete açacağız. Eski Garaj  mevkinde Konut-İşyeri-Katlı Otopark Projeni Başlatacağız. Kötekli Su İsale Hattı  ve Kanalizasyon Projesinin başlatacağız' diye konuştu.
AA


Geri Dön