20 / 12 / 2024

Zafer Çağlayan: İnşaatta Libya ile işbirliğini önemsiyoruz

Zafer Çağlayan: İnşaatta Libya ile işbirliğini önemsiyoruz

Zafer Çağlayan, Libya ile gerek müteahhitlik, inşaat sektörü gerekse diğer alanlarda işbirliğine çok önem verdiklerini belirtti



Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Trablus'da
Libya Kamu Hizmetleri Bakanı Matuk Muhammed Matuk ile görüştü. Görüşme sonrası açıklamada bulunan Çağlayan, Libya'ya ilk defa gelmesine rağmen, kendisini evinde gibi hissettiğini iki ülke arasında çok önemli tarihi ve kültürel bağlar olduğunu söyledi.

Libya heyeti ile Türkiye'de de bir kaç kez bir araya gelindiğini anlatan Çağlayan, bu görüşmelerde ticari ve siyasi ilişkilerin, ekonomik çalışmaların geliştirilmesi konusunda önemli mesafelerin kaydedildiğini ifade etti.

Türkiye ile Libya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin de her geçen gün arttığına işaret eden Çağlayan, 2008 yılının tamamında kaydedilen dış ticaret hacmi rakamının bu yıl ilk 8 ayda aşıldığını bildirdi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirten Çağlayan, "ama bizim gibi dost ve kardeş iki ülkeye bu rakam yetersizdir, önümüzdeki 5 yıl içinde bunu 10 milyar dolarlar
seviyesine çıkarmalıyız" dedi. Dünyada küresel krizin de yaşandığı bir ortamda Türkiye ile Libya arasındaki ticareti ve ekonomik ilişkilerin artmasının son derece önemli ve anlamlı olduğunu ifade eden Çağlayan, Libya'da alt yapı üst yapı ile ekonomideki çalışmaların arttığını görmenin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Libya'nın Türk müteahhit ve mühendislik firmalarına göstermiş olduğu ilgi ve alakadan da memnuniyet duyduklarını ifade eden Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün son 4-5 yılda Libya'da 9 milyar dolarlık iş taahhüdü bulunduğunu kaydetti.

Libya'da gerek müteahhitlik sektörü gerekse diğer alanlarda işbirliğine çok önem verdiklerini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti: "Enerji, çimento, demir-çelik, turizm başta olmak üzere çok çeşitli alanlarda Türk müteahhitlerinin iş yapmasını arzu ediyoruz. Türk müteahhitlerinin Libya'da iş yapmasını arzu ediyoruz. Aynı şekilde iki ülke olarak işbirliğimizi sadece Türkiye ve Libya arasında sınırlı tutmak istemiyoruz. Başta Afrika olmak üzere dünyanın diğer ülkelerinde de iki ülke işbirliği ile büyük işler yapalım istiyoruz.

İki ülke arasında gerek ikili ilişkilerin, siyasi ilişkilerin, ekonomik ilişkilerin gelişmesi çok önemli, bu ikili ilişkilerin geliştirilmesi hususunda sayın Kaddafi'ye de teşekkür ediyoruz."

Libya Kamu Hizmetleri Bakanı Matuk Muhammed Matuk da iki ülke arasında yatırımların teşviki ve korunması ile ilgili anlaşmanın hazır olduğunu, çifte vergilendirme konusunda anlaşmanın da son aşamada olduğunu bildirdi. Belirlenen bazı itilaf konularda da Libya'dan bir heyetin çok yakın zamanda Türkiye'de temaslarda bulunacağını belirten Matuk, 27 Ekim tarihinde de Libya Sanayi Bakanının Türkiye'ye gideceğini ve serbest ticaret anlaşmasının ikinci tur toplantılarının Ankara'da yapılacağını kaydetti.

LİBYA'YA ENERJİ YATIRIMLARI
Bakan Çağlayan daha sonra Libya Enerji Bakanı Ali El Sagiyir'i de makamında ziyaret etti. Görüşmede Türkiye'nin Libya'daki yatırımlarını artırma arzusunda olduğunu belirten Çağlayan, müteahhitlik ve inşaat sektörü gibi enerji sektörünün de bu anlamda çok önemli bir yatırım alanı olduğunu vurguladı.

TPAO'nun 1999 yılından bu yana Libya'da petrol arama çalışmalar yaptığını hatırlatan Çağlayan, TPAO başta olmak üzere Libya'da petrol üretimi de yapmak istediklerini bu kapsamda Libya'da petrol rafinerisi kurulabileceğini bildirdi. Kimyasallar alanında da Libya ile karşılıklı yatırım alanlarının da mevcut olduğuna işaret eden Çağlayan, şunları söyledi:

"Libya'nın ispatlanmış petrol rezervlerinde Afrika'da birinci olması, doğal gazda 4'üncü büyük ülke olması Libya'yı çok önemli bir konuma getirmiştir ve getirecektir. Bundan da dost ve kardeş ülke olarak mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyoruz, sizin zenginliğiniz bizim zenginliğimizdir, zenginliklerimizi mutlaka paylaşmak istiyoruz. TPAO'nun burada petrol arama çalışmaları devam ediyor. Libya'da petrol üretimi de yapmak istiyoruz. Libya'da TPAO'nun arama yaptığı iki kuyuya yeni yeni kuyular eklemek istiyoruz ve sadece arama
faaliyetlerinde değil üretim faaliyetlerinde de gerek TPAO, gerek diğer firmalarla işbirliğinin artmasını arzu ediyoruz.

Türk firmaları Libya'da kimyasal ürünlerde de rafineri konusunda da yatırım yapmak istiyorlar. Bu yatırımları gerçekleştirdiğimiz zaman bu ikili işbirliği üçüncü ülkeler nezdinde de bir ticarete dönüşecektir. Böylelikle enerji
alanında burada yapılacak çalışmalarla Libya'nın ihracat yelpazesi de daha da gelişmiş olacak Libya ile LNG alanında da işbirliği yapmak istiyoruz. Şu anda fiyatlardan kaynaklı gelişmelerden dolayı Libya'dan petrol ve LNG ithalatında azalma var gibi gözüküyor ama bunlar yine yakın gelecekte artacak. Özellikle burada iş yapan müteahhit firmalarımız ve Türkiye'de enerji alanında başarılı firmalarımız Libya'nın enerji projelerinde de yer almak istediklerini ifade ettiler."

"TPAO LİBYA'DA ÇOK ÖNEMLİ BİR SAHA KEŞFETTİ"
Libya Petrol Bakanı Ali El Sagiyir de TPAO'nun Libya'daki arama çalışmalarında çok önemli bir saha keşfettiğini ve bunun değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bunu bir müjde olarak vermenin kendisi için sevindirici olduğunu söyledi.

Libya'nın petrol arama çalışmalarında açık bir politika ile kendi arama şirketine keşfedilmiş ama geliştirilmeyen kuyularda çalışma yapılması yetkisi verdiğini anlatan Sagiyir, ancak bunun başka şirketlere iş verilmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi.

Libya Petrol Bakanı Sagiyir, diğer yatırım alanlarında da Türkiye'ye kolaylıklar sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Libya Petrol Bakanına çini bir tabak, Bakan Sagiyir de Çağlayan'a bir tablo hediye etti. Çağlayan, temasları kapsamında Libya İdari Merkezleri Geliştirme Kuruluşunu (ODAC) da ziyaret etti. ODAC Başkanı Ali İbrahim Dubeyba kuruluşun çalışmaları hakkında bilgi verirken, kuruluşun 30 Türk şirketi ile çalışma yaptığını ve bu şirketlerin 81 projeyi üstlendiğini kaydetti. Bu anlamda Türk
şirketleriyle iş hacminin 4 milyar 800 milyon doları bulduğunu anlatan Dubeyba, bu işbirliğin artarak devam etmesini istediklerini ve Türk şirketlerine güvenlerinin tam olduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan da ODAC Başkanına Türk müteahhitlerinin ve yatırımcı şirketlerin Libya'da karşılaştıkları sorunları ve sıkıntıları dile getirerek, bunların bir an önce çözülmesini arzu ettiklerini ifade etti.
A.A


Geri Dön