03 / 05 / 2024

Zafer Çağlayan: AVM ihracatları için çalışıyoruz!

Zafer Çağlayan: AVM ihracatları için çalışıyoruz!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl 3. çeyrekte yüzde 7 civarında bir büyüme rakamı beklediğini belirterek, 4. çeyrekte ise bu rakamı yüzde 5'in altında, yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olacağı yön&uum



 Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl 3. çeyrekte yüzde 7 civarında bir büyüme rakamı beklediğini belirterek, 4. çeyrekte ise bu rakamı yüzde 5'in altında, yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olacağı yönünde bir öngörüsünün olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Çağlayan, beraberinde 50 kişilik işadamı heyetiyle geldiği Fas'ın Kazablanka kentinde basm mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında Libya ve Fas'taki temaslarım değerlendirirken, sorulan da yanıdadı. Bu yılın 3. çeyreğindeki büyüme hızına ilişkin tahmininin sorulması üzerine Çağlayan, Türkiye'nin bu yılı yüzde 8 büyümeyle kapatacağı öngörüsünü hatırlatarak, "İhracatın öncü bir gösterge olduğunu biliyorum, ihracat, sanayi endeksleri, kapasite kullanım oranlan... Büyüme zaten bunların bileşeni. Benim 7'ler civarında. 4. çeyreğin de yine yüzde 5'in altında, yüzde 3 ile yüzde 5 arasmda olacağı yönünde bir öngörüm var" diye konuştu.
AVM'ler ve film sektörü desteklenecek Gastronomi, alış veriş merkezleri (AVM) ve film sektörünün de ihracat desteklerinden yararlanması için çalışma yaptıklarını bildiren Çağlayan, yurtdışında AVM kurmak ve bunlan işletmek konusunda çok ciddi Türk firmalarını bulunduğunu, bunlan da ihracat kapsamında desteklemek istediklerini anlattı. Çağlayan, bir başka çalışmanın da gastronomi ile ilgili olduğunu belirterek, Türk restoranlarını uluslararası zincir haline getirmek istediklerini kaydetti. Dizi filmlere yönelik çalışmaların da devam ettiği filmlerde dünyada çok iyi yerlere gelinebileceğine dikkat çekti. Çağlayan, mesela Cannes film festivaline katılanlara destek vereceklerini, yüzde 70'ine kadar fuara katılımdaki masrafları karşılayacaklarını, bu konunun şirketlere duyurulacağını anlattı. Burada meselenin elinizdeki ürünü daha fazla yüksek katma değerli hale getirerek satmak olduğunun altını çizen Çağlayan, "Satmadınız mı ürününüz çürür. O ürününüzü sattığınızı da alıcının bilmesi gerek. Bu seyahatleri onun için yapıyoruz. Ha mal satmışsınız ha hizmet satmışsınız, değişmiyor" diye konuştu.
İhracata verdikleri 13 destek olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Tabii ki üretimin elde etmiş olduğu, verilen desteklerle hizmettekiler farklı olacaktır" dedi.


Geri Dön