Yüzyılın Dönüşümü İstanbul projesi Meclis'te! 400 bin konut için çalışmalar başladı mı? Rezerv alanlar belirlendi mi?
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul projesini Meclis gündemine taşıdı ve Bakan Özhaseki'ye önemli sorular yöneltti. İşte detaylar...
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, bir yazılı soru önergesi verdi. Söz konusu önergede, Avşar, 2 Haziran Pazar günü İstanbul Küçükçekmece’de kendiliğinden yıkılan 3 katlı bina olayını işaret etti ve 'Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi'ni sordu.
Cem Avşar, söz konusu önergesinde deprem kuşağında yer alan ülkemizin Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olacak şekilde 3 adet fay hattı üzerinde konumlandığını söyledi ve "Bu durum ülkemizi neredeyse her 10-15 senede bir büyük bir depremle karşı karşıya bırakmaktadır" diye konuştu.
Gazete Duvar'dan Göksel Durutuna'nın haberine göre; DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerine de değindi ve "En son 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile 11 ilimiz çok ciddi bir şeklide etkilenmiş ve resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşımız yaşamını yitirmişti" dedi.
Tüm deprem bilimcilerin hem fikir olduğu ve yakın bir zamanda meydana gelebileceği söylenen büyük İstanbul depremine dikkat çeken Avşar, Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli konutun olduğunun ve bunların yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Avşar, "Bu çerçevede, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi açıklanmıştı. Bu proje ile belirlenen rezerv alanlarda 400 bin konut yapılacağı, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konutun dönüşüleceği ve 100 bin sosyal konutun yapılacağı duyurulmuştu" ifadelerini kullandı.
2 Haziran Pazar günü İstanbul Küçükçekmece’de 3 katlı bir bina kendiliğinden yıkıldığına vurgu yapan DEVA Partili Avşar, "Olayda 1 vatandaşımız yaşamını yitirirken 8 kişi de yaralandı. Hemen olay sonrasında bilim insanlarımız, İstanbul'da 2 bin-3 bin dolayında binanın böyle olduğunu (kendiliğinden yıkılabilecek durumda olduğunu) tahmin ettiklerini ve bunların saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara neden olan bir durumla karşılaştırdığını belirtiyorlar" açıklamasında bulundu.
Cem Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye konu ilee ilgili şu soruları yöneltti:
"Bakanlık verilerine göre 600 bin çok riskli binanın kaçı söz konusu olayda olduğu gibi kendiliğinden yıkılabilecek haldedir? Buna karşın acil önlem kapsamında neler yapılmıştır? Bina sakinlerinin can güvenliği sağlanmış mıdır?
Yüzyılın dönüşümü İstanbul Projesi çerçevesinde bahsedilen rezerv alanlar belirlenmiş midir? Bu alanlar nerelerdir? Vaat edilen 400 bin konut için bu rezerv alanlarda inşai faaliyete start verilmiş midir? Yine bu kapsamda sözü geçen 100 bin sosyal konutun başvuru şartları, kullanım şekli ve takvimi belirlenmiş midir?
Yapılan tüm araştırmalar ve açıklamalar çok kısa bir süre içinde büyük İstanbul depremini işaret ederken acil müdahale çerçevesinde Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesiyle birlikte belediyelerle eşgüdümlü şekilde çalışmak bakımından ortak bir hareket planınız var mıdır?"
Enflasyondaki hızlı yükseliş asgari ücretten 3 bin 184 TL’yi götürdü!
Merkez Bankası'ndan konut ve kira fiyatları açıklaması: Kira artışı sınırlanacak!